≫ 

Afera oko hrvatske potpredsednice vlade se ne smiruje: Novi mejlovi dospeli u javnost, Plenković znao šta Dalićeva radi oko Agrokora?

Najnovija afera sa Dalićkinim mejlovima, koju je započeo portal Indeks prošle sedmice, nastavlja da trese Plenkovićevu vladu i glavna je vest u većini hrvatskih medija

  • 0

Portal Index.hr objavio je danas nove mejlove potpredsednice vlade i ministarke privrede Martine Dalić u vezi sa "Leks Agrokorom" iz kojih se vidi da je završna verzija pred usvajanje tog dokumenta poslata na uvid kabinetu premijera i ministru pravosuđa.

Prema pisanju portala, jedna od poslednjih vezija Leks Agrokora poslata je na zvanične adrese Dubravke Vlašić Pleše, savetnice predsednika vlade Andreja Plenkovića, te Sanje Mišević, državne sekretarke u Ministarstvu pravosuđa.

Kabinet Plenkovića je, kako se navodi, mejlove dobio samo nekoliko sati pre nego je vlada po hitnom postupku usvojila pomenuti document kojim je država praktično preuzela rukovođenje nad koncernom Agrokora, koji je bio u vlasništvu biznismena Ivice Todorića.

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić Foto: Profimedia/Sputnik

Hrvatska Hilari Klinton, skandal koji drma vladu: Plenkovićeva potpredsednica koristila privatne mejlove za komunikaciju o Agrokoru (VIDEO)

Najnovija afera sa Dalićkinim mejlovima, koju je započeo portal Indeks prošle sedmice, nastavlja da trese Plenkovićevu vladu i glavna je vest u većini hrvatskih medija. Regionalna televizija N1 je odmah počela uživo da prati ovu aferu.

O činjenici da novi mejlovi ukazuju da je kabinet premijera Plenkovića bio upoznat sa svim u vezi sa pripremom Leks Agrokora, piše portal Telegram.

Dnevnik Nove TV prenosi citat iz Indeksovog članka: "Autori leks Agrokora kao Marvelovi superjunaci: ''Zaplakao sam kad sam skužio koliki smo posao napravili.''"

Ministarka privrede Hrvatske Martina Dalić Printskrin: Youtube

I portal 24sata objavio je tekst o novim mejlovima pod naslovom: "Novi mejlovi: ''Plenković znao sve što je Martina Dalić slala".

Na naslovnici Jutarnjeg lista istaknuto je Indeksovo otkriće novih mejlova. "Šta otkrivaju novi mejlovi: u prepisci i savetnica premijera..”, dok HRT najnovije otkriće Indexa objavlljuje pod naslovom "Objavljeni novi mejlovi - Vlada u komunikaciji?"

I Večernji list je prenio Indeksov članak na naslovnici. Oni su citirali Šavorićevu izjavu iz Indexove objave mailova. "Objavljeni novi i-mejlovi: ''Sad sam zaplakao, kužim kako veliki posao smo napravili''".

RTL-ov portal Vijesti.hr prenio je takođe članak i objavio ga na naslovnoj strani sa naslovom: "Objavljeni novi mejlovi! Je li ovo razlog zbog kojeg se Plenković ne želi odreći ministrarke Dalić?"

I portal Net.hr na udarno mestu izveštava da su procureli novi mejlovi ministarke Dalić iz kojih se vidi da je premijer Plenković dobio Leks Agrokor samo nekoliko sati pre nego je izglasan.

HRVATSKI POLITIČARI O AFERI

U petak je u vezi sa mejlovima Dalićeve održan sastanak vladajuće koalicije, čiji se nastavak očekuje u utorak.

U nedelju je sve, ponovno, komentarisao premijer Andrej Plenković, koji je najavio da će vezano za elektronsku komunikaciju Dalićeve s konsultantima i advokatima koji su radili na Leks Agrokoru, rasvetliti sva pitanja do kraja, a ako nešto nije bilo dobro, tražiće odgovornost.

Hrvatski premijer Andrej Plenković Foto: Tanjug/HINA - DARIO GRZELJ

Najnoviju situaciju komentarisao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocenivši da će koalicioni partneri HDZ alibi za dalje učestvovanje u vladi tražiti u Dalićevoj i da očekuje da će premijer Plenković biti u situaciji da između ''opstanka vlade i opstanka Dalićeve izabere - opstanak vlade”.

Nekadašnja premijerka, Jadranka Kosor, komentarisala je objavu novih mejlova u aferi Dalić. "Game kofer", kratko je napisala Kosorova na Tviteru.

Predsednik HS S Krešo Baljak je povodom najnovije objave mejlova Dalićeve, rekao da ne vidi koji bi PR mogao ovo da “pegla i brani”.

- Ovo je sto puta veća afera od Sanaderovih, Karamarkovih afera. Andrej Plenković uspeo nadmašiti i Sanadera i Karamarka. Ja mu čestitam na tome, ali vreme je da prestane pljačkati narod - kazao je Baljak.

Aferu je Tviteru prokomentarisala i Jadranka Kosor Foto: Wikipedia/Roberta F.

Plenković i Dalićeva sastali su se jutros, nakon objavlje najnovijih mejlova ministarke privrede iz kojih se vidi da je premijer dobio finalnu verziju Leks Agrokora samo nekoliko sati pre njegovog usvajanja po hitnom postupku.

Poslanik Mosta Nikola Grmoja je rekao da se najnoviji mejlovi sadržajno nastavljaju na ono što se dosad moglo videti u javnosti i potvrđuju da su institucije priključene tek naknadno, kad je zakon napravljen.

- Pravi sukob interesa nastupio je kada su ljudi koji su učestvovali u celoj toj priči angažovani kao savetnici u Agrokoru. To se događa nakon izlaska Mosta iz vlade. Verovatno smo zato i morali otići - kazao je Grmoja.

Poslanik opozicione SDP Peđa Grbin smatra da je najmanje što se može dogoditi da Dalićeva pod hitno napusti vladu, a da se o odgovornosti Plenkovića izjasni Sabor.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA