≫ 

Šta se sve zove po Franji Tuđmanu? Proglašen je zločincem, da li će Hrvati sada menjati imena ulica, parkova, aerodroma...? (FOTO)

I pored današnje potvrde presude, Tuđman je u Hrvatskoj bio i biće i dalje heroj

  • 24

Haški tribunal potvrdio je danas da je hrvatski državni vrh na čelu sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem eliminacije bosanskih muslimana u Bosni i Hercegovini.

POSLEDNJA VEST: Tuđman je ratni zločinac i organizator agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovo je sada potvrđeno i zvanično (FOTO)

Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je, naime, žalbu optuženih u slučaju "Prlić" i potvrdilo zaključak raspravnog veća da je udruženi zločinački poduhvat "uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem usprostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske".

Prvostepenom presudom je utvrđeno da su visoki zvanicnici Hrvatske - predsednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i general Janko Bobetko bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem eliminacije bosanskih muslimana na tom području.

Cilj tog udruženog zločinačkog poduhvata, prema zaključku prostepene presude, bio je uspostavljanje hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo spajanje sa Hrvatskom, kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane nezavisna država unutar BiH tesno povezana s Hrvatskom.

Foto: Profimedia/AFP

FRANJO TUĐMAN ULICE, AERDOROM, ŠKOLA, PARKOVI...

Franjo Tuđman bio je hrvatski političar, prvi predsednik nezavisne Hrvatske i jedan od glavnih aktera ratova u bivšoj SFRJ. Ipak, i pored današnje potvrde presude, Tuđman je u Hrvatskoj i dalje heroj.

Zbog toga, širom Hrvatske, dodeljene su imena ulicama, trgovima, školama...po bivšem hrvatskom predsedniku.

Prva počast koja je dodeljena Tuđmanu bila je imenovanje glavne ulice u Vukovaru njegovim imenom i to na sam dan njegove smrti 10. decembra 1999. godine.

Najpoznatiji je sigurno aerodrom u Zagrebu koji nosi njegovo ime. Ustanove su se takođe utrkivale da daju ime po bivšem hrvatskom predsedniku, tako da se osnovne škole u Kninu, Korenici, Pakracu, Šarengradu i ostalim mestima zovu "Franjo Tuđman".

Foto: Tanjug/HINA/Dario Grzelj
Foto: Tanjug/HINA/Dario Grzelj

Hrvatski vojni univerzitet u Zagrebu i studentski dom Univerziteta u Splitu takođe nose njegovo ime.

Među najpoznatijim građevinama sa imenom Franje Tuđmana je i most u Dubrovniku, ali i Čaplja i Osijek isto imaju mostove sa njegovim imenom.

Most u Dubrovniku Foto: Wikipedia / Störfix

Trgova "Franjo Tuđman" ima najviše u Hrvatskoj: u Benkovcu, Bjelovaru, Daruvaru, Đakovu, Glini, Imotskom, Jasenovcu, Karlobagu, Okučanima, Ogulinu, Petrinji, Sinju, Splitu, Tovarniku, Virovitici, Vukovaru, Zagrebu...

Nekoliko obala takođe nose ime po prvom predsedniku Hrvatske. Tako se obale u Korčuli, Pločama, Šibeniku, Umagu, na Hvaru i ostalim primorskim mestima zovu po Tuđmanu.

Šetalište sa spomenikom u Makarskoj Foto: Wikipedia / Hedwig Storch

Pojedinim parkovima dodeljeno je isto novi naziv, ali ubedljivo najviše naziva po bivšem predsedniku imaju ulice širom hrvatskih gradova.

Tu su naravno i šetališta u Karlovcu, Makarskoj, Varaždinu, Samoboru i ostalima koji se zovu "Franjo Tuđman". Biste, spomenici i spomen-obeležja širom zemlje nisu izostavljeni od ove prakse.

Spomenik u Bjelovaru Foto: Wikipedia / Fraxinus Croat

Postavili smo pitanje Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova grada Zagreba, da li posle današnje odluke Haškog tribunala razmišljati o preimenovanju Trga Franje Tuđmana u prestonici Hrvatske.

- Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba je radno telo sastavljeno od pet članova. Radi na sednicama, a odlučuje javnim glasanjem većinom glasova prisutnih članova.  Odbor ne razmišlja o odluci preimenovanja Trga Franje Tuđmana - stoji u odgovoru našoj redakciji.

Bista u Diklu kod Zadra Foto: WIkipedia / Böhringer Friedrich
Spomenik u Kaštelima Foto: Wikipedia / Roberta F.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаврило Принцип

    29. novembar 2017 | 14:36

    Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде.

  • Milk

    29. novembar 2017 | 15:28

    Nije problem, bilo je ustanova, trgova, i jos koje cega sa imenom Titi pa vise nema, tako ce proci i Tudjman, nicija nije svirala do jutra pa nece ni njegova, ko dozivi videt ce

  • Kroatia

    29. novembar 2017 | 15:33

    Vječna zahvala našem prvom predsjedniku , uvijek u našim srcima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA