≫ 

Pored svečane odeće maturanti plaćaju i plastične operacije: Roditelji troše bogatstvo da bi deca imala veće grudi, usta, pravilniji nos

Portal Skopje24.mk je izračunao koliko je otprilike potrebno novca za matursko veče

  • 2

Maturanti koji završavaju srednje škole u Makedoniji od svojih roditelja, osim nove garderobe, traže novac i da bi operisali klempave uši, korigovali noseve, ugradili silikonske grudi, povećali usne...

Portal Skopje24.mk je izračunao koliko je otprilike potrebno novca za matursko veče. Slavlje u hotelu po osobi košta oko 2.400 dinara (20 evra), a za diskoteku, u koju posle toga po običaju odlaze treba još oko 2.000 dinara.

Ali, to nije sve.

Pre početka maturskih proslava pune ruke posla imaju plastični hirurzi kod kojih mladi dolaze da bi operisali klempave uši, korigovali noseve, devojke ugradile veće, silikonske grudi ili samo povećale usne. U zavisnosti koja intervencija se radi, cene se kreću od oko 35.700 dinara (300 evra) do oko 238.000 dinara (2.000 evra), pa i više.

- Veliki broj mladih tog uzrasta su opsednuti svojim fizičkim izgledom. Iako su veoma mladi i lepši od nas starijih, uvek imaju neki zahtev, najčešće povezan sa promenama delova lica - izjavio je za portal Fakulteti.mk plastični hirurg dr. Ognen Daskalov.

Maj je za maturante najvažniji mesec: Bliži se prijemni ispit, a kruna celog školovanja je proslava mature

On kaže da u ovom periodu pre proslava matura najčešće ispravljaju klempave uši, vrše estetsku korekciju nosa i povećavaju usne.

Plastične operacije za maturu Foto-ilustracija: Profimedia

- Kod mladih je problem što su bombardovani sa fotografijama i informacijama na socijalnim mrežama o nekakvim idealnim linijama lica ili tela. Zato je prvi kontakt sa pacijentom izuzetno važan, da vidimo da li su njegova očekivanja i mogućnosti realne, a ukoliko nisu da ga suočimo sa nekim drugim rešenjem.

Zanimljivo je da na prvi susret u ordinaciju oni dolaze više nego spremni. U svojim mobilnim telefonima imaju desetine fotografija da bi nam pokazali kako žele da izgledaju posle operacije. Ukoliko se radi o prevelikim očekivanjima ili operaciji koja može da se izvršiti tek nakon završetka njihovog rasta, mi smo obavezni da razubedimo pacijente i da im ponudimo druge opcije - kaže dr. Daskalov.

Pre maturskog slavlja potrebna je i nova garderoba. Za maturante čiji roditelji nisu imućni može se naći odelo za 5.950 dinara (50 evra), a kada se tome doda košulja, kravata i nove cipele, ukupna suma iznosi oko 17.500 dinara (150 evra), koliko recimo košta jeftiniji brendiran sako.

Pre maturskog slavlja potrebna je i nova garderoba Foto-ilustracija: Foter/{Salt of the Earth}

Toliko para otprilike treba da odvoje i roditelji devojčica koje završavaju srednju školu.

Najjeftinija maturska haljina se može kupiti za oko 7.900 dinara (66 evra), cipele za oko 3.900 dinara (33 evra), a frizura napraviti za oko 2.900 dinara (25 evra), ili sve ukupno košta oko 14. 700 dinara (124 evra).

Toliko novca je potrebno samo za kozmetički tretman, svečanu šminku i frizuru, ali to zadovoljstvo svojim ćerkama mogu priuštiti samo imućniji roditelji.

VIDEO: Evo kako da se spremite za maturu. Telegrafov modni editorijal - Kristina Jovanovic

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA