Nova nada za Srbe: Biće obnovljena istraga u slučaju "Dobrovoljačka ulica"? (VIDEO)

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici odnosi se na 2. i 3. maj 1992. godine i jedan je od prvih zločina koji su počinjeni nad Srbima. U ta dva dana ubijena su 42 osobe

  • 3

Ustavni sud BiH naredio je juče Tužilaštvu da u roku od tri meseca odluči po prigovorima za obustavljanje istrage u slučaju "Dobrovoljačka ulica", pišu banjalučke Nezavisne novine.

Plakat sa mrtvačkom glavom zalepljen na ulazu u ambasadu Srbije u Sarajevu: Svi sa strepnjom iščekuju 11h

Pozivajući se na nezvanična saznanja, banjalučki dnevnik piše da je u ovom predmetu nedavno ponovo aktivirana istraga, koju je protiv nekoliko osoba, uključujući Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, obustavio međunarodni tužilac Džud Romano i to samo nekoliko dana pre nego što će napustiti BiH.

Odluka Ustavnog suda BiH donesena je na osnovu apelacija Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, koji je kao vojnik ubijen u napadu na kolonu JNA u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji je kao poručnik JNA ubijen 1992. godine u Sarajevu na Skenderiji.

Apelacije su usledile nakon što duže od pet godina nije odlučeno o njihovim prigovorima zbog obustavljanja istrage.

Istraga u slučaju stradanja u Dobrovoljačkoj ulici mora da bude okončana i u cilju pravde insistiraćemo na nastavku istrage i podizanju optužnice protiv visokih vojnih i političkih zvaničnika tadašnje BiH, istakli su predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pritnskrin: Youtube

Oni su, kako prenose banjalučke Nezavisne novine, naglasili da ih raduju informacije da je Tužilaštvo BiH ponovo otvorilo taj predmet i da je Ustavni sud BiH rekao da moraju odgovoriti po pritužbama na odluku o nesprovođenju istrage.

- Slučaj ''Dobrovoljačka ulica'' je slučaj koji najbolje oslikava karakter sukoba na ovim prostorima i nameru i želju da srpski narod u potpunosti bude proteran iz Sarajeva. Imali smo situaciju da je međunarodni tužilac obustavio istragu i napustio BiH i očigledno je da su ti ljudi imali zadatak - rekao je Milorad Kojić direktor Republičkog centra za istraživanje rata.

Kojić je na konferenciji za novinare rekao da istraga u tom slučaju mora da bude okončana jedino na način da se podigne optužnica i dodao da će sa porodicama žrtava u Dobrovoljačkoj ulici iduće sedmice održati i pres-konferenciju.

Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kaže da ohrabruje ponovo aktiviranje istrage u predmetu "Dobrovoljačka ulica".

- Očekujem da će Tužilaštvo BiH isto postupiti i u predmetima ''Tuzlanska kolona'', ''Sijekovac'', kao i u svim drugim predmetima ratnih zločina koji su počinjeni na Srbima na području FBiH - rekao je Mitrović.

Dodao je da su na svim sastancima sa predstavnicima pravosuđa BiH i glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom zahtevali da se aktivira slučaj "Dobrovoljačka ulica" i oni su to i obećali, ali teško je očekivati da će procesuiranje ratnih zločina u BIH biti završeno u interesu svih.

U Tužilaštvu BiH juče nije bilo moguće saznati zbog čega već šest godina ne odgovaraju na pritužbe i kada je ponovo otvorena istraga u slučaju "Dobrovoljačka ulica".

Pritnskrin: Youtube

Nekoliko puta je menjan tim u tužilaštvu BiH koji radi na tim pritužbama, a održano je i nekoliko sastanaka, međutim nikada nisu donesene konkretne odluke.

Obustavljajući istragu u slučaju "Dobrovoljačka ulica", Tužilaštvo BiH te 2012. godine u suštini je reklo da je kolona JNA koja se povlačila iz Sarajeva bila legitimni vojni cilj te da nema osnova za procesuiranje Ganića, Divjaka i ostalih.

Tu odluku o obustavljanju istrage doneo je međunarodni tužilac Džud Romano 2012. godine i odmah nakon toga usledile su pritužbe na koje nikada nije odgovoreno.

Osim Divjaka i Ganića, tadašnji međunarodni tužilac istragu je obustavio i protiv Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jusufa Pušine, Emira Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Bećirovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici odnosi se na 2. i 3. maj 1992. godine i jedan je od prvih zločina koji su počinjeni nad Srbima. U ta dva dana ubijena su 42 osobe.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    16. februar 2018 | 13:19

    Muslimani gurajuci pod tepih zlocine nad Srbima zapravo guraju RS iz BiH.Kako misle da Srbi prihvate drzavu koja legitimizuje ubijanje Srba...

  • Dr.M

    16. februar 2018 | 13:23

    Isto kao svi zločini u bivšoj Jugoslaviji, prikrivanje i uništavanje dokaza za zločine prema Srbima stoji org.koja je pomagala u tom zločinu (pr. Klečka)

  • Dale

    17. februar 2018 | 13:32

    Aktivoraj udbu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA