≫ 

Tito je obožavao ovaj grad, a sada Slovenci žele da uklone njegov spomenik koji nadgleda "čudo i dete socijalizma" (FOTO)

Priča o stvaranju grada, nekadašnjem Titovom Velenju, u kom su glavnu reč kroz istoriju vodili Habzburgovci i slovenački plemići, počela je posle Drugog svetskog rata

  • 19

U središtu Savinjske regije smešteno je Velenje - nekada više od sela, a daleko manje od grada. Danas je peti grad po veličini u Sloveniji, kom su tepali "čudo i dete socijalizma". Ima 30.000 stanovnika, burnu istoriju, "Gorenje", zamak, reku Paku, besplatan javni prevoz, jedinstveni rudnik, jezero, legende, vešticu, zmaja... ukratko: sadržaj na kom bi mu pozavideli i mnogo veći gradovi širom Evrope. U doba SFRJ bio je mesto koje je Tito posebno voleo, a sada uprava grada želi da ukloni sve spomenike iz tog vremena zbog turizma.

VELENJE, DETE SOCIJALIZMA: Tito je voleo ovaj rudarski grad, ušuškan u prirodi (FOTO)

Foto: Promo

Priča o stvaranju grada, nekadašnjem Titovom Velenju, u kom su glavnu reč kroz istoriju vodili Habzburgovci i slovenački plemići, počela je posle Drugog svetskog rata. Pedesetih godina je tu živelo oko 1.000 ljudi, koji nisu bili preterano vezani za ogromno nalazište uglja u neposrednoj blizni. Ipak, novoj državi je to bilo od velike važnosti zbog industrijalizacije, i svima je bilo jasno da potencijal treba iskoristiti.

Foto: Promo

Sa zadovoljstvom su građani Velenja 1981. godine prihvatili da imenu grada prethodi „Titovo“, što je trajalo do proglašenja nezavisnosti Slovenije. Ipak, ostao je i danas Titov trg, zeleni park u centru grada, gde se nalazi kulturni dom i skulptura prvog plana grada, koju sa visine od deset metara posmatra upravo Tito.

Međutim, nakon što je Slovenija stekla nezavisnost, situacija se u ovom mestu promenila. Mnoge slike, spomenici i ikonografije iz perioda SFRJ su uklonjene sa javnih ustanova.

Ostali su tek poneki spomenici političkih figura iz tog perioda. Sada u Velenju nameravaju da preuređuju zelenu površinu na kojoj se nalazi Titov spomenik.

Žele od toga da naprave turističko mesto i za to su izdvojili 150.000 evra. To je dovelo do podela na političkoj sceni, a mnogi su postavili pitanje da li ovi spomenici treba da budu uklonjeni ili da se ostave tamo gde i sada stoje.

Foto: Promo

Broz je voleo ovo mesto

"Najviši Tito na svetu" je kopija spomenika iz rodnog grada predsednika nekadašnje države iz Kumroveca. Bronzana skulptura visoka je šest metara, i postavljena je povodom 57. rođendana lidera komunista. Građani su s oduševljenjem prihvatili da se ovakav spomenik nađe u njihovom gradu, čak su se i odricali dnevnica kako bi se spomenik napravio.

Kada je došao dan svečanog otkrivanja spomenika, Tito zbog obaveza u inostranstvu nije prisustvovao. Broz je voleo Velenje, u kom je bio četiri puta, a poslednji put ga je napustio 1969. godine, izuzetno ljut. Niko ne zna šta je bio razlog maršalovog besa, ali neki nagađaju da je to zbog toga što je narod mnogo više voleo Žganka, kom su dali nadimak "Crveni car".

Foto: hotelrazgorsek.si

I danas građani Velenja kažu da Tito noću silazi sa postolja i šeta ulicama grada, kako bi se uverio da je sve u redu.

Pogledajte prilog o simbolima SFRJ:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    17. januar 2018 | 16:09

    Iz zahvalnosti što ih stvorio. Kada obrišu TITA obrisaće i sebe i vratiće se i Slovenci i Hrvati da budu štalski momci kod Austrijanaca i Madjara. Ali tako i trebala.

  • Живојин

    17. januar 2018 | 15:53

    Тито је највише улагао ј Словенију ,Хрватску ,а они овако према њему .НИЈЕ ЛЕПО .

  • bm57

    17. januar 2018 | 17:05

    Njihova zemlja, neka rade sta hoce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA