Jezivim maskama i plesom Bamburci teraju zle duhove: Svako ko uđe u selo Ratevo na Svetog Jovana zbog jedne stvari postane garav (FOTO)

Verski praznik Sveti Jovan Krstitelj obeležen na neobičan način u makedonskom selu Ratevo

  • 4

Verski praznik Sveti Jovan Krstitelj obeležen je u makedonskom selu Ratevo na neobičan način, ali u duhu tradicije kada su Bamburci, uz glasan zvuk klepetuša ukrstili rogove strašnih maski i prelepih lica lepotica ovog dela istočne Makedonije.

U selu Ratevo danas je od ranog jutra stalo savremeno pulsiranje života, a počelo, sve do kasno popodne pagansko divljanje Bamburaca protiv zla.

Foto: Facebook

Oni u sa maskama napravljenim od životinjske kože, zvncima, klepetušama, zurlama i specifičnim plesom defilovali selom i rasterivali zle duhove iz Maleševije, regiona na krajnjem na istoku Makedonije.

Foto: Facebook

Bamburci su simbol sela Ratevo, a ime „bamburci“ je najverovatnije neka varijata imena „babari“. Stariji žitelji sela ističu da je prvi naziv za maskiranu povorku bio „rusalije“.

Uoči ovog svojevrsnog kanevala, maske i odeća od ovčije ili kozje kože se prave u određenim prostorijama i posebnim družinama, najčeše u periodu nekrštenih dana, od Božića do Bogojavljanja. Tada se skupljaju i rogovi, zvona i klepetuše.

Foto: Facebook

Izrada kožnih maski nije težak posao, ali ima svoju specifiku koju su današnji Bamburci naučili od svojih predaka.

- Kože obrađujemo sa solju, pa ih ostavljamo da se osuše. Sam proces izrade maski traje oko dve nedelje. Maske moraju da budu strašne, a neke su sa zvonima i klepetušama teške i preko 70 kilograma. Rano ujutro, maskirani Bamburci sa klepetušama i zvoncima bude seljane, garave ih po licu, posebno devojčice, a potom se okupljaju u centru sela i sa specifičnim plesom isteruju zlo iz Maleševije i bolest iz ljudi i stoke, objašnjava Vančo Tasevski, jedan od članova grupe Bamburaca.

Foto: Facebook

Iza njihovih maski se kriju mladići od 20 do 30 godina starosti, a u poslednje vreme u ovaj paganski običaj se uključuju deca, ali i starci od 70 i više godina.

Po tradiciji, na dan Svetog Jovana Krstitelja, svakoga ko dođe u selo Ratevo, Bamburci moraju da ogarave po licu, baš kao i ostale seljane. Kažu da je to zbog zdravlja.

Foto: Facebook

Lokalni običaj, igra Bamburaca dobila je međunarodni karakter i postala član porodice evropskih karnevala. Ove godine je bilo 200 učesnika iz raznih krajeva Makedonije i susednih zemalja.

Foto: Facebook

Pošto se karneval „Ratevski Bamburci“ uvek održava na verski praznik Sveti Jovan, najviše dece u Maleševskom kraju nose upravo to, ili ime izvedeno iz njega – Jovan, Jovo, Jove, Vane, Vančo, Vanče...

Svi koji se tako zovu u svojim domovima postavljaju prazničnu trpezu za goste i učesnike karnevala, a taj običaj se naziva Jovandanska vizita.

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA