Definitivno izbrisano sećanje na Jugoslaviju? S Makedonijom umro i poslednji zavet kralja Aleksandra, a narod traži Staru Srbiju

I dok su evropski zvaničnici pozdravili naziv novog imena, jugonostalgičari žale jer se više nigde ne spominje Jugoslavija

  • 7

Atina i Skoplje postigli su u utorak istorijski sporazum da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republikeNakon 27 godina pregovora i protesta, makedonski i grčki premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras složili su se oko novog imena države.

Izgubljeni u nacionalnom identitetu Foto: Tanjug/AP

- Nema više Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije - rekao je Zaev i dodao da dogovor sa Grčkom predviđa potvrdu makedonskog jezika, bez fusnota, i garantuje makedonski etnički i kulturni identitet i nacionalnost.

Stvaranjem Severne Makedonije nestalo je i poslednje "jugoslovensko" u nazivu stare države. I dok su evropski zvaničnici pozdravili naziv novog imena, jugonostalgičari žale jer se više nigde ne spominje Jugoslavija.

DA LI ĆEMO SADA PEVATI "SEVERNOMAKEDONSKO DEVOJČE"?!

Na društvenim mrežama mogu da se pročitaju komentari da je trebalo da se zove "Stara Srbija", kao i "da je Tito živ, ne bi im dozvolio da izbace jugoslovenska iz naziva". Da podsetimo, "stara Srbija" se odnosi i na Kosovo i Metohiju, a ne samo na Makedoniju. Među komentarima može se pročitati da je država trebalo da dobije naziv "Južna Srbija" jer je lepši.

Reakcije na sajtovima povodom novog naziva za Makedoniju Foto: Facebook

Većina je komentarisala da je naziv Severna Makedonija "jadan i žalostan" jer se više "jugoslovensko" nigde neće čuti. Neki su istakli, da ako postoji Severna, mora da postoji i Južna, aludirajući na nove podele teritorija.

Foto: Facebook

Bilo je i šaljivih komentara, pa je tako jedan korisnik na Fejsbuku odmah pomislio na čuvenu pesmu "makedonsko devojče": "Kontam, sad se Makedonci zovu Severnomakedonci, jezik je severnomakedonski, pesma je severnomakedonsko devojče....", napisao je on.

Printskrin: Facebook

Neki su istakli da će oni i dalje biti iz SFRJ, navodeći da nikada neće pristati na novi naziv države. Mnogi su komentarisali da "jedan čovek ne može da menja naziv države bez volje naroda" i da je prvo trebalo da se održi referendum. Međutim, bilo je i onih, doduše u mnogo manjem broju, koji su čestitali Makedoncima na novom imenu i poželeli im sreću u novoj-staroj državi.

NESTANAK POSLE ČITAVIH 100 GODINA

Jugoslavija je bila naziv za tri države na Balkanu koja su postojale između 1918. i 2003. godine, a nastale su kao težnja južnoslavenskih naroda - Srba, Hrvata, Slovenaca, Crnogoraca, Bošnjaka, Makedonaca i ostalih - ka nacionalnom oslobođenju i ujedinjenju.

Marseljski atentat na kralja Aleksandra od Jugoslavije. Naslovne strane dnevnog lista "Vreme" pre i posle tragedije. Foto: "Vreme", 5-21. oktobar 1933. godine, br. 4576-4592/unilib.rs

Više puta je menjala naziv, pa je tako odgovorom regenta Aleksandra Karađorđevića Narodnom veću Slovenaca, Hrvata i Srba na odluku o ujedinjenju sa Kraljevinom Srbijom proglašena je prva Jugoslavija pod nazivom Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca.

Odlukom Privremenog narodnog predstavništva od 15. jula 1920, reč Kraljevstvo je promenjena u Kraljevina, tako da je od tog datuma zvaničan naziv države bio Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Od 3. oktobra 1929. zvaničan naziv države bio je Kraljevina Jugoslavija. Ova država postojala je sve do 29. novembra 1945. godine, kada je nastala Federativna Narodna Republika Jugoslavija. Konačno, 1963. godine menja ime u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. SFRJ je postojala sve do 1991. godine, kada su prvo Slovenija i Hrvatska odlučile da postanu nezavisne države. Sledile su ih Republike Makedonija u septembru 1991. i Bosna i Hercegovina u martu 1992.

Ostalo samo lepo sećanje na staru Jugoslaviju Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Zbog spora sa Grčkom oko imena u Ujedinjenim nacijama i u mnogim službenim dokumentima u inostranstvu se koristio naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Spor oko imena trajao je 27 godina, kada je najzad postignut dogovor oko imena Severna Makedonija.

ZAŠTO JE PRETHODNO IME BILO PROBLEM?

Ime Makedonija već pripada severnoj regiji Grčke koja uključuje drugi najveći grad u zemlji, Solun. Usvajanjem novog identiteta 1991. godine, nova južnoslovenska nacija je razljutila mnoge Grke jer su sumnjali da severni sused ima teritorijalne ambicije.

Makedonci su ih dodatno naljutili kada su nazvali glavni aerodrom u Skuplju po antičkom grčkom heroju Aleksandru Velikom, kao i glavni autoput koji vodi od srpske do grčke granice.

Tokom 4. veka pre nove ere Aleksandar Makedonski, kao i njegov otac Filip II pre njega, vladali su celom Grčkom i teritorijama iznad nje. Grčka se slaže da je Makedonija neizostavni deo grčkog nasleđa. Drevna civilizacija Aigaia je blizu savremenog grčkog grada Vergine, dok je rodno mesto Aleksandra u Peli, na severu Grčke.

Bista Filipa II, makedonskog kralja i oca Aleksandra Velikog. Foto: Wikimedia Commons/Gunnar Bach Pedersen

U sklopu sporazuma, jasno je da ljudi Severne Makedonije nemaju veze sa drevnom grčkom civilizacijom, a njih jezik je deo slovenske porodice. Ali, pošto Aleksandar ostaje snažan simbol, nedavni teritorijalni sporovi oko Makedonije daleko su ozbiljniji. Kada su Osmanlije proterane iz šireg regiona poznatog kao Makedonija tokom Balkanskih ratova 1912-1913. ona je podeljena, uglavnom između Grčke i Srbije, dok je mali deo pripao Bugarskoj.

Srpska konjica ulazi u Skoplje krajem oktobra 1912. godine, nakon Kumanovske bitke. Foto: Wikimedia Commons/digital.nb.rs

Tokom Drugog svetskog rata Grčku i jugoslovensku Makedoniju okupirala je Bugarska, saveznik Nemačke i Italije, dok su komunisti iz Jugoslavije i Bugarske učestvovali u grčkom građanskom ratu koji je potom usledio.

Kada se Jugoslavija raspala, Grčka je prihvatila novu zemlju samo kao "Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju" u Ujedinjenim Nacijama, iako je veliki deo sveta zvao samo Makedonija.

VIDEO Specijalni video za sve jugonostalgičare

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boki

    13. jun 2018 | 15:25

    Pa i bolje prvi su nas izdali

  • Ja

    13. jun 2018 | 15:21

    Srbija nebi trebala da prizna ovo ime za Makedoniju. Jer nam se može

  • Stara Srbija

    13. jun 2018 | 18:08

    Nema vise ludog srbina da gine da bi se turci i albanci nazivali makedoncima. Izvol'te braco.. do sledeceg sretanja..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA