Makedonci protiv SPC: Većina se protivi registraciji Pravoslavne ohridske arhiepiskopije

Nepriznata Makedonska pravoslavna crkva je u raskolu sa SPC, a na njenom čelu se nalazi arhiepiskop Stefan.

  • 16

Većina građana Makedonije, 59,2 odsto, smatra da Pravoslavna ohridska arhiepiskopija (POA), čiji je poglavar vladika Jovan Vraniškovski i koja pripada SPC, ne treba da bude registrovana u toj zemlji, dok samo 18 odsto njih smatra da POA treba da bude registrovana u Makedoniji.

To su pokazali rezultati ankete sprovedene telefonom na temu "Religija-Politika-Društvo: Uticaj religije na politiku i društvo", koju je sprovela Fondacija Konrad Adenauer u saradnji sa Institutom za politička istraživanja-Skopje i Informativni bilten Religija.mk, preneo je portal Fokus.mk.

Nepriznata Makedonska pravoslavna crkva je u raskolu sa SPC, a na njenom čelu se nalazi arhiepiskop Stefan. 

Tri bolesna brata iz Strumice dele tragičnu sudbinu: Praznih stomaka žive u trošnoj kući punoj vlage, nemaju čime ni da se pokriju (FOTO) (VIDEO)

Foto: D. Joksic

SPC i MPC se decenijama spore oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je 1950-ih godina od SPC, u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, a 1967. je proglasila autokefalnost.

MPC ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom, dok u isto vreme sveštenici SPC nemaju dozvolu da rade u Makedoniji. 

MPC je potom dopunila naziv i sada se naziva Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija. 

Prema istoj anketi, 76 odsto građana Makedonije smatra da nekanonska Makedonska pravoslavna crkva-Ohridska arhiepiskopija ima legitimitet da zastupa pravoslavne vernike u Makedoniji, dok samo osam procenata njih veruje da legitimitet zapravo ima POA.

- Iz navedenih odgovora može se zaključiti da makedonski pravoslavni vernici podržavaju MOC-OA i protiv su crkve kojom rukovodi vladika Jovan Vraniškovski. Veliki deo vernika se protivi da PAO dobije dozvolu za registraciju, pa čak i protiv ujedinjenja dve crkve u Srpsku crkve koja bi bila preoznata kao autokefalna CPC-OA - navodi se u studiji.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Makedonci na putevima postavljaju table sa novim imenom: Evo kako će se sada zvati autoput "Aleksandar Makedonski" (FOTO)

Istovremeno, većina, odnosno 56 odsto građana Makedonije smatra da su verska prava i sloboda poštovana u toj državi, dok 22 odsto njih smatra da su ona poštovana "samo donekle".

Među anketiranim građanima 74,8 ispitanika se izjasnilo pravoslavnim i 22,2 odsto kao muslimani. Katolici, pripadnici drugih religija i ateista bili su zastuljeni sa samo tri odsto u ovoj anketi.

Anketirani građani su prilično podeljeni po pitanju treba li verski dostojanstvenici da prisustvuju polaganjima kamena temeljac ili otvaranju državnih institucija i objekata.

Da ne bi trebalo smatra 47 odsto ispitanika, dok njih 42 odsto smatra da crkveni zvaničnici ne bi trebalo da prisustvuju takvim manifestacijama.

Printskrin: kanal5 tv

Velika većina građana Makedonije, 89 odsto, smatra da nepriznata MPC ne treba da odstupa od zahteva za punu ravnopravnost sa drugim crkvama, dok većina ili 42 odsto veruje da SPC prva crkva koja treba da prizna autokefalnost MPC-OA, a 18 odsto njih smatra da bi to trebalo da bude bugarska crkva.

Nešto više od polovine ispitanika, 54 odsto, smatra da u Makedoniji postoji potpuna ili delimična razdvojenost crke od države, dok 18 odsto misli da država nije uopšte odvojena od religije.

Građanima je postavljeno pitanje da li u Makedoniji ima dovoljno verskih objekata, na koje je velika većina, 75,9 odsto, odgovorno potvrdno, a samo 8,3 odsto smatra da takvih objekata nema dovoljno.

Upitani da li je izgradnja verskih objekata stvarna potreba ili se koristi za sveru uticaja, 36,9 odsto njih kaže da je reč o potrebi, dok većina, 44,6 odsto smatra da se izgradnja verskih objekata više koritsti u svrhu uticaja.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZORO

    13. mart 2018 | 16:52

    Siptari im sve uzese a oni kukaju na Srpsku pravoslavnu crkvu.Gde su sad da se jave ti poreklom Makedonci koji ziveu Srbiji nego kad ih siptari pritisnu onda Srbi pomazite.A sad Srbi isto gledaju samo sebe dosta je biolo jugoslovenstva i pomazi drugome a oni tebi podmetnu nogu.

  • T-19

    13. mart 2018 | 16:20

    Nek registruju sve Albanske crkve, njima su Albanci gazde.

  • Čika Jova

    13. mart 2018 | 15:45

    Ionako će Struga, Ohrid, Debar..., da se odcepe od Makedonije, pa nek imaju i svoju crkvu. Svega toga ne bi bilo da je Pera otišao u policiju. Mi im nismo bili dobri a imali su sve, eto im ga sad, ne znaju kako im se zove država, kako li će da im se zove jezik ne zna se. Za albanski se zna a za ovaj drugi se ne zna, skopski, bugarski, vaedarski...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA