≫ 

Godišnjica akcije Bljesak i dalje budi gorka sećanja: Srbi pamte egzodus i traže pravdu, a Hrvati slave "pobedu" (VIDEO)

Prema podacima Dokumentaciono informativno centra Veritas, protiv Srba u Zapadnoj Slavoniji krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga

  • 7

Zvaničnici Republike Srpske će danas u Gradiški, a državni vrh Hrvatske u Okučanima obeležiti godišnjicu, koja je za Srpsku podsećanje na još jednog egzodusa Srba iz Hrvatske, a za Hrvate dan kada su specijalne jedinice u akciji Bljesak "oslobodile to područje".

Zvaničnici Republike Srpske, predvođeni predsednikom Miloradom Dodikom, obeležiće dan kada je 1995. iz zapadne Slavonije proterano 15.000 Srba, a 283 njih je nestalo.

Predviđeno je održavanje pomena poginulima u crkvi Presvete Bogorodice, polaganjem venaca i spuštanjem venaca u reku Savu. Hrvatska vojno-policijska akcija “Bljesak” je trajala dva dana.

U vrisak ovog dečaka stalo je sve o čemu se i posle 23 godine ćuti: Previše boli, nema nama života tamo! (FOTO)

Prema podacima Dokumentaciono informativno centra Veritas, protiv Srba u Zapadnoj Slavoniji krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

- Snage UN, koje su na vreme bile upozorene od hrvatskih generala, tada su se povukle, prepuštajući narod na milost i nemilost agresoru - saopšteno je iz tog centra.

U akciji "Bljesak", prema podacima Veritasa, poginule su i nestale 283 osobe. Među žrtvama je 56 žena, 11 osoba do 18 godina i 75 starijih od 60 godina, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Veritasa, Savo Štrbac.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina njih 150, od kojih 37 na području Republike Srpske.

Od 148 ekshumiranih, do sada su identifikovani posmrtni ostaci 107 žrtava, a kao nestale vode se još 133 osobe, uključujući 59 civila i 27 žena.

Narod Zapadne Slavonije krenuo je u egzodus prema Republici Srpskoj, a na putu prema "mostu spasa" do reke Save sustizale su ih - avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci, podaci su tog centra.

Oko 1.450 pripadnika Srpske vojske Krajine je zarobljeno, većina na prevaru uz pomoć snaga UN, navodi se u saopštenju Veritasa.

Hrvatski sudovi su osudili veliki broj zarobljenih Srba, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje torture u zloglasnoj "Lori" u Splitu.

Civili koji nisu napustili svoja ognjišta smešteni su u logore, a za to vreme pravoslavni hramovi i srpska imanja su opljačkana i uništena.

Hrvatski generali - Petar Stipetić, Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Gašljević, koji su izveli akciju "Bljesak", još su na slobodi.

Pred nacionalnim pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine nad Srbima, koji su završeni ili su još u pretkrivičnoj ili istražnoj fazi.

S druge strane, na zagrebačkom Županijskom sudu u toku je suđenje u odsustvu Milanu Martiću i Milanu Čeleketiću, tadašnjem predsedniku RSK i komandantu Srpske vojske Krajine zbog "osvetničkog raketiranja hrvatskih gradova" nakon akcije Bljesak, saopštio je Veritas.

U Okučanima, hrvatski državi vrh će “proslaviti” godišnjicu Bljeska.

Svečanosti će, kako su najavili hrvatski mediji, prisustvovati predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Centralni događaj biće, kako je najavljeno, svečano otkrivanje spomen obeležja "Kristalna kocka vedrine“ u spomen poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata 1995".

Kitarović, PlenkovićI Jandroković položiće zajednički venac, a prisutni će biti i drugi hrvatski zvaničnici, ministri i poslanici.

U hrvatskoj istoriji ovaj datum je zabeležen kao dan kada je izvedena vojno policijska operacija Hrvatske vojske i specijalne policije Bljesak, koja je počela je 1. maja 1995. u ranim jutarnjim satima.

Obeležena 23. godišnjica stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji:

Događaj je opisan kao akcija u kojoj su za manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojale oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile 500 kadratnih kilometara dotad, kako kažu, okupirane zapadnoslavonske teritorije.

Oni su uspeli da prevaziđu krvavu prošlost:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    1. maj 2018 | 20:18

    Direktan sam ocevidac desavanja, istina je da je krenulo negde oko 20000 hrvatskih snaga sa , avijacijom , tenkovima , topovima, helikopterima . .. na oko 3000 naoruzanih pripadnika SVK naoruzanih pesadijskim oruzjem. Dok je trajao napad u Srbiji se slavio 01. Maj , krilo se desavanje od gradjana , a Karadzic zabranio pomoc of strane VRS koja je bila dogovorena. Zapadna Slavonija je prodata kao i sve ostalo.

  • Jovan Ktć

    1. maj 2018 | 22:33

    Nikada mi nije bilo jasno zašto se, na našim vestima i u štampi, za akcije hrvatske vojske " Bljesak" i "Oluja" , uvek kada se pomenu, ne koristi epitet zločinačke, što u suštini i jesu?

  • Klimt - Bec

    1. maj 2018 | 16:12

    Cega se i cela Nemacka stidi i u 21.Veku, Hrvatska se ponosi egzodusom svojih gradjana! Sto im je omogucio dogovor Tudjmana i Milosevica, kome trebaju dici spomenik kraj Bana Jelacica...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA