≫ 

Srbi ugasili hiljade pesama Makedonaca na Jutjub kanalu zbog plagijata

Video snimci su izbrisani zbog plagijata

  • 9

Nekoliko hiljada pesama makedonskih pop i folk pevača ovih dana je izbrisano sa internet kanala Jutjub jer su bile plagijat. Tačnije, pesme su uklonjene jer su bile preuzete i presnimljene bez dozvole produkcije koja je posedovala autorska prava.

Prema pisanju skopskog portala i nedeljnika Fokus, srpska producentska kuća Vejv Entertejment nadležnoj službi u Jutjub je dostavila listu videa sa pesmama za koje poseduje autorska prava, a koje su makedonski muzičari preuzeli i presnimili bez dozvole. Nakon toga, ti snimci su bili izbrisani sa Jutjub kanala.

Hrvati vole cajke: Kolinda priznala da sluša narodnjake i pokrenula lavinu priznanja od ostalih građana (VIDEO)

Osim toga, autori pesama koje su Makedonci nelegalno presnimili, pripremaju zajedničku tužbu da bi ostvarili svoja autorska prava i da se ubuduće ne nastavi sa starom praksom – građenja karijere i sticanja zarade sa muzikom za koju nemaju otkupljena autorska prava.

Iz estradnih krugova skopski Fokus doznaje da su makedonski pevači, zbog zavisti, često sami prijavljivali svoje kolege plagijatore kod producenata koji su imali autorska prava za određene pesme. Među makedonskim muzičarima se mogu ćuti komentari da je ovo ustvari rat između samih pevača zbog sve veće konkurencije.

- Snimaju kavere nekih pesama a da pri tom od nikoga nisu zatražili dozvolu. Ignorišu autore i pevače i snimaju plagijate. Danas već i sam Jutjub prepoznaje ritmove pa automatski briše pesmu sa kanala, iako možda cela pesma nije plagijat, već samo njen određeni deo. Sve je to u redu, ali dešava se da budu izbrisane i stare narodne pesme, čiji autor je nepoznat, a koje su prepevali brojni makedonski pevači. Izbrisane su, recimo, pesme “Oblače le belo”, “Sudbo moja”, “Liljano mome” i mnoge druge, koje izvode brojni muzičari.

Foto: fokus.mk

Neke od produkcija su izbrisane pesme stavile pod svoju zaštitu i mogu da se ponovo vratiti u etar na Jutjub kanalu samo ako se dokažu autorska prava - izjavio je za Fokus producent poznate makedonske muzičke produkcije, koji nije želeo da mu se objavi ime.

Da bi saznali više detalja o njihovoj akciji brisanja hiljade pesama sa Jutjub kanala koje su otpevali makedonski pevači, Fokus je elektronskim putem kontaktirao sa srpskom produkcijom Vejv Entertejment, ali odgovor još nisu dobili.

VIDEO: Ričmond Boaći đuska uz srpske narodnjake u Zvezdinoj svlačionici

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ccc

    18. april 2018 | 11:09

    A sta cemo ako nama ugase grci i turci? Ostajemo bez pesama..

  • Eро са онога света

    18. april 2018 | 11:12

    Maкедонска застава је такође плагијат, то је Јапанска застава коју су они присвојили

  • Milk

    18. april 2018 | 12:07

    A sta je sa Hrvatskom, kod njih na lokalnim radio stanicama se nista drugo i ne pusta osim plagijati srpshih pevaca, a da puste original e to nema sanse

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA