≫ 

POSLEDNJI PRALJKOV INTERVJU: "Sloboda se brani smrću. Nosiću svoj krst." Da li je narednim rečima najavio svoje samoubistvo?

"Ako ćemo mi završiti u Hagu, jer su oni jaki, a ne zato što su pravedni, pre ili kasnije neka će pokolenja reći da je neko bio kreten i izdajica, a neko častan čovek"

  • 14

Hrvatski general Slobodan Praljak je 29. novembra izvršio samoubistvo u sudnici Haškog tribunala. On se ubio popivši otrov, prilikom izricanja presude u slučaju "Prlić i ostali" zbog zločina u Bosni tokom 1993. godine. O ovom njegovom potezu izveštavaju svi svetski mediji, a tomislavcity.com je objavio kako je izgledao njegov poslednji interjvu. On je za medije govorio neposredno pre svog odlaska u Hag.

PRALJAK JE ŽIV I ZDRAV, sve je izrežirano: Teorije zavere o samoubistvu osuđenog ratnog zločinca, hrvatskog generala (VIDEO)

Neposredno pre odlaska u Hag, hrvatski general je rekao sledeće.

- Sloboda se brani smrću. Sloboda se branila smrću i ovo što se sad nama događa, što meni daje mirnoću mog života, odlaska u Hag jeste smrt mojih vojnika u meni. Ja sam prepun njihove smrti, svaka moja ćelija, svi delovi mog tela su napunjeni smrću i nekih mojih prijatelja koji su umrli ranije, oni koje smo zvali hrvatski nacionalisti u vreme komunizma, i ovih mladića koji su po svom opredeljenju, po svojoj želji, a po mojoj zapovesti, išli na bojište, na crte.

Ja ih ne zaboravljam, oni stoje u meni, oni su živi, oni su poginuli, ali njihova smrt je moj život, oni stoje u meni. I ja ih proživljavam i ničeg se ne bojim, svestan činjenice da nijedan sud koji bi smerao na minimum pravednosti ne bi mogao da prigovori ničemu što smo mi radili, onoliko koliko smo mogli - rekao je on.

Na pitanje da li se boji presude, jer je mu je "put u Hag već ugovoren", Praljak je istakao da je već jednom rekao da neće da beži.

Foto: Tanjug/AP

- To je moćna institucija. Šta ću ja da dobijem, kakav će taj krst biti, ja sam vam odgovorio. Kakav god on bio, (...) ja ću taj krst da nosim. Nije to samo žrtvovanje, ja tamo ne idem da se žrtvujem.

Mene žrtvuju, mene žrtvuju Molosi, neke zle sile koje sam ja proučavao od Sokratove odbrane od smrti na ovamo, pa svih Šekspirovih tragedija pa sankilota, pa hugenota, pa tako dalje. Sto miliona ljudi je ubijeno u komunizmu. (...) To je naprosto tako.

Svet funkcioniše kao jedno veliko zlodelo u kome se često pojavljuju brzi delitelji pravde. Izvitoperuju u okviru nekakvih interesa u kojima evo mi nismo u mogućnosti - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Na pitanje da li ostaje pri svojoj izjavi: "Ako ćemo mi završiti u Hagu, jer su oni jaki, a ne zato što su pravedni, pre ili kasnije neka će pokolenja reći da je neko bio kreten i izdajica, a neko častan čovek", Praljak je potvrdio da u potpunosti ostaje pri tim izgovorenim rečima.

Pošto je u svom poslednjem intervjuu spomenuo Sokrata i Šekspira, moramo da vas podsetimo da se Sokrat takođe ubio ispivši otrov, a da se u Šekspirovim tragedijama junaci gotovo uvek ubijaju ispijanjem otrova.

Da li je još tada general Praljak nagovestio šta bi mogao da uradi ako haška presuda ne bude u njegovu korist, ostavljamo vama da procenite. U komentarima nam napišite svoje mišljenje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    1. decembar 2017 | 12:43

    Daleko si ti i od Sokrata i od Sekspira , toliko daleko da si blizu Pavelica i Hitlera .

  • BIP BIP

    1. decembar 2017 | 12:50

    Slobodane, lepo srpsko ime, nećeš ti nikakav krst da nosiš,jer i ne znaš šta je to. Pravi hrišćasnin ne čini samoubistvo!

  • kiza

    1. decembar 2017 | 13:28

    Вероватније криж, крст мало теже!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA