≫ 

HRVATSKA JE PONIŽENA, NEKA IH BUDE SRAM: U Saboru oštro napali Kolindu i Vučića, spominjani i Tuđman i Milošević

Poslanik SDP, Bojan Glavašević, rekao je da je ovom posetom Hrvatska ponižena

  • 9

Prva zvanična poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj otvorena je danas u Saboru, mimo dnevnog reda i nakon niza pauza, a poslanici, pre svega opozicioni, ne štede reči kritike na račun srpskog predsednika, ali i predsedice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Srbin rekao Vučiću da bi bolje bilo da navija za Partizan, a predsednik Srbije je imao savršen odgovor na to (VIDEO)

Izdvojio se, po pristupu, govor bivšeg ministra spoljnih poslova i predsednika Odbora za spoljnu politiku parlamenta, Mira Kovača, iz vladajuće HDZ, koji je poručio da su Vučića izabrali građani Srbije i da hrvatski zvaničnici moraju da razgovaraju sa legalno izabranim predsednikom jedne zemlje, ako žele da reše probleme.

- I predsednik Tuđman je išao na razgovore, nakon što je Milošević pokušao da ga ubije. Ako želimo rešiti otvorena pitanja, moramo to rešiti s njim. S kim ćemo to rešiti? Imamo dva kanala kojima možemo rešiti nasleđa rata. Jedan su odnosi Zagreb-Beograd, a drugi Evropska unija-Srbija - istakao je Kovač, prenela je HRT.

Foto: Tanjug/FAH/Dario Grzelj, Tanjug/Dimitrije Goll

Poslanik najuticajnije opozicione SDP, Bojan Glavašević, rekao je da je ovom posetom Hrvatska ponižena, a predsednici Grabar Kitarović koja je pozvala Vučića u posetu, zamerio je to što je, "novinarima zabranila da Vučiću postavljaju pitanja o prošlosti".

Zapitao je gde su dokumenti iz vukovarske bolnice, te dodao da "možda Vučić nije prijatelj Hrvatske, ali da Srbija danas jeste prijateljska zemlja, ali to prijateljstvo, kaže, hrvatska predsednica i Vučić instrumentalizuju za svoje političke ciljeve.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Pomirenje mogu započeti oni koji su gladni mira i prijateljstva, a ne oni koji su gladni moći. Za Aleksandra Vučića odavno je jasno u koju gupu spada, a ako nekome dosad nije jasno u koju grupu spada Kolinda Grabar-Kitarović - od juče bi zaista moralo biti - zaključio je Glavašević.

Poslanik opozicionog Mosta Miro Bulj, koji je presreo predsednika Srbiije juče na Banskim dvorima i zapitao kada će otići u Glinu, to je ponovio i u parlamentu i rekao da je to "pitanje svih pitanja - mira, demokratizacije Srbije, odnosa dveju zemalja"

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On i dalje smata da najmanje što bi Vučić trebalo da uradi jeste da ode u Glinu i izvini se ljudima srpske nacionalnosti koje je, navodno, huškao na zlo i zločine zarad stvaranja Velike Srbije.

Ponovo je zamerio i to što je, kako je rekao, hrvatska policija juče zabranila protest onih "koji su Hvatskoj dali najviše".

- Neka bude sram celi sistem koji su doneli takvu odluku - rekao je Bulj.

VIDEO: Milorad Pupovac o poseti Vučića Hrvatskoj

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    13. februar 2018 | 14:05

    Hrvatska mora jos mnogo toga da popravi u vezi Srbije.

  • Pajac

    13. februar 2018 | 14:01

    Sta pametan covek da kaze na sve ovo? Pricati o ljudima koji odavno nisu medju nama, sta su oni nekada radili i uporedjivati ih sa ljudima koji danas vode Srbiju i Hrvatsku...

  • Obilic

    13. februar 2018 | 13:55

    Kako imaju dusu pogledajte kako se vole i trude za mir jednog i drugog naroda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA