≫ 

Bande u Švedskoj ratuju oružjem iz Hrvatske i Bosne: Ovako izgleda tačni put krijumčarenja opasnog arsenala sa Balkana

Policija je prvi put u trag krijumčarima ušla 2014. godine kada su ih zaustavili na slovenskoj granici u akciji "Rekil" na kojoj su sarađivali švedska, hrvatska, bosanska i slovenačka policija

  • 4

Švedski list "Aftonbladet" objavio je opširan članak o tome kako se iz Bosne i Hercegovine i preko Hrvatske krijumčari oružje kojim švedske kriminalne bande ratuju, a situacija je toliko eskalirala da švedski premijer Stefan Lofven razmatra i upotrebu vojske u borbi protiv organizovanog kriminala.

Crnogorski kriminalci na Fejsbuku i oglasima prodaju oružje, a čak najavljuju i najsurovije likvidacije!

Švedska je najveće tržište u Evropi za ilegalno uvezeno oružje sa Balkana, piše Aftonbladet, pozivajući se na banjalučkog specijalnog tužioca Gorana Glamočanina, koji tvrdi kako postoji dobro organizovana grupa koja Šveđanima prodaje oružje. Navodno je već više pošiljki sa stotinama komada oružja preko Hrvatske prokrijumčareno do Švedske.

Hapšenje na hrvatsko-slovenačkoj granici

Novinari "Aftonbladeta" su u Glamočaninovoj kanicelariji snimili mali arsenal koji je trebao biti poslat u Švedsku, a zaplenjen je u akciji banjalučke policije i tužilaštva. Glamočanin je pokrenuo postupak protiv dvadeset osumnjičenih za krijumčarenje oružja, čije bi suđenje trebalo da počne u martu, prenosi Index.hr.

Švedska je najveće tržište u Evropi za oružje sa Balkana. Postoji dobro uhodana organizacija koja prima i prodaje oružje u Švedskoj – kazao je državni tužilac iz Banjaluke Goran Glamočanin.

Policija je prvi put u trag krijumčarima ušla 2014. godine kada su ih zaustavili na slovenačkoj granici u akciji "Rekil" na kojoj su sarađivali švedska, hrvatska, bosanska i slovenačka policija. U pravnom smislu akcija se pretvorila u katastrofu. Samo je jedna osoba osuđena – na tri meseca zatvora.

Foto-ilustracija: Profimedia/INSADCO Photography, Profimedia/AFP

Poslednji slučaj zabeležen je nedavno, i to kada je na granici između Hrvatske i Slovenije uhvaćen 29-godišnji muškarac iz sela pored Banjaluke, u čijim je torbama policija pronašla 36 ručnih bombi, tri automatske puške, sedam pištolja, stotine metaka, nagaznu minu kao i jedan projektil. Osumnjičeni redovno putuje za Švedsku gde živi i radi sa svojim rođacima u Geteborgu.

- Iako je krijumčario masu oružja, više izgleda kao magarac za utovar nego uticajna ličnost u svetu podzemlja - piše Aftonbladet. Reporteri su bili u njegovom siromašnom selu, gde žive većinom Romi. Njegova braća tvrde da je njihov brat prevaren.

– Prevarom su ga naveli da uzme torbe. On nije imao pojma šta se u njima nalazi. Često putujemo za Švedsku i od poznanika kao uslugu uzimamo torbe koje šalju rođacima – kažu njegova braća, prenosi Večernji.hr.

Muškarac koji je trebao da primi pošiljku od 29-godišnjaka živi na različitim adresama u Geteborgu i Malmeu. On je od ranije je poznat policiji, dovode ga u vezu i sa jednim ubistvom. U Banjaluci ga znaju, ali ljudi ne žele da govore o njemu jer je kažu da je opasan.

Foto: Tanjug/AP

Opasne zone i četvoro ubijenih od početka godine

Prošle godine na švedskim se ulicama zapucalo se 320 puta, a pritom su 43 osobe ubijene, najčešće na javnim mestima. Od početka ove godine ubijeno je četvoro ljudi. Ratuje se oružjem sa Balkana. Švedska policija objavila je izveštaj prema kom ta zemlja ima šezdeset nesigurnih područja, odnosno zona u kojima su kriminalci u ratu s državom i nastoje da kontrolišu područja u kojima razvijaju svoju delatnost.

Nakon što je proteklog vikenda u Malmeu 21-godišnjak upucan u glavu, deo švedske opozicije zatražio je da se i vojska uključi u rat protiv kriminalaca, prenosi Index.hr.

- Uplitanje vojske mi nije prva opcija, ali spreman sam da učinim šta god je potrebno da iskorenimo organizovani kriminal. Najvažnije je poslati tim organizovanim kriminalcima poruku da za njih u našem društvu nema mesta - rekao je švedski premijer Stefan Lofven, koji je najavio nove i strože zakonske mere, ali intervenciju vojske nije u potpunosti isključio kao opciju.

Foto: Tanjug/AP

Centrala u Malmeu

Centrala za oružje iz Bosne na jugu je Švedske, u gradu Malmeu. Tamo oružje dospeva iz Danske preko mosta Oresundsbro koji spaja te dve skandinavske zemlje. Oružje sa Balkana potom se preprodaje za rat bandi u dva najveća švedska grada – Geteborgu i Stokholmu.

"Aftonbladet" je objavio i intervju sa “Lukom” koji prima oružje koje se krijumčari preko Hrvatske. Oružje se skriva obično kod devojaka ili prijatelja koji nisu na meti policije. Kako je Malme neka vrsta skloništa za oružje, tamo je ono i najjeftinije, kaže gangster koji iz Geteborga dolazi da kupuje oružje.

U hrvatskoj policiji poriču problem, odnosno da se oružje iz Bosne i Hercegovine švercuje preko Hrvatske za Švedsku. Tvrde da je granica gotovo neprobojna, najviše zbog šengenske evaluacije i da bi zbog toga krijumčari sigurno bili otkriveni, poput 25-godišnjakinje koja je pre mesec dana uhapšena na prelazu Stara Gradiška sa tri raketna i jednim ručnim bacačem koje je kao putnica u autobusu imala u ličnom prtljagu, prenosi Večernji.hr.

Foto - Ilustracija: Profimedia, Pixabay

Vrsta oružja koja se krijumčari i njihova razorna moć

Ručna bomba, kašikara ili granata je eksplozivna naprava koja se baca rukama. Služi za uništavanje, privremeno i trajno onesposobljavanje, i omamljivanje žive sile, kao i uništavanje materijalnih dobara.

Automatsko oružje je opšti naziv za vatreno oružje koje po opaljenju metka izbacuje praznu čauru, ubacuje u cev sledeći metak i vrši njegovo opaljenje, stvarajući tako zatvoreni ciklus.

Većinu sistema automatskog oružja pokreće energija nastala pri opaljenju metka, bilo da se zasniva na trzaju cevi, trzaju zatvarača ili pozajmici barutnih gasova, ali postoje i tipovi sa spoljnim pogonom. Ova vrsta automatskog oružja je najčešće većeg kalibra i koristi se kod borbenih letelica i brodova.

Pištolj je naziv za streljačko oružje koje se koristi jednom rukom, i najčešće služi za neposrednu samoobranu, a ređe za uništenje neprijateljske žive sile.

Pištolji se obično dele na: pištolje sa jednim metkom (koji se danas najčešće upotrebljavaju za sport i lov); pištolje sa više cevi (od kojih je najpoznatiji Deringer); revolvere, poluautomatske pištolje, automatske pištolje.

Foto: AP/Tanjug

Pod pojmom mina podrazumeva se svako sredstvo postavljeno ispod površine zemlje ili na zemlji, ili u blizini zemlje ili druge površine, čija je namena da eksplodira usled prisustva, blizine ili kontakta sa osobom ili vozilom.

Ova definicija obuhvata različite vrste mina i one se, obično, klasifikuju prema cilju za koji su namenjene ili okruženju za koje su projektovane. U vojnoj terminologiji postoje definicije protivpešadijskih i protivtenkovskih mina.

Projektil je sastavni deo metka i jedini njegov deo koji nakon ispaljenja ostvaruje kontakt sa ciljem. Projektil u širem smislu može biti i svako čvrsto telo koje se putem bacanja ili putem pucnja dovodi u pokret, po putanji u kojoj je on prepušten samo sebi.

Kod vatrenih oružja projektil je, kao i oružje za njegovo ispaljenje, izmišljen da usmrti ili izazove povređivanje i sve ostale posledice kod živih bića.

Video snimke u vezi ovog slučaju možete da pogledate OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    23. januar 2018 | 14:31

    Jer je to ono oruzije od kojeg su ginuli Srpski narod u ratu u Bosni, evropa je gledala i slusala jednu stranu, hmmmmmm ocigledno nisu imali u vidu sve posledice

  • Ateista

    23. januar 2018 | 13:51

    Mora nešto i Hrvatska i BiH industrija nešto da izveze na zapad i sever Evrope,uvek se izvozi šta se najviše traži.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA