≫ 

Centar Splita je opasan po život za pešake: Šetnja uz zidine samo na sopstvenu odgovornost, svake sekunde može da se uruše

Projektna dokumentacija za saniranje zidina se analizira u Službi za staro gradsko jezgro, ali rokovi za obnovu nisu na vidiku

  • 1

Komunalna policija je u Splitu ispod bedema Cornaro postavila upozorenja da svako ko šeta pored njega to radi na sopstvenu odgovornost, jer postoji opasnost od urušavanja zida.

URUŠAVAJU SE BEDEMI KOTORA: Tužne fotografije srednjevekovnog grada!

Međutim, ljudi i dalje prolaze ispod Cornara, uz stepenice oko Zagrebačke i Nodilove. Iako bi Ulica Natka Nodila pored Obrtničke škole trebalo da bude pešačka zona, toliki je saobraćaj dostavnih vozila i motora da prolaznici mogu da biraju između dve opcije – da izađu ispred vozila ili hodaju ispod opasnog bedema. Građani biraju ovo drugo jer im se čini sigurnije, piše "Slobodna Dalmacija".

Obnove nema na vidiku

Kada će se sanirati statički problemi Cornara? Projektna dokumentacija se analizira u Službi za staro gradsko jezgro, ali rokovi za obnovu nisu na vidiku.

Dubrovnik, Korčula, Trogir, Šibenik, Zadar... Svi ti gradovi s ponosom pokazuju svoje zidine. Zahvaljujući dobrom stanju graditeljskog nasleđa koje je bilo velika novost u vojnoj inženjeriji i ratovanju za vreme Mlečana, Zadar i Šibenik su svoje fortifikacije ove godine upisali na listu UNESCO-a.

Za razliku od njih, Split iz neobjašnjivih razloga decenijama doslovno uništava zidine koje su u velikom ljudskom poduhvatu podignute za odbranu od Turaka. Pušta se da propadnu bedemi Cornaro, Priuli, Contarini, kao i tvrđava Gripe. Zidine Priulija ispred kuće Jelaska, na Trgu Gaje Bulata, naprosto su se pretvorile u zelenu površinu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    21. novembar 2017 | 10:09

    Nešto se bude pokrenulo onda dok netko smrtno strada😔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA