≫ 

Scena kao iz Hičkokovog filma: Željko (84) ležao na podu sav krvav i izgreban dok ga je vrana ubadala kljunom

Prema nekim procenama, u Zagrebu ima oko deset hiljada vrana

  • 8

Željko Kukec (84) iz Zagreba vratio se kući sav krvav i izgreban po glavi, ramenima, vratu. Nesrećni čovek povređen je na bizaran način, kad ga je napala vrana koja ga je oborila na pod i počela da mu zabada kljun po telu.

- Prvo me je zgrabila za vrat i odletela na obližnju ogradu. Kada sam se okrenuo prema njoj, opet je krenula na mene. Grebala po ramenima, vratu, kljucala po glavi. Pokušao sam da je udarim, ali sam se okliznuo i pao na leđa. Ostao sam da ležim i tek tada je ta vražja ptica otišla - priča Kukec.

Ovo je prvi put da ga je vrana napala, ali smatra da su ga zapamtile jer ih je ranije terao kad dođu na njegov prozor. O celom slučaju obavestio je komšije jer se u blizini napada nalaze škola i vrtić, a oni su mu rekli da su i drugi građani u Prečkom imali sličan bliski susret s crnim pticama.

Vrane napadaju Beograđane: Prijavljen prvi slučaj, kljun ubadaju pravo u glavu

- Svako jutro ih vidim po stotine kako lete. Nebo postane crno koliko ih ima - kaže Željko.

Kukec misli da ga je vrana napala jer ju je terao sa prozora Foto: Telegraf

Svake godine u ovo doba u Zagrebu se beleži povećani broj napada vrana na građane. Iz Udruženja za zaštitu divljih životinja AWAP kažu da je ovo vreme kad su roditelji - vrane posebno zaštitnički nastrojeni.

- Od 15. maja do 10. juna je razdoblje kada ptići uče da lete. Oni tada ispadnu iz gnezda, što je normalno, i sa zemlje nastave da uče da lete. Roditelji i dalje paze na njih i donose im hranu, a ako se čovek približi žbunu ili drvetu gde se nalaze ptići, tada će one da pokušaju da ga oteraju - kaže Ingebot Bata iz AWAP-a i dodaje da su napadi na ljude u principu jako retki.

Dok mladunci uče da lete, roditelji - vrane su dodatno oprezni Foto: Telegraf

- Vrana će samo preleteti iznad glave kako bi zastrašila nekoga. U godini zabeležimo tek tri stvarna napada na čoveka - kaže I. Bata.

Iz AWAP-a zato mole građane da se ne približavaju gnezdima vrana i da se odmaknu ako čuju njihovo graktanje, a u julu će se vrane smiriti.

Prema nekim procenama, u Zagrebu ima oko deset hiljada vrana, a najviše ih je u Malešnici, Trnju, Trnskom, Dugavama i pored SD-a "Stjepan Radić".

Gradske vlasti već godinama pokušavaju da smanje broj vrana, ali zasad nijedna mera nije urodila plodom.

VIDEO: Zatvorenici rešili problem pasa lutalica

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mama

    5. jun 2018 | 23:26

    Vrane mozak popile

  • Gavran

    6. jun 2018 | 00:15

    To su najlepse i najpametnije ptice

  • Лицемер

    5. jun 2018 | 22:43

    На обе слике је гавран који напада људа само кад му не угрожено младунче које је испало из гнезда.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA