≫ 

Rat klanova nikad nije prestao: Zbog monstruoznih zločina "škaljaraca" i "kavača" Crna Gora prva po broju ubistava

Kriminalni klanovi nemaju milosti prema žrtvama

  • 1

Veliki broj ubistava i organizovanih likvidacija u Crnoj Gori privuklo je pažnju nekoliko stranih medija koji su izveštavali o krvavom ratu crnogorskih klanova. Na portalu inteligencefusion.co.uk konstatovano je da Crna Gora u odnosu na broj stanovnika ima izrazito visoku stopu ubistava, podsećajući da je samo tokom 2016. godine 12 osoba ubijeno u obračunu dva kotorska kriminalna klana.

Uhapšeni Škaljarci brutalniji od Zemunaca: Sve o klanu koji se tereti za pokušaj atentata na Vučića i ubistvo Saleta Mutavog (VIDEO)

Da situacija bude još mračnija pomaže podatak da su tokom poslednje tri godine u obračunu klanova stradale 24 osobe.

Podaci pokazuju i da je Crna Gora u odnosu na broj stanovnika prva zemlja u Evropi po broju ubistava koja su počinjena oružjem, piše crnogorski portal CdM.

Izveštavajući o zemljama čiji građani imaju najviše oružja, prvo mesto u Evropi dodeljeno je upravo Crnoj Gori.

U izveštavanju stranih medija navedeno je da se broj ubistava u Crnoj Gori ove godine nije smanjio. Oni su naveli i da su ubistva počinjena u ratu kotorskih klanova izvršena na najmonstruozniji način.

Foto: Profimedia/Photononstop

- Kriminalni klanovi nemaju milosti prema žrtvama, pa ubijaju i mlađe momke i starije ljude, napadaju porodice, a dešavale su se i tragedije u kojima su živote u jednom događaju gubile po dve osobe - navodi se u izveštajima o bezbednosnom stanju u Crnoj Gori.

- Na maloj teritoriji, na kojoj živi nešto više od 600.000 stanovnika, ovaj broj ubistava zaista je veliki. Posebno je alarmantan podatak o broju ubistava koja su počinjena iz vatrenog oružja. Naime, ubistva iz vatrenog oružja nisu samo karakteristična u obračunu klanova, već i prilikom izvršenja drugih ubistava - rekao je kriminolog Velimir Rakočević.

Najveći problem, ukazuje on, jeste veliki broj komada oružja u ilegalnom posedu.

- Zakonski propisi su veoma rigorozni kada je u pitanju dobijanje dozvola za posedovanje pištolja. Zbog toga gotovo da nema krivičnog dela koje je izvršeno uz upotrebu oružja. Posebno kada su u pitanju obračuni organizovanih kriminalnih grupa. Svaka likvidacija počinjena je iz vatrenog oružja - naveo je Rakočević.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Crush

Sa ovim problemom, smatra on, moguće je izboriti se u nekoj meri, ali je potrebno veliko ulaganje.

- Pre svega, potrebno je delovati preventivno i od graničnih prelaza napraviti neprobojne bedeme za kriminalce, pošto najveći broj krivičnih dela ima međunarodni karakter. Takođe, potrebno je i povećati uvezanost sa evropskim telima u borbi protiv kriminala. Mora se poslati jasna poruka da se zločini ne isplate i da nijedan kriminalac neće biti neotkriven - naglasio je Rakočević.

Rat dva najjača kriminalna crnogorska klana, "kavačkog" i "škaljarskog", u prethodne skoro tri godine odneo je 24 života. Policija proverava da li su još neke likvidacije u Crnoj Gori, ali i u zemljama regiona, posledice sukoba dve kriminalne grupe iz Kotora. Osim u Crnoj Gori, ti klanovi su vršili likvidacije suparnika i u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    14. novembar 2017 | 10:00

    То је 24 особе које неће увећати нараштај Црне Горе.Да ли се то исплати,сатирати свој народ,изумирати...Мало прст на чело...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA