≫ 

Hrvatska u strahu: Tone turski teretni brod kod ostrva Jabuka, plaše se da će opasne materije dospeti u more

Odmah je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji hrvatskih i italijanskih spasilačkih ekipa, kojima je posada evakuisana  i niko nije povređen

  • 3

Kod ostrva Jabuke se rano jutros dogodila havarija na turskom teretnom brodu nakon što je more prodrlo u prostor kotlarnice. 

Prva informacija o havariji na brodu Haksa došla je u 4.16 ujutru. Posada je zatražila pomoć i dojavila da je more prodrlo u potpaljublje teretnog broda dužine 85 metara sa 13 članova posade (11 državljana Turske i dva državljana Indije), koji plovi pod zastavom Turske.

Odmah je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji hrvatskih i italijanskih spasilačkih ekipa, kojima je posada evakuisana  i niko nije povređen.

Najsavremeniji i najskuplji ratni brod na svetu: Iako ima neverovatnu cenu, brojne stvari na njemu ne funkcionišu (FOTO)

Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je kako su prvu informaciju o havariji na brodu Haksa u 4.16 ujutro dobili službenici Središta za nadzor i upravljanje pomorskim saobraćajem (VTMIS Split).

Nesreća se dogodila kod ostrva Jabuka Foto: Wikipedia/Fbundalo

Poziv za pomoć stigao u 4.25

U 4.25 u MRCC Rijeka primili su poziv sa turskog broda, na osnovu čega su putem obalskih radio-stanica započeli emitovanje obaveštenja o havariji svim učesnicima u pomorskom saobraćaju.

Potom je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija u saradnji sa MRCC u Italiji, jer je pozicija havariranog broda u arhipelagu ostrva Jabuka, konkretno u Jabučkoj kotlini, u području koje delom izlazi iz obuhvata hrvatskog teritorijalnog mora.

Budući da je motorni tanker Valcadore pod italijanskom zastavom u trenutku nesreće plovio na oko četiri nautičke milje od pozicije havarije, MRCC Rijeka je isti preusmerila u spasilačku akciju, a na tu je poziciju doplovio u 5.10.

U međuvremenu su iz MRCC Rijeka u spasilačku akciju angažovali splitsku Lučku kapetaniju i Pomorsku policiju, čije posade su odmah isplovile prema poziciji havarije.

Ostrvo Jabuka Foto: Wikipedia/Sl-Ziga

Spasilačke ekipe su u akciju uključile i firme Brodospas, a o svemu je obaveštena i Obalska straža RH, čiji brodovi su stavljeni u pripravnost. Takođe, MRCC Rijeka je u komunikaciji sa MRCC Rim u akciju angažovala i dva italijanska broda koji plove prema poziciji nesreće.

Posada evakuisana, zapovednik ostao na brodu koji tone dokle god to bude moguće

Zapovednici Valcadorea i Hakse su u koordinaciji sa MRCC Rijeka postupak evakuacije posade započeli u 06.05, s tim da je zapovednik turskog teretnog broda odlučio da ostane sa još četiri člana posade na tonućem brodu, dok god to bude moguće.

Na poziciji havarije trenutno nije uočeno zagađenje mora, ali budući da turski brod prevozi 3.000 metričnih tona sinter magnezita, a u brodsko skladištu ima oko 70 tona pogonskoga goriva i maziva, nadležna Uprava sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, saobarćaja i infrastrukture pokrenula je sve protokole u cilju sprečavanja i saniranja eventualnog zagađenja mora na poziciji ove pomorske nesreće, stoji u saopštenju.

VIDEO: Hladnokrvno ubistvo vlasnika diskoteke

(Telegraf.rs/Hina/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    17. jun 2018 | 13:06

    Nema zagadjenja jer je već toliko zagadjeno da više nema gde? Tuga.

  • SuverenaAnonimka

    17. jun 2018 | 12:28

    Celo Sredozemno more je jedna od najzagadjenijih prostora planete- italijanska mafija je decenijama potapala najgore vrste otrova pa je sada radioaktivnost bliza onoj u Cernobilu i Fukusimi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA