Slovenci počeli da šalju kazne hrvatskim ribarima zbog ulaska u Piranski zaliv

Grabar-Kitarović je ponovila da je potrebno nastaviti razgovore kako bi se rešilo pitanje granice

  • 15

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je žaljenje zbog slanja kazni hrvatskim ribarima, ocenivši da je reč o neodgovornom ponašanju Slovenije zbog kojeg može doći do eskalacije stanja.

POČINJE POMORSKI RAT U PIRANSKOM ZALIVU: Slovenci više neće upozoravati hrvatske brodove koji pređu granicu, slede sankcije

Komentirišući odluku hrvatske policije koja je usledila, za upućivanje kazni slovenačkim ribarima koji su prešli liniju razgraničenja u Piranskom zalivu, ona je rekla da je Hrvatska odgovorila istom merom, na jedini način kojim u međunarodnom pravu može napraviti - reciprocitetom.

Grabar-Kitarović je ponovila da je potrebno nastaviti razgovore kako bi se rešilo pitanje granice, prenosi Hina

- Nažalost, nisam htela da do toga dođe, jer to je neodgovorno ponašanje, početi slati kazne, a da se nije postigao dogovor. Hrvatska neprestano zagovara da razgovaramo, da se dogovorimo, dali smo i predloge rešenja za koje držim da bi mogli biti Sloveniji prihvatljivi - rekla je Grabar-Kitarović.

Foto: Wikipedia/Rude

Ovo, kako je upozorila, može samo eskalirati stanje.

Slovenačka policija je prvo na zvaničnom sajtu saopštila da su hrvatskim ribarima poslate kazne "zbog nedozvoljenog prelaska slovenačke granice" i upozorila da onima koji ne plate kaznu može da se zabrani ulazak u Sloveniju.

Hrvatska je potom uputila diplomatsku notu Sloveniji zbog kazni koje je poslala hrvatskim ribarima zbog ribarenja u spornom delu Piranskog zaliva i najavila da će odgovoriti na jednak način.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Обреновић

    28. januar 2018 | 09:36

    Словенцима поручујем да казне што више повећају за недозвољен прелазак границе Словеније

  • moravac

    28. januar 2018 | 09:34

    Sve dok je evropska unija izglasavala zakone za hrvatsku i protiv Srbije oni su rekli da prihvataju sve a sad odjednom necePa dosta su ih drugi gurali e sad se sam bori a ne uvek se kriti iza nekoga

  • Seljak

    28. januar 2018 | 09:25

    Svaka cast Sloveniji. Treba srogantnim Hrvarima pokazati hde im je mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA