Bosansko veće dodeliće nagradu za životno delo Bilu Klintonu

Gala večeri će prisustvovati više od 170 gostiju, uključujući i visoke zvaničnike iz SAD i Bosne

  • 27

Bivši američki predsednik Bil Klinton je nominovan je za nagradu Savetodavnog veća za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) sa sedištem u Vašingtonu. Njemu i drugim ličnostima će 5. maja biti odata počast na gala večeri zbog podrške koju je pružao Bosni i Hercegovini tokom ratova 1990-tih.

Klinton će primiti nagradu za životno delo zbog velike posvećenosti da se okončaju ratni zločini u BiH. Prošle godine, nagradu je dobio bivši potpredsenik SAD Džo Bajden.

Umrli od smeha: Na sahrani Barbare Buš bivši predsednici SAD i prve dame pozirali sa osmesima na licu (FOTO)

- Predsednik Klinton je imao važnu ulogu u obezbeđivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH i zajedno sa svojim državnim rukovodstvom je obezbedio stabilnost i prosperitet - rekla je Ajla Delkić, predsednica ovog veća.

Očekuje se da će Klinton u sobotu da održi govor, koji će se odnositi na to kako da rešavaju problemi američke spoljne politike gledajući primer Bosne.

Klinton u Potočarima na obeležavanju 20 godina od zločina u Srebrenici Foto: AP/Tanjug

Gala večeri će prisustvovati više od 170 gostiju, uključujući i visoke zvaničnike iz SAD i Bosne. Biće tu brojne diplomate, pripadnici medija i poslovne elite, prenosi balkaninsight.com.

Nagradu će dobiti i Haris Silajdžić, bivši član predsedništva BiH, kao i američki general Gordon Sulivan i Vesli Klark, bivši komandant NATO za Evropu.

ACBH je nevladina organizacija koja je posvećena promovisanju interesa bosanskohercegovačke strane, kao i zagovaranje jedinstvene, multietničke i demokratske Bosne.

Podsećamo, Bil Klinton je bio predsednik SAD od 1993. do 2001. godine. On je uticao na odluku NATO-a da 1995. godine krene da bombarduje položaje bosanskih Srba, što je dovelo do Dejtonskog sporazuma u novembru 1995. godine, kojim je rat u Bosni okončan.

VIDEO: Bivša žena američkog predsednika sletela u Beograd

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja...RS

    4. maj 2018 | 19:07

    Od boga je vec nagradjen,nadam se da ce i ostali njegovi pajtasi dobiti zasluzene nagrade.

  • ....

    4. maj 2018 | 17:24

    Satanista i zlotvor se polako raspada koliko mogu da primetim... moz da ga kitite i suvim zlatom sve je dzaba zloba ga pojede...

  • Dalibor

    4. maj 2018 | 15:05

    Za „ životno Delo” ? Najverovatnije za svaku bombu bačenu na Srbiju !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA