Put "Nove Makedonije" - ima li svetla na kraju tunela?

Atina strahuje od eventualnih teritorijalnih pretenzija od strane svojih suseda i želi da Skoplje promeni ime Makedonija jer u Grčkoj postoji oblast koja se identično zove

  • 17

Već 23 godine američki diplomata Metju Nimic vodi borbu sa dva balkanska suseda i sve to zbog jedne reči - Makedonija. Sada izgleda da je beskrajna misija 78-godišnjeg diplomate možda konačno završena.

Zaev SPUSTIO Haradinaja usred Prištine: Ne treba zaboraviti da je Srbija naš sused (FOTO)

- Spor između Skoplja i Atine zbog imena "Makedonija" može i trebalo bi da bude rešen sledeće godine - kaže strpljivi posrednik ONN. On se nada skorašnjem konsenzusu svojih doskorašnjih klijenata.

- Atmosfera za rešavanje konflikta se značajno poboljšala, kako u Makedoniji, tako i u Grčkoj - tvrdi Metju Mimic.

Otkako je tokom 1991. godine Makedonija objavila svoju nezavisnost, dve susedne države su u klinču u vezi sa pravom na ime. Atina strahuje od eventualnih teritorijalnih pretenzija od strane svojih suseda i želi da Skoplje promeni ime Makedonija jer u Grčkoj postoji oblast koja se identično zove, piše Dojče Vele.

Foto: Telegraf

ATINA UDARA KONTRU

Pod pritiskom Atine i Brisela, Makedonija je još tokom 1992. godine upisala u svoj ustav da se odriče prava na svaku teritorijalnu pretenziju ka Grčkoj. A tokom 1995. godine je "Sunce iz Vergine", zamenila stilizovanim suncem na nacionalnoj zastavi.

Od 1993. godine zbog Atine, Makedonija se na međunarodnom nivou predstavlja kao "Bivša jugoslovenska republika Makedonija" i od tada spor u vezi sa imenom postaje sve ozbiljniji.

Pritom Atina, kao član EU i NATO-a, je u mnogo izglednijoj poziciji. Odnosi između dve susedne države još su više pogoršani kada je tokom 2008. godine Atina blokirala očekivani ulazak Makedonije u NATO, nezavisno od toga što je Makedonija htela da uđe pod nazivom BJRM.

Tokom mandata nacional-populističkog premijera Nikole Gruevskog Makedonija se zalaže za politiku zasnovanu na nacionalističkim provokacijama. Mnogi aerodromi i auto-putevi dobijaju naziv Aleksandar Veliki.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

SPOMENIK ALEKSANDRA VELIKOG U SKOPLJU

U Skoplju su podignuti brojni spomenici antičkih heroja. Od tada dve strane komuniciraju samo preko protestnih nota, a pregovori u vezi sa imenom, su od 2014. godine praktično prestali.

Smena vlasti u Skoplju i novi premijer iz Socijaldemokratske partije, Zoran Zaev, pokrenuli su rešavanje dugotrajnog spora i udahnuli svež vazduh u odnosu Makedonije i njenih suseda. Istovremeno Brisel i Vašington demonstrirali su pojačani interes ka ovoj nestabilnoj i višenacionalnoj državi, i sve to u strahu od prisustva Moskvena Balkanu.

U ovom momentu Makedonija javno treba da napravi kompromis. Na unutrašnjim odnosima momenat za takve kompromise je poželjan i potreban. Posle neuspeha na obštinkim izborima u oktobru, opoziciona VMRO-DPMNE je oslabljena i zauzeta borbom između kandidata za naslednika lidera Nikole gruevskog. A novi premijer Zoran Zaev, makar i sa minimalnim parlamentarnom većinom stabilno sedi u svojoj stolici.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Zoran Zaev, oživeo je duboko zamrznute odnose sa Bugarskom, kada je tokom avgusta potpisao Sporazum o dobrosusedstvu. On je svesno prebacio sva sporna pitanja na komisiju, koja bi trebalo da bude sastavljena. Ove nedelje Zaev je postigao dogovor i sa kolegom sa Kosova, Haradinajem za sastavljanje međunarodne komisije za istraživanje misterioznih sukoba u Kumanovu 2015. godine. Zaev je uredio i odnose sa Srbijom, koja se svim silama trudila da mu oteža put ka premijerskoj funkciji. Smirivanje odnosa između ove dve države biće učvršćeno i na zajedničkom zasedanju dve strane u februaru sledeće godine.

Nema "volšebnog imena"

Brisel, Vašington i Atina beleže novi, pozitivan pristup Zorana Zaeva. Posle podgrevanja, tri godine zamrznutih pregovora, ove nedelje u grčkoj i makedonskoj štampi, sve se više pominje ime"Nova Makedonija" kao eventualno kompromisno rešenje. Da li će biti Gornja, Severna ili Nova Makedonija- niko ne zna, piše na sajtu dnes.bg.

Posrednik Metju Nimic ostaje realističan i najavljuje intenzivne pregovore u Njujorku već na početku sledeće godine.

- Posle toliko mnogo godina, ne postoji način da se pojavi ime koje bi svima odgovaralo. Ali jedan težak problem se ne rešava čarobnim štapićem, već napornim poslom, dobrom diplomatijom i političkom voljom - zaključio je Nimic.

Daljinac

(Telegraf.rs/www.dnes.bg)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bratko

    16. decembar 2017 | 15:48

    Znate li da je Makedonija najstarija zemlja-država na Evropskom Kontinentu? Znate li da se ime Makedonije pominje u Bibliji čak 37puta? Zašto neko hoće da ga zabrani i izbriše? Politika.rs Nepoznata Makedonija

  • Čika Jova

    16. decembar 2017 | 16:37

    Prijateli dragi, svega toga ne bi bilo da je Makedonija ostala gde je bila. Uvek bi bila Republika Makedonija.

  • Пацифиста

    16. decembar 2017 | 17:31

    Нема мира на Балкану кад странци састављају комисију која терористички напад назива мистеријом.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA