HOĆE DA IH USVOJI BUGARSKA CRKVA: Ohridska arhiepiskopija traži majku (FOTO)

Ako se saglase obe crkve, Sinod u Skoplju traži da se uspostavi jedinstvo između dve episkopije što će biti osnova za "evharističko jedinstvo i sa episkopijama ostalih pomesnih pravoslavnih crkvi"

  • 21

Sveti sinod Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije ( MPC-OA ) od Bugarske pravoslavne crkve traži da im ona bude crkva – majka ako prizna autokefalnost MPC-OA, otkrila je bugarska nacionalna televizija BNT u emisiji "Vera i društvo".

Zašto pravoslavci STOJE U CRKVAMA za razliku od rimokatolika koji sede? (FOTO)

Pismo Svetom sinodu Bugarske crkve poslato je 9. novembra nakon redovne sednice MPC-OA, na kojoj je jednoglasno bilo odučeno da se upute određeni predlozi i zahtevi sestrinskoj crkvi.

"Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija će prepoznati i priznati Bugarsku praoslavnu crkvu – Bugarsku Patrijaršiju kao Majku Crkvu, koja prva prihvata i priznaje njenu autokefalnost, istu obznanjuje i aktuelizuje, predstavlja je i zastupa pred Vaseljenskom patrijaršijm i pred drugim pomesnim crkvama", stoji u pismu MPC-OA poslatom Bugarskoj crkvi.

Ako se saglase obe crkve, Sinod u Skoplju traži da se uspostavi jedinstvo između dve episkopije što će biti osnova za "evharističko jedinstvo i sa episkopijama ostalih pomesnih pravoslavnih crkvi".

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

MPC-OA se nada da će njihove predloge prihvatiti Bugarska pravoslavna crkva "za dobrobit sveukupne crkvene punoće".

Analitičari u Skoplju komentarišu da sa ovim potezom MPC-OA pokušava da preskoči Srpsku pravoslavnu ckrvu tako što bi priznala Bugarsku pravoslavnu crkvu kao svoju majku crkvu. Ako Bugarska crkva jednostrano, bez potrebnog konsenzusa svih pravoslavnih crkava, prizna autokefalnost Makedonske crkve, tada će se ona sigurno sukobiti sa Ruskom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Makedonska pravoslavna crkva je pedesetih godina prošlog veka od Srpske pravoslavne crkve, u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, ali je 1967. godine samovoljno proglasila autokefalnost. Radi toga MPC, koja je pre četiri godine dopunila ime i sada se naziva Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija, ne priznaje ni jedna pomesna pravoslavna crkva u svetu, a SPC je smatra raskolničkom.

Daljinac

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kako ko

    20. novembar 2017 | 10:23

    Svi "makedonci", koji slave slavu, a ima ih puno, su srbi, kojima je u titovo vreme promenjeno prezime, uglavnom na ...ski!

  • Jekac

    19. novembar 2017 | 23:28

    Makedonci, grčko antičko pleme. Ko su ovi što se tako nazivaju? Sad i crkvu hoće da imaju. A, znaju ko su i šta su?!

  • Trig

    19. novembar 2017 | 22:05

    Pa i jesu Bugari.Samo sto dalje od nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA