≫ 

"Nestale su ustaše ko i Herceg-Bosna": U Mostaru osvanuli plakati uoči izricanja presude optuženim Hrvatima u Hagu (FOTO)

Prvostpenom presudom od 29. maja 2013. godine, zvaničnici nekadašnje tzv. Herceg Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora

  • 7

U Hagu se danas očekuje izricanje drugostepene presude u slučaju Jadranka Prlića i petorice bosanskohercegovačkih Hrvata zbog zločina nad Bošnjacima 1993. godine, prenosi Klix.ba. U Mostaru su jutros, uoči izricanja pravosnažne presude, osvanuli plakati na kojima piše: "Ima Veleža, ima Starog Mosta, nestale su ustaše ko i Herceg-Bosna", preneli su lokalni mediji.

Da li je Tuđman bio ratni zločinac? Očekuje se konačna presuda Hrvatima za zločine nad muslimanima u Herceg-Bosni

Prvostepenom presudom od 29. maja 2013. godine, zvaničnici nekadašnje tzv. Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora.

Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković su osuđeni na po 20 godina zatvora, Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina zatvora dok je Berislav Pusić je osuđen na 10 godina zatvora.

U iščekivanju vesti iz Haga u Mostaru je jutros osvanuo transparent u vidu zastave tzv. Herceg-Bosne, slike Prlića i šestorke sa porukama "Oni dolaze, freedom", piše klix.ba.

Transparent je postavljen u mostarskom naselju Balinovac, na ogradi zgrade Biskupije, u ulici Biskupa Čule.

Policija obično ovakve transparente skida nakon prijave građana ili pisanja medija.

Foto: klix.ba

Stari most u Mostaru dočekao je jutro s transparentom "Izronio je Stari za one što ga vole", porukom koja najavljuje čitanje drugostepene presude.

Prenos iz Haga prati se na više lokacija, a najviše pažnje medija privlače prostorije Udruženja logoraša Mostar.

Reakcije građana su podeljene, što se najbolje vidi i kroz različite poruke u dva dela grada, piše klix.ba.

Podsećamo, Haško tužilaštvo bivše zvaničnike takozvane Herceg-Bosne, odnosno premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića i komandante Glavnog štaba HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, komandanta vojne policije HVO-a Valentina Ćorića, kao i načelnika kancelarije za razmenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog poduhvata, predvođenog bivšim predsednikom Republike Hrvatske Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su hteli da propoje Hrvatskoj zbog stvaranja "Velike Hrvatske".

Izricanje drugostepene presude počinje u deset sati.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cane

    29. novembar 2017 | 11:10

    Toliko godina posle nesrece puno energije I vremena se trosi na podgrejavanje ruznih stvari koje su nas unazadile. Ako se nesto ne promeni u glavama ljudi na Balkanu ovakav ptistup odvesce pojedince, a I celo drustvo u bolest zvanu ludilo.

  • Nesa CZ

    29. novembar 2017 | 11:56

    Ispadose muslimani u bosni zasticena vrsta...a pocinili su mnoga zlodela...

  • Cika Velja

    29. novembar 2017 | 14:35

    Mostar je ionako mrznjom i fizicki podeljen grad,a mogu sad da zamislim sta ce se desavati?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA