Plenković: Hrvatska vlada nema nameru da popušta Srbiji

- Sa Srbijom imamo dva nivoa odnosa. Jedni su aktuelni i budući, a drugi su vezani za prošlost - kaže hrvatski premijer

  • 32

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je danas učestvovao na radnom ručku kolegijuma u Evropskoj komisiji, izjavio je, prema hrvatskom "Večernjem listu", da njegova Vlada, iako snažno proevropska, "nema nameru da popušta Srbiji" samo zato što nešto lepo piše u strategiji EU za zapadni Balkan.

Viđam Vučića redovno, svaka dva meseca: Plenković o susretima sa predsednikom Srbije

Kako navodi list, Plenković je rekao da hrvatska Vlada želi da gaji dobrosusedske odnose i pomogne svim susedima na putu reformi i putu prema EU, ali je takođe dodao da sa Srbijom ima dva nivoa odnosa.

Foto: Tanjug/EU Photo

- Sa Srbijom imamo dva nivoa odnosa. Jedni su aktuelni i budući, a drugi su vezani za prošlost. Sve teme stavili smo na sto, našli metodologiju kako da o njima razgovaramo, uključujući i pitanja procesuiranja ratnih zločina, i pitanja zaštite manjina, i pitanja nestalih, i pitanja granica, i pitanja ratne odštete. Jesu li to ili ne elementi strategije, to nije bitno, to je nešto što Hrvatska rešava, jer smatra da se treba rešiti -  rekao je Plenković, navodi "Večernji list" i dodaje:

- Samo istinom, zaključenjem tih procesa koji su još uvek s nama jer nisu do kraja zaključeni, možemo ići i prema pomirenju i prema saradnji i prema zajedničkom suživotu u okviru EU -  rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara na zajednickoj pres konferenciji s predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, prenosi "Večernji list".

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pele

    14. februar 2018 | 23:28

    Kako su to hrvati usli u EU a da pritom pre ulaska nisu resili svoje granice?!

  • Mlekarac

    14. februar 2018 | 23:26

    A 200000 Srba ? I njihova ošteta ?

  • Nikolas

    14. februar 2018 | 23:54

    KAD POGLEDAM KAKO SU ENGLEZI POBEGLI IZ EU RAJA GLAVOM BEZ OBZIRA IMAM NEKI PREDOSECAJ DA CEMO MI JEDNOG DANA HRVATIMA BITI ZAHVALNI STO NAS KOCE OKO ULASKA U BIROKRATSKU USKORO BANKROT DRUZINU!! MOZDA CEMO VIKATI DANKE HRVATI!!! BOG HRVATI!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA