Rat na Fejsbuku zbog Slobodana Praljka: Desničari lažno prijavljuju stranice koje im se ne sviđaju, nakon čega ih ova društvena mreža gasi!

Gotovo je sigurno da je masa tih prjiava naterala tu društvenu mrežu da automatski briše određene postove ili stranice

  • 5

Osuđujuća haška presuda šestorici Hrvata iz BiH za ratni zločin i samoubistvo, Slobodana Praljaka, u sudnici tribunala tokom izricanja presude izazvalo je pravi "rat" na Fejsbuku i dok su neki nalozi bez traga nestajali, desničarko udruženje "U ime porodice" (U ime obitelji) zatražilo je od vlade da od te društvene mreže zatraži da poštuje hrvatske zakone i odmah prekine cenzuru.

Praljkov zavičaj u suzama, kažu je spasavao sve u nevolji - i Srbe i muslimane: Gardijan u mestu gde "ništa ne raste osim zmija, kamenja i ustaša" (FOTO)

Komentarišući tu situaciju, komunikacijski i informacijski stručnjak Marko Rakar je konstatovao da je očigledno da su se neke grupacije odlučile da masovnim lažnim prijavama i povredama pravila Fejsbuka, da eliminišu određene suparnike.

Gotovo je sigurno da je masa tih prjiava naterala tu društvenu mrežu da automatski briše određene postove ili stranice.

Rakar kaže da tako nešto nije zabeleženo u Hrvatskoj do sada, ali da se sasvim sigurno sa tim problemom Fejsbuk sreće širom sveta.

Foto: Tanjug/AP

Govoreći o zahtevu udruženja "U ime porodice" vladi, Rakar kaže da je on "sulud" i da je "teško diskutovati o tome i mentalnom sklopu koji može da da takav predlog".

Rakar u intervjuu za zagrebačku N1 tv negira da je u pitanju politička cenzura i kaže: "Iskreno, FB baš briga šta se događa u Hrvatskoj. Apsolutno ih to ne interesuje , verovatno moraju i na kartu da pogledaju gde je Hrvatska. Zanima ih samo koliko im profita stvara. Širina slobode govora Amerikanaca je vrlo široka i jedna je od njihovih temeljnih vrednosti. Misliti da će oni tu nešto cenzurisati - to je totalno suludo".

Potvrdio je da je internet bojno polje hibridnog rata, i dodao da bi se moglo reći da se tamo hibridno ratuje od početka.

Foto: AP/Tanjug

- Mogli bi reći da je to jedan od elemenata hibridnog rata. Postoje političke i društvene grupacije koje ne uspevaju međusobno da se dogovore, nepomirljivi su njihovi stavovi i koriste svaku moguću situaciju da eskaliraju sukob. Internet je u tome jako dobar jer nema žrtava, s druge ste strane ekrana i mislite da ste anonimni i ljudi onda sebi dopuštaju što nikada jedni drugima u lice ne bi rekli - kaže on.

Prijavama Fejsbuku građani Hrvatske, naime, uspeli da ugase Fejsbuk stranice Antife Šibenik, Antife Zagreb, Antifašističkog Vjesnika i portala Lupiga, desničarima je pošlo za rukom da sa Fejsbuk stranice Novosti izbrišu i najnoviju kolumnu Viktora Ivančića, koja se bavi upravo diskusijama na temu haške presude i Sabora koji je minutom ćutanja odao poštu ratnom zločincu Praljku.

Budući da Fejsbuk automatski reaguje na veliki broj istih prijava i to bez adekvatne provere objavljenog sadržaja, hrvatski desničari su preko vikenda prijavili čitav niz stranica sa antifašističkim predznakom samo zato što su na svojim profilima Praljka nazivali ratnim zločincem.

Foto: Tanjug / AP

Tako im je prvo pošlo za rukom da ugase Fejsbuk stranicu Antife Šibenik, a nakon toga ''uspeha'' internetom se proširila kružna poruka koja dokazuje da isto nameravaju sa stranicom Antife Zagreb.

Zbog mogućih daljih napada, svoju je stranicu na najpopularnijoj društvenoj mreži preventivno je odlučila da ugasi Radnička fronta.

U znak solidarnosti sa ugašenim stranicama, društvenim mrežama proširio se poziv Antifašističkog Vjesnika na reakciju zbog obaveštavanja Fejsbuka o lažnim prijavama.

Sa druge strane, udruženje "U ime porodice", čijoj je predsednici Željki Markić blokiran profil zbog podrške Slobodanu Praljku, uputila je dopis predsedniku vlade Andreju Plenkoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, u kojem ih poziva da u najkraćem roku obezbede prekid cenzure koju u Hrvatskoj sprovodi društvena mreža Fejsbuk.

Foto: Tanjug / AP

- U ime obitelji poslednjih dana stižu prigovori brojnih intelektualaca, uglednih ljudima, medija, pravnih osoba i hrvatskih građana koji na ovoj društvenoj mreži izražavaju legitiman stav da je haška presuda nepravedna te da nije utemeljena na činjenicama, što je i pozicija hrvatske vlade i Sabora - navodi to udruženje u pismu vladi.

Navode i da postovi koji su predmet cenzure ne krše interna pravila ove društvene mreže kao što su zabrana govora mržnje, nasilja, golotinje, neovlašćene prodaje...

- Razlog cenzure leži u činjenici da se zadnjih dana preko ove društvene mreže intenzivno iznose istorijsko - pravne činjenice o izrazito pozitivnoj ulozi koju su u ratu u BiH odigrali Hrvatska i njene Oružane snage, Hrvatska Republika Herceg-Bosna i Hrvatsko Veće odbrane, a onda i general-pukovnik Slobodan Praljak kao načelnik Glavnog štaba HVO-a - navodi se u dopisu "U ime porodice".

Očekuju, kažu, da vlada hitno zatraži od Fejsbuka da poštuje hrvatske zakone pod kojima posluje u Hrvatskoj i prekine cenzuru, koja je posledica ili lažnih prijava ili politizacije Fejsbuka.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VOTA

    5. decembar 2017 | 12:59

    Ne koristim feisbuk tviter I instagram pa bi ako mi dozvolite ovim putem povodom ovih presuda I Praljkove smrti izjavio saucesce Sonji Biserko Jeleni Milic I Natasi Kandic.

  • Istina

    5. decembar 2017 | 16:31

    Još jedan dokaz da su većina hrvata ustaše.

  • Cika Velja

    5. decembar 2017 | 12:49

    Kao da ce se istina tako sakriti? Iskoci ona ko zec iz sesira kad se malo nadas???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA