Zaplakala ikona presvete Bogorodice pred Božić: Čudo u makedonskom manastiru (FOTO)

Orošene oči na ikoni presvete Bogorodice prvi su primetili vernici nakon jutarnje molitve dok su razgovarali o tome kako će proslaviti Badnje veče i Božić

  • 28

U prošlu nedelju, neposredno nakon jutarnje liturgije, ponovo je „zaplakala“ ikona presvete Bogorodice u crkvi „Sv. Arhangel Mihail“ u selu Trubarevo blizu Skoplja.

Ikona presvete Bogorodice prvi put je počela da mirotoči uoči Uskrsa, početkom aprila 2016. godine, a sada su njene „suze“ potekle uoči Božića.

Orošene oči na ikoni presvete Bogorodice prvi su primetili vernici nakon jutarnje molitve dok su razgovarali o tome kako će proslaviti Badnje veče i Božić. Oni su bili oduševljeni što je ikona ponovo počela da mirotoči, ali ovoga puta mnogo obimnije nego ranije.

Čuvena ikona Bogorodice koja je nestala posle Kosovskog boja, sedam vekova kasnije ponovo je u Srbiji: Evo gde je bila sve vreme!

Jedan od vernika je fotografisao „uplakanu“ Bogorodicu i sliku poslao portalu Religija.mk.

Foto: religija.mk

O čudu koje se desilo u crkvi „Sv. Arhangel Mihail“ u selu Trubarevo obaveštena je skopska mitropolija, koja za sada nema komentar o tome, a nakon saznanja da je ikona presvete Bogorodice ponovo počela da mirotoči vernici iz sela i celog Skoplja u još većem broju su počeli da posećuju ovaj pravoslavni hram.

Ikona presvete Bogorodice prvi put je „zaplakala“ nakon jutarnje molitve, uoči Uskrsa 2016. godine.

Foto: religija.mk

- Kada je sveštenik završio nedeljnu liturgiju, jedna vernica je oko 9 sati primetila nekoliko kapi kako se slivaju iz levog oka ikone Bogorodice. Otac Boban je uzeo  malo vate, obrisao je, pomirisao i rekao da miriše na sveto miro. Odmah nakon toga iz zvezde na čelu Bogorodice je proteklo još nekoliko kapi. Ostali smo u crkvi do 17 časova, a kapi su se neprestano pojavljivale - rekao je tada predsednik crkvenog odbora Risto Setinov.

Ta vest je doprla i do poglavara Makedonske pravoslvne crkve, arhiepiskopa Stefana, koji je potom posetio crkvu i pomolio se ispred ikone presvete Bogrodice, veleći da je to božiji znak, jer se zaista radi o sveto miro, tečnosti izuzetno prijatnog mirisa, za koju se tvrdi da ima smirujuće dejstvo.

Foto: religija.mk

Sveto miro je gusta i masna tečnost koja najčešće ističe iz moštiju svetaca, ali se često dešava da mirotoče i ikone. Veruje se da se mirotočenje javlja kada je svetac, koji se nalazi ili je oslikan u hramu, zadovoljan, i na taj način pokušava da obznani svoju dobru volju.

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • branko

    5. januar 2018 | 10:42

    slava Gospodu Bogu, slava presvetoj Majci Bogorodici!!!!

  • Covek

    5. januar 2018 | 10:12

    Gospode Isuse Hriste,Presveta Bogorodice i svi sveti spasite srpski narod,vratite mu staru slavu i snagu!

  • Nikola

    5. januar 2018 | 09:24

    Ko je pismeniji. Znace da je KONDENZACIJA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA