Ušli su u rodnu kuću Nikole Tesle: Skakao je sa štale kao dečak, krali su mu ideje, a imao je jednu čudnu opsesiju (VIDEO)

Otišao je sa sedam godina, prvo u Gospić, a potom i u svet. Potom je otišao u SAD, jer je zaključio da će tamo lakše doći do novca za svoje eksperimente.

  • 16

Nikola Tesla je svoje najranije godine proveo u mestu Smiljan pored Gospića, a danas se ovde nalazi Memorijalni centar gde posetioci mogu da se upoznaju sa životom i eksperimentima ovog velikog pronalazača. Ekipa IN Magazina je posetila ovaj centar i tom prilikom porazogovarala sa Miletom Čorakom, kustosom Memorijalnog centra Nikole Tesle.

Prošlo je 74 godine od smrti Nikole Tesle: Donosimo vam tekst "Njujork tajmsa", dan posle Božića 1943.

Igrajući se u detinjstvu na obližnjem potoku, Tesla je naslutio snagu vodenih tokova.

- Kao dečak je bio jako znatiželjan, pa je sa štale skakao sa kišobranom, ali to baš nije dobro završilo - ispričao je Mile Čorak.

Ispred se nalazi i njegov spomenik koji je visok 2,20 metara, prenosi Dnevnik.hr.

- Zanimljivo je da je Tesla bio veoma visok čovek, a prema procenama ljudi koji su ga poznavali bio je visok 199 cm - rekao je on.

Otišao je sa sedam godina, prvo u Gospić, a potom i u svet. Potom je otišao u SAD, jer je zaključio da će tamo lakše doći do novca za svoje eksperimente.

- Tesla se zalagao na naizmeničnu struju. Čak mu je i Edison rekao da ako je taj elektromotor toliko dobar, da ga napravi, a on će mu dati 50.000 dolara. Tesla ga je napravio, a Edison je rekao da se samo šalio - rekao je kustos.

Foto: Wikipedia/Seiya123, Profimedia/Alamy

Mnoge njegove ideje su tamo ukradene, ali on je rekao: ''Ne žalim što su ukrali moje ideje, žalim što nemaju svoje".

Sve što je radio, Tesla je delio sa tri, pa i broj koraka od mesta kretanja do cilja, prenosi Dnevnik.hr.

- Imao je opsesivno kompulsivni poremećaj. Sve svoje operacije je delio sa tri. Čak je rekao da je šetajući iz hotela do laboratorije brojao svoje korake, a dobijeni rezultat je morao biti deljiv sa tri. Ako nije, vraćao bi se i išao ispočetka. To je oduzimalo puno vremena, ali je rekao da je tako moralo biti - rekao je Čorak.

Velika misterija je ostala nakon njegove smrti, a sa njim se povezuju i teleportovanje kao i znaci smrti.

Video pogledajte OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • branko

    16. novembar 2017 | 23:08

    on je bio covek ispred svog vremena 500 godina, njegove teorije, njegova opsednutost naukom je fascinantna, nazalost covecanstvo danas nema nijednog naucinka sa 10% njegovih kapaciteta..... skapirace ga neke naredne generacije

  • Majas

    16. novembar 2017 | 22:31

    Genije!!! Jedan, jedini i neponovljivi!!!!

  • DARKO 100%

    16. novembar 2017 | 22:36

    To sto neki sad iznose neke pikanterije iz njegovog zivota samo svoju mastu pripisuju njemu niko o njemu pogotovo neke privatne stvari pogotovo sa ovih podrucja nemoze znati jer njegova privatnost je bila samo njegova a rad je bio javan jer nije bio sarlatan ,bistrog uma i discipline.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA