Hrvatski ministar pravde odbio izručenje Albanca Morine Srbiji (FOTO)

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje jer je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije"

  • 16

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković odbio je da da saglasnost za izručenje Ismaila Morine Srbiji, iako je hrvatsko pravosuđe još u septembru prošle godine utvrdilo da su ispunjeni zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju Beogradu.

Morina je zbog toga nedavno prebačen u Italiju, gde prema pisanju albanskih medija ima boravište i tamo se nalazi u pritvoru, a Srbija najavljuje da će i od te države tražiti njegovo izručenje.

Ismail Morina prebačen u Italiju, izbegao izručenje Srbiji?

Ministarstvo pravde Srbije je obavešteno da hrvatski ministar nije dao saglasnost za izručenje Morine, rečeno je Tanjugu u tom Ministarstvu, koje je, inače, informaciju da je Morina u Italiji i da je lišen slobode dobilo od Interpola.

Ministarstvo pravde je najavilo da će tražiti od Italije njegovo izručenje.

Pravosnažnu odluku o ispunjenosti uslova za izručenje Morine Srbiji Vrhovni sud Hrvatske doneo je 5. septembra, nakon čega su spisi predmeta prosleđeni ministru Bošnjakoviću.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje jer je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije".

Zastava Velike Albanije Foto: Tanjug/Boki

Protiv njega je tim povodom u toku istraga u Višem tužilaštvu u Beogradu.

On je u junu 2017. bio uhapšen u Dubrovniku po sprskoj poternici i do prebacivanja u Italiju bio je u ekstradicionom pritvoru.

Od početka ekstradicionog postupka Morina se protivio izručenju, dok su albanske diplomate i političari vršili pritisak da se ono odbije.

U detaljnom obrazloženju svoje pravosnažne odluke Vrhovni sud Hrvatske je naveo da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

- U konkretnom slučaju, iz svih okolnosti ne može se opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uverenja biti diskriminiran tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan - navodi se u odluci.

VIDEO: Albanska zastava usred Beograda na mostu Gazela

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paki

    10. april 2018 | 15:52

    I onda taj isti ministar neki dan u Beogradu traži neke svoje bojovnike!! Ma ne treba im ništa dati!

  • djape ja

    10. april 2018 | 15:51

    Sta ce nam buda*letina da hranimo mr*cinu,neka ga njima(mozda im treba da upravlja dronom)posto su im avioni prizemljeni

  • Hari

    10. april 2018 | 14:49

    Čuvaju se dušmani međusobno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA