13

Vehabije obučavaju decu da budu ratnici, prave vanbračne zajednice za silovanje devojčica: Užas o kojem svi ćute dešava se nedaleko od Srbije (FOTO) (VIDEO)

Čitav program „Zimskog kampa“ osmišljen je u formi vojničkih priprema

Poznato je već da su članovi grupe ISIS pretili zemljama na Balkanu da će njihove pristalice izvesti brojne terorističke napade. Nije poznato koliko je to daleko od stvarnosti ali brojna dešavanja u BiH su veoma uznemirila javnost. Krajem januara na Jutjubu je objavljen snimak u kojem vehabijska organizacija „Asker“ vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku dece uzrasta od 9 do 17 godina. Nažalost ovo nije jedini slučaj vojne obuke i upoznavanje mladih ljudi sa radikalnim islamom. Pored toga BiH ima i veliki problem vrbovanja maloletnica u vanbračne veze u kojima su silovane i zlostavljane.

Uskoro će vas velika tragedija pogoditi, zora islama je stigla: ISIS se vraća na Balkan i preti, "usamljeni vukovi" spremaju pokolj za praznike!

Na snimku vehabije dečake podučavaju osnovama islamske vere, pa ih izvode na otvoren prostor gde dečaci rade vežbe identične vojničkim pripremama.

Dečake onda glasno pitaju: „Ko smo mi?“ Nakon čega dečaci odgovaraju: „Askeri“, što u prevodu znači vojnici.

Da ne bude zabune da se radi o vojničkom uvežbavanju, pokazuje i logo „Nevladine organizacije“ Askeri koja je napisana u obliku sablje.

Foto: Tanjug/AP

Čitav program „Zimskog kampa“ osmišljen je u formi vojničkih priprema. Prvo ide indoktrinacija, zatim fizičke pripreme na poligonu, a zatim dečake uče borilačkim veštinama.

Jedino što nedostaje kompletnom treningu jeste oružje. Ali i bez oružja, činjenica je da se dečaci postojavaju u vojne formacije, a to je problematično sa više aspekata.

Prema dostupnim informacijama, „NVO“ Asker ima sedište u Sarajevu a u njoj se okupljaju pripadnici vehabijsko-selefijskog pokreta, piše Dnevnik.ba.

Nije poznato da li imaju ovlašćenja da vode decu na bilo kakve obuke ili da provode vreme sa decom, kao što nije poznato da li roditelji znaju u kakvu vrstu kampa im idu deca.

S obzirom da su snimak postavili sami organizatori „Zimskog kampa“ jasno je da svoje aktivnosti uopšte ne kriju, odnosno da se osećaju zaštićeni od strane vlasti ili bilo kakvog progona i da vojnu obuku maloletnika provode neometano.

MEKTIĆ: NISAM UPOZNAT SA AKTIVNOSTIMA "ASKERA"

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da nije upoznat o aktivnostima organizacije "Asker", koja vrši islamsko podučenje i vojnu obuku dece u BiH.

- Nisam upoznat o aktivnostima te organizacije, niti sam video sporni snimak ''Askera'' na Jutjubu. Nemam informacija o tome u ovom momentu, tako da ne mogu dati neke posebne komentare - rekao je Mektić.

On kaže da je nemoguće sakriti takvu pojavu ukoliko postoji, te najavio da će nadležni organi ispitati sve činjenice, kao i ko stoji iza svega toga i da li to izlazi iz zakonskih okvira.

Mektić je ponovio da je protiv bilo kakvih vrsta nerazumnih, ekstremnih i nacionalističkih poruka i aktivnosti.

Ističe da je zloupotreba dece u bilo koje nelegalne svrhe strogo zabranjena i da mora biti adekvatno sankcionisana, prenela je RTRS.

Printskrin: Youtube/Islamika Org Kanal

CENTRI ZA OBUKU VEHABIJA

Godine 2016. govorilo se o vehabijskom centru u Gornjoj Maoči, kod Srebrenika, ali i onom u Podgredini. To je bilo famozno leglo vehabija, gde se čak obavljala i njihova obuka.

Nezavisne.com su pisale o tome, a tvrde da su informacije o velikom i opasnom vehabijskom mestu stigle su iz poverljive dokumentacije bosansko-hercegovačkih policijskih agencija.

- U Podgredini se svaki vikend sprovodi obuka, odnosno predavanje za pripadnike vehabijskog pokreta. U tom mestu izgrađen je veći objekat i niz manjih za boravak. U centar može doći u isto vreme veći broj pripadnika tog pokreta - stoji u spisima.

Navodi se da je centar okružen vehabijskim kućama, te da je jedan od vođa vehabija koji je zaposlen u austrijskoj prestonici Beču.

Za mlađe pripadnike vehabijskog pokreta, kako je navedeno, zadužen je dvadesettrogodišnjak iz Cazina, koji živi po šerijatskim običajima.

VANBRAČNE VEZE SA DEVOJČICAMA I SILOVANJE

Međutim, ovo nije jedini problem sa kojim se trenutno sauočava Bosna i Hercegovina. Tamo se navodno zasnivaju vanbračne zajednice sa maloletnim devojčicama, kako bi se opravdala silovanja.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Kenana Krše i Jasmina Zunđe, koji se dovode u vezu sa nestankom dvanaestogodišnje E. B. i njenim silovanjem.

Prošlo je gotovo dva i po meseca od prijave nestanka maloletnice, završetka istrage i podizanje optužnice u slučaju koji je uznemirio bosanskohercegovačku javnosti i otvorio brojna pitanja, piše buka.com.

- Kenan Kršo tereti se za krivična dela oduzimanja deteta i za polni odnos sa detetom na naročito ponižavajući način, dok se Jasmin Zunđa tereti za krivično delo pomaganja počiniocu nakon izvršenog krivičnog dela.

Foto: Profimedia/AFP

Optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo prosleđena je Sudu Kantona Sarajevo na potvrđivanje - izjavila je za Radio Slobodna Evropa portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Prema pisanju medija, Kenan Kršo je dugogodišnji zavisnik od heroina sa debelim kriminalnim dosijeom. Poslednjih godina je, kako pišu mediji, postao simpatizer militante organizacije ISIS-a.

Kada je krajem novembra prijavila nestanak, majka devojčice rekla je da je ona oteta kako bi postala treća supruga Kenana Krše. Nakon što je policija pronašla Kršu i devojčicu u stanu Jasmina Zunđe, devojčica je sklonjena na sigurno.

Još nisu jasni detalji istrage oduzimanja E.B., ali ovaj slučaj potresao je bosanskohercegovačku javnost. I nije jedini u kojem se devojčice vrbuju za brak i postaju žrtve silovanja.

U sigurnoj kući nevladine organizacije Medica iz Zenice mnoge maloletnice, žrtve nasilja, pronalaze utočište. Tu je bila smeštena i jedna trinaestogodišnjakinja, slične sudbine poput dvanaestogodišnje E. B.

Foto: Facebook

Psihoterapeutkinja u sigurnoj kući Medica Lejla Heremić kaže da je trebalo mnogo vremena i rada da priča te maloletne žrtve ipak dobije srećan epilog.

- Trinaestogodišnja devojčica je vrbovana od odrasle muške osobe pod izgovorom vanbračne zajednice i intimne veze. Rad sa njom je bio dugotrajan, s obzirom da je devojčica u početku odbijala svaku vrstu pomoći i verovala je u ono što joj je zlostavljač govorio. Za nju su ta rešenja koja je on nudio bila ispravna, a način života koji joj je on objašnjavao bio je jedini izbor za nju - navodi Heremić.

Lejla Heremić kaže da je rad sa E. B. bio dugotrajan, ali je ostvaren napredak.

- Prvo je bilo potrebno da se otklone takvi stavovi i takva uverenja devojčice, a zatim da se uspostavi poverenje za psihološki rad sa devojčicom, gde bi moglo da se radi na njenom oporavku. I kod devojčice je napravljen napredak u njenom psihološkom oporavku i krenula je u školu. Postigao se pozitivan stav prema životu i njenoj motivaciji za dalje - reči su Lejle Heremić.

Zlostavljač je uznemiravao žrtvu i u sigurnoj kući, sve dok mu zakonski nije zabranjen prilaz žrtvi, navodi Heremić, buka.com.

Foto: Pixabay

Traume ostavljaju posledice i na psihološki i na fizički razvoj devojčica, koje teško kasnije nastavljaju normalan život. Bilo je potrebno raditi na izmeni njihovih stavova, samim tim i ponašanja.

Stoga, društvo treba obratiti pažnju na ranjive grupe i zaštiti maloletnice na vreme.

- Sve devojčice koje su bile zbrinute u sigurnoj kući dolazile su iz nesređenih porodica u kojima je postojalo nasilje u porodici, kao i iz jako siromašnih porodica u kojima su zlostavljači videli priliku da im svojim pričama i obećanjima ponude bolji život. Definitivno je potreban pojačan nadzor svih institucija, pre svega centara za socijalnu zaštitu i škola, a pored toga i oštrije kazne i sankcionisanje tih počinilaca - zaključuje Heremić.

GALIJAŠEVIĆ: AKTIVIRA SE DELOVANJE DŽIHADISTA U RS

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je danas da je, prema podacima koja poseduje, u poslednje vreme vidljivo aktiviranje i misionarsko radikalno delovanja islamista na teritoriji Republike Srpske.

Printksin: Pink3

Kako je rekao, Islamska zajednica u BiH je kao paradžemat označila versku zajednicu u Kotorskom kod Doboja, a najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta zabeležena je u opštinama Republike Srpske i u opštinnama Kozarska Dubica (u tri naselja), Prijedor (6), Gradiška (2), opštinama Novi Grad (1), Prnjavor (2), Teslić (1), Banja Luka (2), Doboj, Kotor Varoš, Bijelinja, Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica, prenosi RTRS.

Prema njegovim rečima u BiH je u ovom trenutku na snazi 96 crvenih poternica Interpola, a na njima se nalazi 18 lica povezanih sa terorizmom iako trećina njih ne nosi tu pravnu kvalifikaciju kao razlog potere.

- U duhu amaneta Alije Izetbegovića, tvorca Islamske deklaracije, kao jedinstvenog programa organizovanja islamskog društva, teroristi su postali štićena lica, a njihova aktivnost obaveštajno prikrivana. Ali se zato sprovodi neviđena hajka koju, zajedno sa Mektićem, vodi političko Sarajevo protiv RS, navodnog ruskog uticaja u BiH, Veterana Republike Srpske i Udruženja Srbska čast, u pokušaju da se Republici Srpskoj podmetne postojanje navodnih paravojnih formacija - rekao je Galijašević.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Galijašević je rekao da se većina tih zajednica nalazi u blizini magistralnih puteva i podsetio da su u izveštaju Stejt departmenta u julu prošle godine upućene ozbiljne kritike Udarnom timu za borbu protiv terorizma, bezbednosnim agencijama i pravosuđu na nivou BiH zbog skoro nikakvih aktivnosti u borbi protiv terorizma.

Prema njegovim rečima, Islamska zajednica je rešavala svoja hijerarhijska i imovinska pitanja, ali se nije duboko upuštala u verske različitosti u praktikovanju islama, a još manje se bavila bezbednosnim aspektom ovog problema, jer to i nije njen posao, već bezbednosnih službi na nivou BiH. On smatra da ne treba osporiti da su aktivnosti Rijaseta Islamske zajednice bile korisne i da su dale novi doprinos u razotkrivanju postojanja i delovanja oko 100 naselja ili delova naselja koja su bezbednosno rizična.

Galijašević je rekao i da je na osnovu informacija prikupljenih prilikom sprovođenja instrukcije Rijaseta Islamske zajednice BiH, obavljen razgovor sa 38 grupa paradžemata, koji koriste 29 objekata, od kojih nijedan nije registrovan u Islamskoj zajednici u BiH.

Printskrin: Youtube/bosanski burek

Kako je kazao, od ukupnog broja grupa sa kojima su obavljeni razgovori, predstavnici njih 14 potpisali su protokol i prihvatili uključenje u Islamsku zajednicu, dok su 22 grupe nastavile da deluju nelegalno.

- Uprkos ovim podacima, bezbednosne agencije u Sarajevu nisu uopšte reagovale, naprotiv samo su intenzivnije počele da progone, prate i prisluškuju lica koja govore ili pišu o teroroizmu i teroristima u BiH - rekao je Galijašević, navodeći da su bezbednosne agencije prisluškivale njega i druge analitičare, urednike i novinare u RS koji su pisali o terorizmu kao najvećoj pretnji u BiH.

- Očigledno je da ih ne zanimaju otvorene pretnje koje su ''Islamska država'' i ''Al kaida'' javno upućivale i BiH i Republici Srpskoj, nego oni koji govore istinu - rekao je Galijašević i dodao da su takvi istupi prvih ljudi bezbednosnih agencija u BiH "najveća podrška teroristima i terorističkim organizacijama i da sigurno nisu u interesu ni islama, ni Bošnjaka, BiH i njenih građana".

Galijašević je zaključio i da je sve vidljivije da se radi sve da se izbrišu tragovi koje su teroristi ostavili za sobom, tako što se uklanjaju organizacije sa lista, adrese, datumi iz lista i biografija terorista u kojima piše koliko su vremena proveli u ratu u BiH, kao i podaci o dobijenim pasošima i državljanstvu.

VIDEO: Terorizam na točkovima

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Tagovi: asker, BiH, Bosna i Hercegovina, Deca, dečaci, Devojčice, Džihadisti, enisa bašić, Gornja Maoča, Hapšenje, ISIS, Islamska država, Kenan Kršo, podgredina, Sarajevo, Silovanje, Vehabije, vojna obuka

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
 • M
  Mile rabadžija

  Ovako su pre ratova u bosni napravili regrutni centar al kaide. Da li to znači da je opet rat u najavi?

 • C
  C.S

  Gde su sada ovi glumci da komentarisu.

 • V
  Vuki

  Heroin, je iza svega ovoga..

Snimak poslednjih nekoliko minuta pre pada paraglajdera: Uhapšena jedna osoba zbog pogibije dvoje ljudi u Bečićima (VIDEO)

Hrvatica snimila muškarca koji je pred njom masturbirao: Desilo joj se isto nekoliko puta u životu, neće više da ćuti (VIDEO)

Nova tragedija u Crnoj Gori nakon prevrtanja skutera: Muškarac se utopio, za drugim se i dalje traga

Ispovest Beograđana koje je hrvatski ministar spasao sigurne smrti: "Talasi su nas bacali na stene, da on nije došao..."

Roditelji terali decu da prose, a zatim im nije bilo dovoljno, pa su maloletne ćerke isterali na ulicu da se prostituišu

Crnogorski policajci spasili 7 Rusa iz uzburkanog mora u blizini ostrva Sveti Nikola

Vozio minibus "mortus pijan" kod Baošića, prešao u suprotnu traku, pa sleteo sa puta (VIDEO)

Gradska službenica iz Rijeke pijana vozila u suprotnom smeru, pa ubila čoveka: Ovo joj nije prva saobraćajka (VIDEO)

Brutalna tuča na plaži na Jadranu: Deca plakala dok su gledala ove užasne scene (VIDEO)

Pokvario se zip lajn nasred provalije na Tari: Preplašene ljude zaglavljene u adrenalinskoj avanturi pogodio jak pljusak (FOTO)

Zemljotres pogodio Zenicu: Uznemireni građani bežali iz svojih stanova, delovi grada ostali bez struje

Goreli automobili noćas u Splitu, policija traga za počiniocima

Policija u tajnoj akciji uhapsila 6 osoba u Podgorici: Planirali najteža krivična dela

Novčanica od 200 švajcarskih franaka na kojoj se nalaze tri prsta razbesnela Bosance: Ovo su srpske pare!

Pripadnici JSO ga oplakuju na društvenim mrežama: Ovo je Željko Pavkov, nagrađivana Crvena beretka, kojeg je ubio Crnogorac (FOTO)

Nezapamćen užas u Velesu: Muškarac (29) četiri dana silovao maloletnicu

Postavljaju u Herceg Novom nove table za turiste, i to na ćirilici

Nesreća na plaži u Bečićima: Dvoje poginulo u padu paraglajdera

Devojčica rođena u vojnom helikopteru: Najneverovatniji trenutak na hitnom letu sa Raba

Zbog "kruševačkog dona" smo skroz zaboravili Kiku: Najjači Crnogorac sa najvećom rukom (O=55 cm) pretio Kristijanu i udarao se sekirom u grudi (VIDEO)

Šta se zapravo desilo u kotorskoj sudnici? Majka Beograđanke tvrdi da je sudija odglumila da ju je njena ćerka napala, pa je onda smestila u zatvor!

Elvis je ubio jednog Srbina, bivšu Crvenu beretku, a ranio drugog? Tvrdi da je omamljen pucao u samoodbrani jer su hteli da ga ubiju (FOTO)

Beograđanka napravila haos u sudnici u Kotoru: Napala sudiju koja je njenom dečku odredila kaznu

Šestogodišnja devojčica koja je nestala u Hrvatskoj pronađena živa i zdrava

Crnogorci se plaše da ih ne zadesi užasna sudbina Đenove: Pogledajte jezive prizore prometnog mosta koji je napukao (FOTO)

"Dok moja noga ne kroči na Maglaj, ja ne idem odavde": Sećanje na Spomenka (14) heroja koji je položio život za Srpsku (VIDEO)

Makedonac švercovao migrante u kolima pa ih izbacio na pola puta: Ubrzo mu se prevara obila o glavu jer je njihova osveta bila mnogo strašnija

Drama srpskih turista na Braču: Hrvatski ministar ih spasao sigurne smrti (VIDEO)

Crnogorci ulovili "zver" koja je harala Jadranom: Liči na ajkulu, mlati repom, ošamuti i jede ribu, ali ne i ljude (FOTO)

Milijarder sa svitom i porodicom plovi Jadranom na jahti od 125 metara: Sada je u penziji, a svoju državu je vinuo u bogatstvo i svi ga obožavaju

Vozač kamiona izgubio kontrolu i sleteo s puta: Grdosija je satima visila iznad ponora (VIDEO)

Goran otišao iz bolnice kući sa srcem u rancu: Dirljiva scena nakon operacije najvitalnijeg organa u telu (FOTO) (VIDEO)

Beograđaninu u Šibeniku ispisali ustaške simbole na autu i probušili sve 4 gume: I Hrvate je sramota zbog vandalskog čina (FOTO)

Hrvatska želi da podeli 27 miliona evra građanima, ali postoji veliki problem

Najodvratniji prizor s mora u Crnoj Gori: Kad bi komunalci ovo kažnjavali, pola Srba bi platilo paprene kazne (FOTO)

Krvava pucnjava oko ponoći u Bijelom Polju: Ubijen muškarac iz Srbobrana, Zemunac ranjen! Pronađen pištolj sa prigušivačem

Par nije mogao da obuzda strasti ni nasred šetališta: Momka šutirali u zadnjicu, vukli za uši, ali seks nije prestajao

Sergej Lavrov prenosi poruku Miloradu Dodiku: Moskva spremna da podrži Republiku Srpsku oko statusa

Migranti ostali zaglavljeni na Drini: Pokušali da pređu iz Srbije u Bosnu, pa ih zaustavila policija i nivo vode

Jadranka i Zvonko su se upoznali tokom grupnog seksa: 20 godina su u braku, ali svingeraj i dalje upražnjavaju

Teška nesreća kod Banjaluke: Autobus se prevrnuo, a ispod njega je ostalo zaglavljeno telo žene

Saško je imao ludu sreću: Da mu je radio u autu bio uključen, danas bi sigurno bio mrtav (VIDEO)