≫ 

Roditelji u Hrvatskoj ne znaju da je zakonom zabranjeno da tuku svoju decu: Istraživanje pokazalo poražavajuće rezultate

Svaki treći ispitanik smatra da telesno kažnjavanje ne bi trebalo da bude zabranjeno roditeljima u vaspitanju dece, a svaki drugi da je ono opravdano u određenim situacijama

  • 7

Roditeljsko disciplinovanje dece promenilo se u zadnjih deset godina. Deca se ređe kažnjavaju batinama, ali mnogi u Hrvatskoj i dalje smatraju da je ovakvo kažnjavanje opravdano u nekim situacijama i nisu svesni da je ono zakonski zabranjeno u Hrvatskoj, pokazuju rezultati istraživanja koje je u ponedeljak, zbog Međunarodnog dana vaspitanja bez batina objavilo udruženje Hrabri telefon.

Ovo istraživanje je sprovedenom u sklopu projekta Od politike do stvarnosti – promena stavova i praksi od telesnog kažnjavanja do mera za zaštitu dece, sprovedenog tokom 2017. godine.

Iskrena priča usvojitelja iz Beograda: Od jedne reči zavisi da li postajete roditelji, mi smo dobili Princezu koja je vrištala noću i otimala se!

Istraživanje je sprovedeno online, a rezultati se temelje na reprezentativnom uzorku od 500 učesnika iz cele Republike Hrvatske. Pokazalo se kako čak 41 odsto ispitanika ne zna da je telesno kažnjavanje u Hrvatskoj zakonom zabranjeno, a 49 odsto ih smatra da decu ređe kažnjava na taj način nego pre deset godina.

Svaki treći ispitanik smatra da telesno kažnjavanje ne bi trebalo da bude zabranjeno roditeljima u vaspitanju dece, a svaki drugi da je ono opravdano u određenim situacijama. Tek nešto manje od dve petine učesnika ankete (39 odsto) prepoznaje štetnost takvog roditeljskog ponašanja.

Oko 500 ljudi je učestvovalo u ovom istraživanju Foto-ilustracija: Profimedia

Gotovo svi učesnici ankete (93 odsto) su za zakonsku zabranu telesnog kažnjavanja u jaslicama i dečjim vrtićima.

Istraživanje je pokazalo da se roditelji u vaspitanju dece najviše oslanjaju na vlastito iskustvo i intuiciju, a kao oblik disciplinovanja dece 72 odsto roditelja koristi zabrane i ograničenja korišćenja uređaja ili druženja.

Kada je reč o telesnom kažnjavanju dece, većini je prihvatljivo udaranje po zadnjici, dok im je neprihvatljivo šamaranje, udaranje kaišom, kao i čupanje za kosu.

Ovo istraživanje je pokazalo poražavajuće razultate Foto-ilustracija: Profimedia

Zanimljivo je i da više majki nego očeva navodi umor i osećaj bespomoćnosti kao razlog zbog kojeg udaraju svoju decu (20 odsto majki, 9 odsto očeva), i da svaki peti roditelj ne zna da li je njegovo dete ikada bilo na taj način kažnjeno u jaslicama ili dečijem vrtiću.

Hrabri telefon na temelju dobijenih rezultata radi na osnaživanju stručnjaka predškolskih ustanova kako bi roditeljima informacije o telesnom kažnjavanju bile što dostupnije i kako bi pomogli promeni slike o tom obliku kažnjavanja dece u hrvatskom društvu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    1. maj 2018 | 23:26

    Nije svaki zakon pravilan.

  • OO7

    2. maj 2018 | 10:19

    Roditelji ne smeju da kaznjavaju svoje dete i da primene kazneno vaspitne mere ... A kad odraste u problematicnu osobu onda policija i drzava smeju da tuku ... 70% zakona su izmisljeni da bi provociralo ljude ...

  • SRBIN

    2. maj 2018 | 06:30

    U mojoj kuci se postuje moj zakon. Ja vaspitavam decu bez batina, ali ako zatreba, malo i po guzi dobije, samo da zna sta se sme a sta ne sme. Mada s tim nemam problema. Moja deca ce iz kuce da ponesu lepo vaspitanje i ja sam na njih ponosan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA