U Hrvatskoj bačena eksplozivna naprava u kuću srpskih povratnika: Zapalili su i štalu dok su vlasnici bili u poseti deci u Srbiji

Još jedan dokaz da u Hrvatskoj postoje jake snage koje su zadojene mržnjom prema Srbima i koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da na krajiškom području živi i ovo malo Srba, koji ne žele da se odreknu svog identiteta

  • 11

Kuće i štale srpskih povratnika Dušana i Mare Novaković u selu Zalužnica, kod Otočca u Hrvatskoj, zapaljene su dok su oni bili u Srbiji, saopštio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Oštro osuđujući ovaj vandalski čin, Linta navodi da se to dogodilo dok su Dušan i Mara Novaković bili u poseti svojoj deci u selu Hrtkovci u Srbiji.

>>> Statistika govora mržnje u Hrvatskoj: Jača nacionalizam, mladi "Za dom spremni", Srbi osuđeni na asimilaciju ili iseljenje

- Nakon povratka u selo u nedelju, 20. maja, zatekli su strašan prizor. Pored štale koja je zapaljena, ubačena je eksplozivna naprava i u kuću, gde su nameštaj i ostalo pokućstvo potpuno izgoreli - precizirao je Linta.

On je u saopštenju naglasio da je ovo još jedan dokaz da u Hrvatskoj postoje jake snage koje su zadojene mržnjom prema Srbima i koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da na krajiškom području živi i ovo malo Srba, koji ne žele da se odreknu svog identiteta.

Linta je pozvao hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da javno osude uništavanje imanja Dušana i Mare Novaković i da zatraže od nadležnih organa da u što kraćem roku pronađu i kazne nalogodavce i počinioce ovog vandalskog čina.

- U slučaju da Grabar Kitarović i Plenković javno ne osude paljenje imanja Dušana i Mare Novaković, to će biti ohrabrenje proustaškim snagama da nastave organizovano nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj - ocenio je Linta i naveo da je u selu Zalužnica, po popisu stanovništva 1991. godine, živelo 518 stanovnika, od čega 500 Srba.

VIDEO: Snimak kuća uništenih u odronu u Hrvatskoj

(Telegraf.rs/Tanjug/Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbijanac

    22. maj 2018 | 16:59

    Mozda su oni usli u EU, ali USTASTVO iz njih nije izaslo.

  • Ja

    22. maj 2018 | 15:34

    Svi znamo,da,ako ne gledamo bombardovanje od strane NATO-a,u Srbiji,za razliku od drugih republika,preko Drine,nije bilo rata.Ali,u tim sukobima,nisu stradavali samo Hrvati i muslimani,mnogo su stradali i Srbi u bivsoj Republici Srpskoj Krajini,i u Republici Srpskoj,kao i na ostalim teritorijama u Hrvatskoj i u BiH.Srbi su prvo isterivani sa posla,disriminisani su na sve moguce nacine,u Hrvatskoj su izbaceni iz ustava kao konstitutivan narod,zatim su pocela nocna ubijanja vidjenijih Srba u svim vecim gradovima u Hrvatskoj.Sve je to predhodilo ratovima 90tih.I vidimo sta se desava skoro 25.godina od kraja rata!?Srbi ne vole,ali cute,a ostali i dalje mrze,ostali su zacaureni u 90tima..

  • Suza

    22. maj 2018 | 15:50

    Hrvatska očigledno ima svoj Kju-kluks-klan...jedino što ih razlikuje od originala je što ispred kuća ne pale krstove. Očigledno još nisu izašli iz faze "divljeg zapada". Evropo, jadna li si...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA