≫ 

I Crna Gora uz Zapad: Proteruje počasnog konzula Rusije

Premijer Duško Marković juče je nagovestio da bi Vlada Crne Gore mogla proterati ruske diplomate

  • 23

Crna Gora je proglasila jednog ruskog diplomatu za personu non grata i uskratila saglasnost za delovanje počasnog konzula Ruske Federacije, saopšteno je iz Vlade.

Ove države Balkana su odlučile da proteraju ruske diplomate i podrže Zapad: Srbija nije među njima!

- Vlada Crne Gore je donela odluku da proglasi jednog diplomatskog predstavnika akreditovanog u ambasadi Ruske Federacije za personu non grata i da povuče saglasnost za delovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori. O merama je obaveštena ambasada Ruske Federacije u Podgorici uz rok od sedam dana da diplomatski predstavnik napusti Crnu Goru - navodi se u saopštenju.

Ističu da Crna Gora i ovu odluku "donosi koordinirano sa saveznicima, u skladu sa merama preuzetim od strane članica EU i NATO", a u vezi sa delovanjem Rusije i napadom nervnim gasom na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva koji je, kako kažu, Vlada u znak solidarnosti sa britanskim partnerima jasno osudila.

Foto: Tanjug/AP

Premijer Duško Marković juče je nagovestio da bi Vlada Crne Gore mogla proterati ruske diplomate, poručujući da je Crna Gora obavezna da sledi spoljnu politiku Evropske unije (EU) i da se solidariše sa članicama NATO-a, prenose podgoričke "Vijesti".

Ukupno 23 svetske države, od kojih 16 članica EU, odlučilo je da protera ruske diplomate zbog napada nervnim gasom na ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju na teritoriji Velike Britanije.

Talas proterivanja usledio je nakon što je britanska premijerka Tereza Mej kazala da bi više od 130 ljudi moglo biti izloženo nervnom agensu kojim su otrovani Skripalovi. Nakon što su lideri EU poručili da su dokazi o ruskoj umešanosti čvrsta osnova za dalju akciju, najavljeno je proterivanje diplomata iz Ukrajine, Kanade, Albanije i Makedonije. Iz Rusije su poručili da će svima odgovoriti pojedinačno.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr za rock and roll

    28. mart 2018 | 12:41

    To im je obraz i cast--- pljunuse na istoriju a jos gore mrtve ratnike

  • Banne⛪

    28. mart 2018 | 12:23

    Ovo su vremena kada nije lako biti pravi Crnogorac. Jad, cemer i ponizenje, a sleduje im makedonski scenario.

  • Mix

    28. mart 2018 | 12:42

    Bruko moja dovijeka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA