Prava filmska drama u Hrvatskoj: Otac plaća alimentaciju majci za dete koje živi sa njim!

Do sada je više puta je zakazivano i odlagano ročište radi promene starateljstva, jer se majka nije pojavljivala, a devojčica je nekoliko puta davala izjave da želi da živi sa ocem

  • 2

Da institucije o pravima dece najbolje brinu samo na papiru, najbolje dokazuje slučaj jedne tinejdžerke iz Zagreba, koju je sud dodelio majci nakon razvoda, a koja je svoje dete ubrzo nakon toga napustila. Otac i pored toga, po nalogu suda, majci za to isto dete, koje sada već živi sa njim, mora da plaća alimentaciju u iznosu od oko 400 evra.

Nakon što ju je majka napustila i ostavila na brigu tetki i dedi koji su je zlostavljali, tinejdžerka je pobegla i otišla da živi sa ocem. On je tada službeno zatražio izmenu odluke o starateljstvu, a ni dve godine kasnije, ništa se još nije promenilo. Po prethodnoj odluci suda, otac majci i dalje mora da plaća alimentaciju od oko 400 evra, iako njihova kćerka živi sa njim, a majku nije videla već dve godine.

>>>Berluskonijeva bivša žena se žali zbog alimentacije: Veronika ostaje bez 1,4 miliona evra mesečno!

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako ističe otac, devojčica će zbog birokratije, najlepše dane detinjstva provesti na sudu. On se na sve načine trudi da to spreči i da sa novom suprugom i bebom, svojoj starjoj kćerki obezbedi pravi dom.

Borba, kako kaže otac, traje od prvog dana kada je počela da živi sa njim, jer je majka i dalje zvanični staratelj i svi dokumenti vezani za devojčicu, nalaze se kod nje. Ipak, završila je osnovnu školu i upisala željenu srednju.

U međuvremenu, otac je mesečno davao polovinu plate, oko 200 evra, za izdržavanje i mislio da time pokriva sve troškove. Nije znao da treba da traži umanjenje prvotnog iznosa alimentacije od 400 evra. Njegova bivša supruga odlučila je da naplati razliku i to za sedam godina unazad i na taj način uzima mu 3/4 plate.

Do sada je više puta je zakazivano i odlagano ročište radi promene starateljstva, jer se majka nije pojavljivala. Devojčica je nekoliko puta davala izjave da želi da živi sa ocem.

Foto-ilustracija: Pixabay

Tračak nade pojavio se u julu prošle godine, kada je majka preko svog advokata, a da nije sama došla na sud, predložila nagodbu da starateljstvo pripadne ocu. Tada je čak pristala i da plaća minimalnu alimentaciju od oko 170 evra.

Ipak, nije se sve tako završilo. Opštinski sud u Zagrebu u septembru prošle godine doneo je presudu kojom je službeno potvrđeno da tinejdžerka živi s ocem, koji više ne mora da plaća izdržavanje, ali sve je palo u vodu kad je majka, uprkos svom predlogu, a i dalje odsutna, uložila žalbu višem sudu i time onemogućila izvršenje prethodne presude. Županijski sud u Zagrebu kao viši sud ukinuo je presudu iz čisto formalnog razloga, pozivajući se na Evropsku konvenciju o ostvarivanju dečjih prava.

Porodica zbog toga živi na rubu egzistencije, ali za Županijski sud to izgleda nije važno. Za njih je jedino bitno da su na papiru ispoštovali jedino pravo ove tnejdžerke koje nije od njih tražila. Ono što je tražila od njih, život u skladnoj porodici bez brige za budućnost, nije dobila. Majka je nije videla, niti na bilo koji način kontaktirala poslednje dve godine.

(Telegraf.rs/Slobodna dalmacija)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kamy

    19. mart 2018 | 17:43

    Ja mislio da ovako apsurdnih situacija ima samo kod nas, kad ono i kod susjeda.

  • XXXX

    20. mart 2018 | 00:46

    U mojoj blizini zivi dete sa majkom kojoj otac deteta placa alimentaciju,a cuvaju ga 20 dana u mesecu baba i deda po ocu,cak mu kupuju i odecu i obucu.I to moze kod kod nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA