≫ 

Portiri seksualno uznemiravali štićenice Doma u Banjaluci? Na posao dolazili pijani, seksualno zlostavljali decu i radnice

Cilj radnika koji su poslali pismo jeste da neko napokon reaguje da se ova deca, koja su već pretrpela razna loša životna iskustva, zaštite i da oni koji su odgovorni za funkcionisanje ove ustanove počnu da rade u skladu sa zakonom

  • 0

Protiv Radoslava Stakića i Milorada Jerilovića, portira iz Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" Banjaluka, pokrenut je diciplinski postupak i suspendovani su s radnog mesta.

Potvrdio je to juče za "Nezavisne" Vladimir Kajkut, direktor Doma "Rada Vranješević", a nakon što je na adresu medija stiglo pismo radnika Doma, koji su želeli da ostanu anonimni, u kojem tvrde da pomenuti portiri dolaze u pijanom stanju i verbalno i seksualno uznemiravaju štićenice i radnice ovog doma.

Jecaji i tuga na sahrani u Banjaluci: Majka Darija i sin Pavle (10) na večni počinak ispraćeni u belim kovčezima

- Prethodnih dana dobili smo izjave od nekoliko štićenika, ali i od jedne radnice Doma, da postoje osnovi sumnje da je prekršena radna obaveza i u skladu s tim pokrenut je disciplinski postupak protiv Radoslava Stakića i Milorada Jerilovića - rekao je Kajkut.

On je istakao da je formirana komisija koja će voditi disciplinski postupak.

- Komisija radi svoj posao u skladu s Pravilnikom i zakonom, a nakon nekog vremena biće donesena odluka - izjavio je Kajkut i dodao da je juče pokrenut disciplinski postupak i da će radnici Doma biti suspendovani do donošenja konačne odluke od strane komisije.

Na adresu "Nezavisnih" stiglo je anonimno pismo o ponašanju dvojice portira, kao i o događaju koji se desio u Domu "Rada Vranješević" u noći 7. na 8. april ove godine.

U pismu se tvrdi da portir Radoslav Stakić često na posao dolazi u alkoholisanom stanju i prilično je agresivan prema deci, pa ga se mališani boje. Pomenuti radnik se, kako pišu, neprimereno ponaša i prema koleginicama.

- Konkretno, 7. aprila u noćnoj smeni došao je pijan na posao i seksualno je uznemiravao nekoliko štićenica Doma, jednu radnicu, koja je medicinska sestra i radi s bebama, kao i jednu majku koja boravi u majčinskom domu s bebom. Portir je fizički i verbalno navodio na seksualni odnos nekoliko štićenica Doma u tinejdžerskom uzrastu - navodi se, između ostalog, u ovom šokantnom pismu.

Radnici Doma istakli su da su ovakvi događaji česti ali se zataškavaju Foto: Pixabay

Kako stoji u pismu, portir Milorad Jerilović, inače predsednik Sindikata radnika Doma, "iza sebe ima slučajeve nasilnog ponašanja prema deci".

- Konkretno, udario je devojčicu, a takođe na posao zna da dođe pod uticajem alkohola, vršio je pritisak na devojčice koje su bile seksualno uznemiravane da od toga ne prave veliku stvar i da se ne diže buka zbog toga. Ovakve situacije ne dešavaju se prvi put u Domu, naprotiv dešavaju se prilično često, ali se svaki put ovakvi događaji zataškaju - tvrdi grupa radnika koja je poslala pismo.

Još navode da je strašno da takav čovek nastavlja da radi u noćnim smenama, u kojima je, pored jednog vaspitača, koji boravi u odvojenom prostoru Doma, i jedne dežurne medicinske sestre, koja takođe boravi u odvojenim prostorijama, zadužen za sigurnost 90 dece koja tu žive.

Cilj im je, kažu, da neko napokon reaguje da se ova deca, koja su već pretrpela razna loša životna iskustva, zaštite i da oni koji su odgovorni za funkcionisanje ove ustanove počnu da rade u skladu sa zakonom.

Na pitanje medija upućeno na mail ove grupe radnika zašto su ćutali tako dugo i zašto se već nije reagovalo, ako su optužbe na račun portira tačne, još nije stigao odgovor.

Daljinac

(Telegraf.rs/Nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA