Stiže nam krvava kiša! Samo što se nije sručila na Balkan

Kiša koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove, naziva se i blatnjava kiša, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša

  • 4

Hrvatski hidrometeorološki zavod objavio je da ove nedelje postoji mogućnost za tzv. blatnjavu kišu u toj zemlji. Padavine se prvenstveno očekuju u Hrvatskoj, a nije isključeno da do kraja sledeće nedelje blatnjava kiša počne da pada i u drugim delovima regiona, piše index.hr.

Sprema nam se žuta kiša, šokovima nikad kraja: Dolazi nevreme na Balkan za vikend, stiže pesak iz Sahare (FOTO) (VIDEO)

Kiša koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima naziva se blatnjava kiša, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša.

- Blatnjava kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama. Na području Hrvatske nastaje kada je nad tim predelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sistem koji sadrži dosta vlage, ciklon polje ili i izraženi frontalni sistem, a u višim slojevima atmosfere (od 5.000 m i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje. U takvim situacijama čestice peska iz severne Afrike, odnosno područja Sahare dospevaju u više slojeve atmosfere te ulaze u oblačne sisteme, pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pesak zbog čega je obojena. Valja napomenuti da kiša može dodatno da bude prljava drugim česticama u atmosferi - objavio je DHMZ.

Kakva je kiša padala, najbolje se vidi na automobilima, Foto: Shutterstock

U Evropi blatnjave kiše najčešće su na području Pirinejskog i Apeninskog poluostrva, u Grčkoj gde se ona češće pojavljuje upravo zbog blizine severne Afrike i mogućnosti obogaćivanja vazduha vlagom prilikom prelaska Sredozemnog mora. Meteorološka služba Španije i Univerzitet u Atini izdaju i prognoze koncentracije prašine u atmosferi.

- Blatnjava kiša nije opasna vremenska pojava, pa se po pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njenu pojavu ne sadrži ni opšta vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost - navodi DHMZ u svojoj objavi.

VIDEO: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    31. maj 2018 | 15:19

    Cudno je samo to sto ova takozvana "saharska kisa" reaguje na magnet, ako bi neko mogao da objasni taj fenomen, sto se pesak lepi na magnet...

  • Miloje Bubanja

    31. maj 2018 | 10:22

    tako je bilo pre dok je sahara bila posumljena i puna zivota

  • Cica

    4. jun 2018 | 14:12

    Źuta kisa, ili blatnjava , da, a otkud je nazvaste krvava nije mi jasno, kad se zuta i crvena boja toliko razlikuju. Nije prvi put.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA