≫ 

"Ako si toliki heroj, dođi da čuješ o užasima koje smo preživeli": Srpski logoraši brutalno odgovorili Morganu Frimenu

Frimen je u emisiji izgovorio da su "Srbi krivi za rat u bivšoj Jugoslaviji, genocid i etničko čišćenje"

  • 28

Samo nekoliko dana nakon što je Srbe u Republici Srpskoj učinio ponosnima kanal "National Geographic" objavivši snimak o ekstremnim sportovima u kanjonu reke Vrbas, on ih je i naljutio. Naime, poznati glumac Morgan Frimen i tim NG su boravili prošlog leta u BiH i rezultat njihovog rada je objavljen u medijima. U to vreme sastao se sa bošnjačkim novinarima, osnivačem TV stanice i vlasnikom Senadom Hadžifejzovićem i njegovim sinom Feđom. Posetili su Sarajevo i Srebrenicu.

"Srbi su sami sebi naneli patnju i sa tim moraju da žive": Sve poznate ličnosti koje su govorile da je naš narod glavni krivac na Kosovu i u Bosni

Emisija "Priča o nama" sa Hadžifejzovićem emitovana je u nedelju uveče i pokrenulaje lavinu komentara protiv Frimena, Hadžifejzovića i NG.

U toj emisiji Hadžifejzović je za događaje u Sarajevu i Srebrenici optužio Srbe da su počinili ratne zločine i da su krivi za rat u bivšoj Jugoslaviji.

Posle gomile netačnih činjenica koje je izneo Hadžifejzović, Frimen je i sam izgovorio da su "Srbi krivi za rat u bivšoj Jugoslaviji, genocid i etničko čišćenje".

Printskrin: Youtube/CIR Admin

Šef Udruženja bivših logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da izjava Frimena ukazuje na to da on nema pojma o istoriji regiona, jer spski narod njikada njije vodio invazione, već odbrambene ratove.

- Srbi su se branili kroz istoriju kao što je bio slučaj u Prvom svetskom ratu, a i kada su to priznale velike svetske sile, Srbi nisu menjali svoje granice, niti uzeli nešto što je pripadali drugima. U prilog tome, granice sadašnje Srbije su ono čime su oni sada zadovoljni - poručio je Dukić.

Šefica Udruženja ženskih žrtava rata Božica Živković Rajilić rekla je medijima da holivudski glumac i kanal NG zaslužuju tužbu zbog tvrdnji da su Srbi krivi za zločine u bivšoj Jugoslaviji, genocid i etničko čišćenje.

Foto: Profimedia/Alamy

- Optužbe prikazane u ovom dokumentarcu su perverzne, zlonamerne i s ciljem da oklevetaju srpski narod i Republiku Srpsku - rekla je Rajilićeva, prenosi balkaneu.com.

Prema njenim rečima, najmanje što sada Frimen može da uradi je da napravi dokumentarac o srpskim žrtvama.

- Neka sasluša nas ženske žrtve rata, dok smo još žive, pa možemo da mu kažemo koje smo zločine preživele. Neka napravi dokumentarac ako je heroj i ako može da sluša o svim tim užasima - pozvala je Rajilićeva.

Društvene mreže bile su zapaljene debatama o tom pitanju. Gnev je bio vidljiv i osetio se u mnogim komentarima i mnogi su vređali Frimenovo ime.

Zapravo NG je emitovala epizodu u vrlo osetljivom momentu u BiH u vreme predizborne kampanje. Sa te tačke gledišta dokumentarni film NG još više je opteretio narod već dovoljno opterećen prošlošću.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot # 1

    7. februar 2018 | 14:21

    Matorac podlegao uticaju njegovih medija koje lazu a on poverovao kao naivcina, glup covek veruje u jednu pricu!

  • Vojvodina

    7. februar 2018 | 19:25

    Baš me zanima hoće li Frimen i NG obići i Hirošimu,Nagasaki, Koreju ,Vijetnam, Irak, Avganistan...imao bi materijala za najmanje 10 epizoda.Ništa gore nego kada te najgori narod na svetu koji je počinio više genocida od svih drugih zajedno, optužuje na ovakav način.Počev od indijanaca pa do svih naroda odnosno država koje sam nabrojao a u kojima su pobili milione.To je najviši stepen cinizma i licemerja.

  • Princ

    7. februar 2018 | 14:29

    Deda izlapeo od para.Slep.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA