Drama na putu Beograd-Podgorica: Grom udario u putnički avion Montenegro Erlajnza

Jedna putnica je kazala da je čula udar groma i na trenutak je nestalo svetla u celom avionu

  • 4

Putnički avion koji je leteo sinoć iz Beograda za Podgoricu udario je grom. Ovu informaciju potvrdio je nezvanično i Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije gde su nam rekli da čekaju zvanični izveštaj za dva do tri dana, ali da se nije dogodilo ništa neuobičajeno.

Snimak da se naježiš: Avion je poleteo i samo nekoliko sekundi kasnije udario ga je grom (VIDEO)

Ipak, putnicima jesu bili zbunjeni jer, kako je jedna putnica u avionu kazala za portal CdM, ona je čula udar groma i na trenutak je nestalo svetla u celom avionu.

Bez velike drame putnika, avion je deset minuta kasnije sleteo u Podgoricu.

- Sve se dogodilo u trenutku kad smo sletali. Ovo mi se prvi put dešava. Super sam sad kad sam na tlu - kazala je CdM -u jedna od putnica.

Nije retko da grom udari u krajeve aviona, poput vrha krila ili nosa aviona. Struja putuje kroz metalno kućište aviona pre nego što ga napusti na drugom kraju, na primer, na repu.

Printskrin: Youtube/Jack Perkins

Gromovi udaraju avione daleko češće nego što to putnici misle i znaju, tvrde piloti. Svaki avion u proseku udari grom jednom u dve godine.

Napravljeni su tako da to za njih ne predstavlja nikakav problem, ali se ponekad može dogoditi da dođe do spoljašnjeg ili manjih oštećenja na električnim sistemima.

Moderni avioni su napravljeni od laganog karbonskog materijala, a prekriveni su tankim slojem bakra. To znači da je prostor unutar metala, dakle tamo gde su putnici, zaštićen od električnih struja. Što je još važnije, rezervoari za gorivo u krilima nisu izloženi varnicama munja, a okolni metal, spojnice, ulazna vrata, kape na otvorima za sipanje goriva, takođe su u stanju da izdrže udar groma što može značiti temperaturu i do 30.000 stepeni Celzijusa.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amerika

    4. decembar 2017 | 19:23

    Nista putnicima se ne moze desiti od udara groma, u svaki avion je ugradjen faradejev kavez...

  • 🤔

    5. decembar 2017 | 01:20

    U CG kad letis uvek frka, ko i u Sarajevo iz Beograda. To su mi najgori letovi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA