Austrijski kardinal poručuje: Red je na Hrvatsku da se suoči sa svojom istorijom

Šenborn je rekao i da hrvatska biskupska konferencija u Blajburgu želi verski obred sećanja na poginule, a ne poličku manifestaciju

  • 2

Austrijski kardinal Kristof Šenborn smatra da, uz još strožija pravila, nema razloga za zabranu komemoracije u Blajburgu i ocenjuje da je diskusija o tome pozitivna jer može da podstakne Hrvatsku da se suoči sa svojom istorijom.

On je, u izjavi novinarima na marginama biskupske konferencije u Marijacelu, rekao da su pravila, koje je za ovogodišnje okupljanje naložila nadležna rimokatolička dijeceza Gurk-Klagenfurt, već donela poboljšanje.

Konačnu odluku o tome da li će komemoarcija moći da bude održana i iduće godine mora doneti ta dijeceza.

Ceremonija u Blajburgu je digla buru u celoj Evropi, a svi dele samo jednu sliku

Za sada je još nejasno kada će biti doneta odluka, a njen dosadašnji biskup Alojz Švarc 24. juna se seli u Sankt Pelten. Dok novi biskup ne preuzme dijecezu, nju će voditi administrator.

Šenborn je rekao i da hrvatska biskupska konferencija u Blajburgu želi verski obred sećanja na poginule, a ne poličku manifestaciju.

Ustaše u Blajburgu Foto: index.hr

Hrvatski biskupi su, s tim u vezi, prema njegovim rečima bili zahvalni zbog jasnih pravila koje je naložio biskup Švarc.

Za to što su i pored tih pravila ponovo bili desničarski simboli prisutni na komemoraciji, delimično je krivo i austrijsko pravosuđe, koje neke od njih ne zabranjuje, dodao je on.

Šenborn je rekao da je želja crkve da austrijska vlada pooštri svoje zakone.

On je istakao da vidi nešto pozitivno u debati o Blajburgu, jer ona prestavlja podsticaj Hrvatskoj da se suoči sa svojom istorijom.

Austrijska policija Foto: index.hr

- I u Austriji je trebalo mnogo vremena kako bi se suočili sa svojom istorijom. Hrvatska je na redu. To je veoma težak, bolan, ali hitno potreban proces - podvukao je on.

Komemoracija u Blajburgu je iz godine u godinu na meti kritike javnosti u Austriji, jer se, kako kritičari navode, radi o najvećem skupu ekstremnih desničara i fašista u Evropi.

I ove godine, i pored zabrane crkve da se komemoracija pretvori u politički skup, bilo je ustaških simbola, a austrijske vlasti su podigle i optužnicu protiv više državljana Hrvatske, koji se nalaze u zatvoru do suđenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    15. jun 2018 | 16:23

    Obred secanja na " poginule ". Na celu kolone tih streljanih zlocinaca bili su odbegli cuvari iz Jasenovca , i mnogobrojni ostali ustaski koljaci . Kako obred secanja na takve moze da bude apolitican . Danas ljudi obilaze ostatke bivsih nacistickih logora ,i tu odaju pocast zrtvama . Ne odaje se pocast dzelatima i zlocincima .

  • Cika Velja

    15. jun 2018 | 11:38

    Jos i danas iskopavaju poginule nemacke vojnike i salju ih u rodnu zemlju da ih se sahrani kao ljude! Jesu promasili stranu u ratu,ali su smrcu to i platili,nema potrebe za kaznjavanjem kostiju koje su ostale! Blajburg spada pod to merilo,ali da hrvatska istorija ne bude od '45.-'91. Imali su oni jos zlocinackih izleta i posle 2. Svetskog rata!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA