≫ 

Strani mediji: Hrvatski premijer Plenković prvi evropski vođa koji je podržao ratnog zločinca

Slobodan Praljak osuđen je za zločine koji uključuju bombardovanje Mostara i zlostavljanje zarobljenika

  • 27

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je presuda Haga "duboka moralna nepravda" i time je postao prvi evropski čelnik koji je podržao ratnog zločinca, piše britanski Gardijan.

Sabor minutom ćutanja odao počast Praljku, potom izbio incident: "Simboličan način ukazao na svu nepravednost presude" (FOTO) (VIDEO)

Slobodan Praljak, reditelj koji je postao ključni vođa bosanskohercegovačkih Hrvata u ranim devedesetima, osuđen je za zločine koji uključuju bombardovanje Mostara i zlostavljanje zarobljenika.

- Ovo samoubistvo samo će da potrvdi stav koji već postoji o Haškom sudu u Srbiji i Hrvatskoj vlasti, ali i mediji više brinu za optužene nego za žrtve - kaže Mina Vidaković iz novinske agencije Sense.

U tekstu Gardijana analiziraju se i potencijalni bezbednosni propusti u haškoj sudnici. Istraživači u Haškom sudu trude se da zakrpe sve bezbednosne propuste, u strahu da će se i ostali zatvorenici odlučiti na "Praljkov" potez.

Foto: AP/Tanjug

Uz holandske vlasti istragu je otvorio i Haški sud, a predvodi je sudija Hasan Jalov iz Gambije. Prvi korak istrage treba da utvrdi zašto u sudnici nije bilo više stražara.

- Inače su dva čuvara iza optuženog, ali ovaj put nije bilo tako - rekao je jedan hrvatski zvaničnik čije ime se ne navodi jer nije ovlašćen za razgovor s medijima.

Britanski list nije jedini koji komentariše reakcije hrvatskih državnika povodom tih presuda i samoubistva generala Slobodana Praljka.

Austrijski "Standard" objavio je veliku analizu pod naslovom "Hrvatska desnica profitirala je od samoubistva ratnog zločinca Praljka", u kojoj naglašava da hrvatska vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspešno pokrenula reviziju haške presude.

List ističe da je premijer Plenković "više umeren nego konzervativno-nacionalistički političar", počeo da govori o nepravednoj presudi i najavio "pravne i političke korake", iako i sam zna da ne može ništa učiniti.

Foto: Tanjug/FOTO HINA - DENIS CERIC

To je za "Standard" potvrdio i portparol Haškog suda, koji naglašava da su sve pravne mogućnosti iscrpljene.

"U Hrvatskoj se može čuti malo racionalnih glasova" oko presude hercegovačkoj šestorki, a među njima su bivši predsednik Ivo Josipović i bivša ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, navodi austrijski list.

Glasniji su, ipak, političari koje su od presude napravili veliko nacionalno pitanje, poput predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja "već sada skuplja glasove nacionalista za reizbor 2019. godine", a ona je Praljka hvalila i pre presude i suprotno činjenicama tvrdila da Hrvatska nije bila agresor u BiH. Tome se pridružio i Plenković koji je, suprotno istini, izjavio da Srbija nije osuđena za udruženi zločinački poduhvat u Hagu.

Foto: Tanjug/AP

Nemački "Špigel" objavio je na svom portalu veliki članak u kojem se zgražava nad činjenicom da "Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca".

Mediji su se bavili i bezbednosnim propustima u haškoj sudnici, a "Gardijan" navodi da osim što je holandska policija otvorila svoju vlastitu istragu, Sud je angažovao gambijskog sudiju Hasana Jalova kako bi saznali kako je Praljak uopšte došao do bočice cijanida koja ga je ubila.

List navodi i da će istraga siguno započeti s najočitijim sigurnosnim propustom - pitanjem kako je moguće da nijedan čuvar nije bio dovoljno blizu Praljka da mu otme otrov iz ruku.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CHE

    3. decembar 2017 | 21:08

    DA LI TAJ SVIJET SADA VIDI (oči mu ispale), KAKVU POLITIKU PODRŽAVA ZVANIČNA 'RVATSKA, ZEMLJA EU. PIH. PIH. ........

  • Soldier

    3. decembar 2017 | 21:19

    Jel neko provalii da je sahovnica iza njega ustaska? U vreme NDH je sahovnica imala prvo polje bele boje, a njihova sadasnja zvanicna ima crveno. Ovo je stvarni strasna stvar

  • Deda Radoje

    3. decembar 2017 | 19:48

    Hoce hrvati da imaju svece,Stepinca, Praljka a imace ih u najavi jos,sigurno ce raspisati konkurs, onaj ko dokaže da je ubio preko hiljadu srba,moze da se prijavi na konkurs za sveca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA