≫ 

Sve o Vrginmostu, mestu srpskog bola i patnje. Tu dva zavađena naroda danas dele istu sudbinu (FOTO)

Gvozd je siromašna opština u kojoj se stanovništvo bavi poljoprivredom i stočarstvom. Osim prodavnica i kafića, u njoj radi ciglana i nekoliko malih pilana

  • 4

Tokom boravka u Hrvatskoj, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u posetu mestu Vrginmost. Svakodnevica u tom mestu ne razlikuje se previše od sličnih krajeva u Hrvatskoj. Nedostatak posla, siromaštvo, preživljavanje. I Srbi i Hrvati tako dele istu sudbinu, ali i nadu u neko bolje sutra, s tim što su Srbi tu teško stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i u akciji "Oluja", a danas u toj, i opštini Topusko, živi oko 700 srpskih porodica.

Evo kako žive Srbi u Vrginmostu, mestu stradanja Srba u Drugom svetskom ratu i Oluji

Sat i po vožnje južnije od Zagreba nalazi se naselje Vrginmost. Ono je deo opšine Gvozd koja prema poslednjem popisu broji 2.900 stanovnika, od kojih je 70 odsto srpske nacionalnosti. Pa je tako i na prošlogodišnjim lokalnim izborima uverljivo pobedio kandidat Samostalne demokratske srpske stranke.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Vrginmostu je živelo 1.570 stanovnika, a 2011. godine imao je 1.095 stanovnika, gotovo trećinu manje nego pre 20 godina.

Nakon završetka rata 1996. godine, naziv mesta je promenjen u Gvozd. Ali 2012. godine SDSS je izglasao da se mestu vrati nekadašnje ime Vrginmost, ali je opština koja obuhvata 19 naselja zadržala ime Gvozd.

Gvozd je siromašna opština u kojoj se stanovništvo bavi poljoprivredom i stočarstvom. Osim prodavnica i kafića, u njoj radi ciglana i nekoliko malih pilana.

Foto: Google maps

Milan Vrga (SDSS), načelnik Opštine Gvozd kojoj pripada Vrginmost, izjavio je za srpske medije da je poseta predsednika Srbije toj opštini veliki događaj za njihov kraj i da Aleksandar Vučić donosi poruku pomirenja. Veruje da će poseta srpskog predsednika proteći mirno i da neće biti nikakvih incidenata.

- Radimo i nedeljom da bi dočekali predsednika kao pravi domaćini - izjavio je Milan Vrga, načelnik opštine Gvozd. Uoči dolaska predsednika Srbije radilo se na ulepšavanju ovog malog mesta.

Predsednik je u Vrginmost doneo i poklone za tamošnju školu "Gvozd", razgovaraće se srpskim stanovništvom, a po dolasku je posetio porodicu Predraga Lapčevića. Na trasi kojom je od Zagreba prema Vrginmostu prošao Vučić sa delegacijom pojačano je prisustvo policije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

ŽIVOT U VRGINMOSTU

Mile Dmitrović se rodio ovde, pobegao je 95-te i vratio se četiri godine posle – radio je u lokalnom drvo-prerađivačkom pogonu koji je pre rata zapošljavao stotine, a sada je jedan od 12 zaposlenih.

Kada govori o tome šta bi moglo da se poboljša u ovom mestu kako bi i sam život bio bolji, on ističe da je to posao.

Foto: Google maps

- Samo da ljudi imaju da rede verovatno bi sve bilo drugačije. Ovako ako nemate novca, nema tu zadovoljstva - ističe on.

Nema posla, nema ni brojanja krvnih zrnaca, ističu stanovnici ovog mesta. Većina Hrvata u Vrginmostu prognanici su iz BiH.

- Ovde je kod nas sve dobro, meni se čini barem koliko sam - kaže Anto Vuković.

Božo Ajdinović ističe da ovde nema podele na srpske i hrvatske kafiće. Svi idu svuda i druže se.

Miljka Tepšić o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića kaže da joj se sviđa što dolazi i da bi političari obe države trebali već jednom da se sporazumeju. Ističe da treba da prestane osvrtanje prema prošlosti i da se gleda u budućnost, kao što je rekao i Gotovina.

Ovo malo mesto preplavile su bezbednostne službe koje ne prepuštaju ništa slučaju kada je Vučićeva poseta u pitanju.

Foto: Google maps

- Mislim, poseta predsednika Vučića će doneti poruku pomirenja da je Vrginmost slobodno mesto i da može u njega doći ko god poželi - rekao je načelnik opštine Gvozd Milan Vrga.

VUČIĆ UOČI POSETE VRGINMOSTU

Koliko je slobodno mesto, Vučić već unapred zaključuje. Na pitanje da li očekuje da će Srbi u Vrginmostu bez straha da govore o kršenju ljudskih prava, predsednik odgovara sledeće.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Naravno da ne očekujem, ali očekujem da prepoznam šta su im muke i problemi i da li vi očekujete da neko slobodno govori, pa neće niko sasvim slobodno da govori, ali je dobro da odemo tamo i da oni nas čuju i oni nas razumeju i dobro je da mi njih čujemo i razumemo pre svega - kaže Vučić.

Daljinac

(Telegraf.rs/N1/tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Casper

    13. februar 2018 | 10:50

    Kakva srpska tuga, jad, čemer: srpkinja komentariše budući život u ovoj obogaljenoj varošici, pozivajući se na reči hrvatskog generala Gotovine, ključnog Tuđmanovog čoveka za provođenje operacije Oluja, čoveka koji počinjenim zločinom u nekoliko dana njoj, njenoj porodici, ugasio nadu u tu bolju budućnost.

  • Peki

    13. februar 2018 | 11:35

    Tu sam puno puta. Bio. Bio. Bio

  • Esad

    13. februar 2018 | 13:16

    Tudjman hteo rat i izazvao ga,mi ga prihvatili i na kraju nrod platio. Svi smo dobro prosli samo neki su bolje. Tako je to u zivotu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA