≫ 

"Belo more" prekrilo Bosnu, uginula riba pluta na talasima, sirovi miris para grlo: Katastrofa tek sledi, možda stiže i do Save! (VIDEO)

U Fabrici Sisecam soda iz Lukavca pre dva dana je pukao nasip. Tada je počeo pakao

  • 9

Beli talog na površini vode, masne mrlje i uginula riba kraj obale uskoro bi mogli da postanu i prizor na reci Savi, ukoliko do ove reke stigne zagađenje koje se u petak uveče izlilo u Spreču.

Sava na rekordnom nivou od početka 2018. godine

Pre 36 sati u blizini Tuzle došlo je do ekološke katastrofe, nakon što je pukao nasip na fabrici "Sisecam soda". Velike količine taloga "Belog mora", sa povećanim sadržajem hlorida i sulfata, izlile su se u obližnju reku Spreču i poplavile okolna poljoprivredna zemljišta.

Stanovnici su na primetili masne mrlje, beličastu boju reke i, nedugo zatim, uginulu ribu koja pluta na talasima. Ribolovci i ekološka udruženja javljaju da je zagađenje očito, i to ne samo vode i zemljišta, nego i vazduha. Kako kažu, "sirovi miris para grlo".

Beli talog je prekrio reku Printskrin: Youtube/Hayat TV BiH

Otrovne materije se prirodnim putem šire do Doboja, zbog čega stručnjaci strahuju od moguće ekološke katastrofe. Kako kažu, opasna tečnost mogla bi da se nizvodno proširi rekom Bosnom sve do ušća u Savu. Zasada je zbog visokog vodostaja ovaj proces usporen, ali nadležne službe su na nogama.

U BOSNI UGROŽENI ŽIVOTI LJUDI

Federalni vodni inspektor proglasio je juče III stepen ekološke ugroženosti i istakao da ova katastrofa može imati ozbiljne posledice na kvalitet vode i zemljišta, a samim tim ugroziti živote ljudi i životinja.

Talog "Belog mora" širi se ka Doboju Printskrin: Youtube/Hayat TV BiH

Pančevo i Bavanište: Otkriveno preko 100 tona opasnog otpada

- Zbog bazičnih pH vrednosti ovog taloga došlo je do povećanja pH vrednosti Spreče, opasnog narušavanja eko sistema reke i dugotrajnog onečišćenja zemljišta. U narednim danima vršiće se analiza zemljišta od mesta pucanja nasipa - izjavio je za Radio Sarajevo Abdel Đozić, profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli.

Nakon prvih analiza utvrđeno je da su koncentracije pH vrednosti reke Spreče i dalje u granicama dozvoljenog, ali će nadležne stručne službe "Voda Srpske" nastaviti da prate stanje kvaliteta vode.

Nadležni su juče ceo dan apelovali na stanovništvo, a posebno na vlasnike bunara uz reke Spreču i Bosnu, da ne koriste vodu dok se njena ispravnost ne proveri.

Pogledajte snimke:

VIDEO Ni Englezi nemaju sreće sa morem:

Daljinac

(Telegraf.rs/Radio Sarajevo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    29. april 2018 | 11:11

    Ko li će platiti štetu građanima u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Srbiji zbog toga? Kompanija ili federalne vlasti BiH i TK koje su im da le dozvolu za rad? Verovatno niko!

  • Љиљана

    29. april 2018 | 14:15

    Треба да плати компанија, али ако је страна, појео вук магарца. Платиће то народ својим здрављем. Државу баш брига - претргла се, главно да су они приходовали. Срамота, њу изгледа народ не интересује, већ само паре.

  • Nina

    29. april 2018 | 17:39

    Dokle ce ovo doterati. Riba je bila glavni izvor mesa i hrane, Zdrave. Sad je vise nece biti ili ce biti zatrovana. Secemo sebi granu na kojoj sedimo. Covecanstvo treba sto pre da nestane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA