≫ 

Studentski domovi u Makedoniji kao iz najgorih horor filmova: Užasna buđ, gmižu zmije, šetaju bube i mravi, zidovi otpadaju... (VIDEO)

U studentskom domu Kuzman Josifovski – Pitu u Skoplju, gde je smešteno skoro 500 studenata, vreme kao da je stalo u 20. veku

  • 5

U medijima se često piše o jezivim i neljudskim uslovima u makedonskim zatvorima. Na žalost, ništa bolja slika nije ni u ruiniranim studentskim domovima u kojima gmižu zmije, šetaju bubašvabe i mravi, a sa plafona i zidova vise "grozdovi" buđi.

Evakuacija studenata u Banjaluci zbog nevremena: Olujni vetar odneo krovove sa poplavljenih zgrada Centra "Nikola Tesla"

Uslovi života u njima umnogome podsećaju na uslove u zatvorima, a razlika je samo što u studentskim domovima nema rešetaka i naoružanih čuvara, i što se njegovi stanari slobodno mogu kretati.

Jedan od takvih studentskih domova, Kuzman Josifovski – Pitu u Skoplju posetila je ekipa skopske televizije 1TV, a ono što su kamere zabeležile podseća na scenografiju iz horor filmova.

Na plafonima ima dosta buđi Foto: 1tv.mk

U studentskom domu Kuzman Josifovski – Pitu u Skoplju, gde je smešteno skoro 500 studenata, vreme kao da je stalo u 20. veku. Kada se prođe prijavnica, na gornjim spratovima vas dočekuje buđ i vrata soba koje se jedva drže na zidovima, a studenti vele da se u domu osećaju kao da putuju unazad kroz vreme, sve do pedesetih godina krajem prošlog veka, kada je dom i izgrađen.

U minijaturnim dvokrevetnim sobama nedostaje privatnosti Foto: 1tv.mk

Ako upitate studente o uslovima života u domu, prve asocijacije su im horor filmovi, zabeležio je reporter televitije 1TV. Osim toga, problem im predstavlja nedostatak privatnosti u minijaturnim dvokrevetnim sobama, a žale se i na užasno lošu higijenu u toaletima. Studenti smatraju da se ništa ne bi postiglo sa renoviranjem doma, već kažu da treba izgraditi novi.

Studenti strahuju da im na glavu ne padne ubuđali plafon Foto: 1tv.mk

Na svakom spratu postoji kupatilo. Njega dele studenti smešteni u sobama na tom spratu, ali u njega ulaze sa strahom bojeći se da im na glavu ne padne od vlage ubuđali i podklobučeni plafon. Dodatni problem im predstavljaju zastareli sanitarni čvorovi.

Nema zvučne i toplotne izolacije Foto: 1tv.mk

Zbog starih i dotrajalih vrata i prozora, u studentskim sobama skoro i da nema zvučne i toplotne izolacije, a zbog stare i nefunkcionalne instalacije za parno grejanje, studenti su primorani da sami na svoj trošak obezbede grejna tela da se zimi ne bi posmrzavali.

Studenti sami moraju da obezbede grejna tela da se ne bi smrzavali Foto: 1tv.mk

Iz uprave studentskog doma se pravdaju da zbog ograničenog budžeta za sada nema drugog rešenja. Od tri kotla na mazut, godinama unazad funkcioniše samo jedan, koji snabdeva menzu, vešernicu i ostale prostorije, a čine se napori da profunkcioniše još jedan.

Studentima fale raznovrsniji obroci Foto: 1tv.mk

Ipak, nije sve tako crno kao što izgleda. Proteklih godina studenti su se žalili na lošu hranu u menzi, ali je ovaj problem u velikoj meri prevaziđen. Sada obroke imaju tri puta nedeljno, ali smatraju da oni treba da budu raznovrsniji.

U domu su zamenjeni liftovi zbog čestih kvarova Foto: 1tv.mk

Studenti su dobili i vešeraj gde mesečno besplatno mogu da operu do šest kilograma veša, a sve preko te težine se plaća. Problem je u tome što se u mašine zajedno ubacuje veš većeg broja studenata.

U sobama su postavljeni novi kreveti i stolovi Foto: 1tv.mk

- Često veš na pranje moram da nosim kući u grad iz kog dolazim, jer se ovde u domu, u mašinama za pranje, veš meša. Ako želiš da opereš samo svoj veš, onda moraš da platiš 50 denara (oko 90 evrocenti). Za besplatno pranje ili nema mesta, ili moraš da čekaš i po nekoliko dana, a tada se veš prikupljen od više studenata i pere zajedno - izjavila je jedna studentkinja.

Vrata se jedva drže na zidovima Foto: 1tv.mk

Pre godinu dana u domu su zamenjeni liftovi zbog čestih kvarova i slučajeva zaglavljivanja studenata, a u sobama su postavljeni novi kreveti i stolovi. Ipak, studenti kažu da to nije dovoljno da bi imali bolji i kvalitetniji boravak i život u domu.

Instalacije su prastare Foto: 1tv.mk

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Julian

    28. april 2018 | 09:30

    U jeftinoj sobi, najskuplji su snovi

  • Ja

    28. april 2018 | 13:33

    Ma nema veze ipak oni imaju svoju 'DRZAVU'.

  • Biljks

    28. april 2018 | 18:34

    E pa trazili su drzavu, dobili su je. Nema im vise Srbije, i da se odbija od plate kao u nekadasnja vremena. Cak su i srpsku pravoslavnu crkvu promenili u makedonsku. Sta su trazili, to su i dobili. Zalosno je, ali tako je!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA