≫ 

Usvojena odluka: Crna Gora šalje vojnike u misiju Kfora na Kosovu

Ministar odbrane Predrag Bošković rekao je ranije, da su se "članstvom u NATO stekli uslovi za pojačano prisustvo Crne Gore u međunarodnim misijama

  • 7

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su odluku o upućivanju 40-ak pripadnika Vojske ove zemlje u međunarodnu misiju "Odlučna podrška" u Avganistanu, kao dva vojnika u misiju Kfora na Kosovu.

Za takvu odluku je glasalo 45 poslanika, dok je jedan je bio protiv.

Pojedini mitropoliti su ćutali kad je Crna Gora proglasila nezavisnost, a sada vređaju srpskog predsednika i celu Srbiju (VIDEO)

Ministar odbrane Predrag Bošković rekao je ranije, tokom rasprave u parlamentu, da su se "članstvom u NATO stekli uslovi za pojačano prisustvo Crne Gore u međunarodnim misijama, koje za državu znači kredibilitet u međunarodnoj zajednici".

- Aktivnim učešćem i doprinosom država pokazuje odgovornost i svest za potrebom očuvanja bezbednosti u svetu - rekao je Bošković, navodeći da je 24 odsto pripadnika Vojske Crne Gore već bilo u nekim mirovnim misijama.

Po njegovim rečima, "misije za vojnike predstavljaju profesionalni izazov, priliku da se pripreme za rad u multinacionalnom okruženju i realnim uslovima, kao i da razmenjuju iskustva sa kolegama iz oružanih snaga drugih država".

Crna Gora je sada ravnopravna članica NATO-a Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

DEMOKRATSKI FRONT

Poslanik Demokratske partije socijalista i predsednik parlamentarnog Odbora za bezbednost Obrad Stanišić smatra da će "slanje oficira na Kosovo doprineti miru i stabilnosti, ne samo u toj državi, nego i regionu i šire".

Smatra da je "cilj misija osposobljavanje vojnika, prilagođavanje na međunarodnu saradnju i sticanje iskustava koji će po povratku prenositi Vojsci Crne Gore".

Ali zastupnik Demokratskog fronta Andrija Mandić smatra da odluka o upućivanju vojnika na Kosovo nije dobra odluka.

Opozicija je bila protiv ove odluke Foto: AP/Tanjug

- Ovo nije dobra odluka, niti dobro rešenje. Ovo je istrajavanje na politici koja nas je duboko podelila u Crnoj Gori, a kulminacija je bila 2008. godine, kada je Crna Gora priznala samoproglašenu južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju za nezavisnu državu - rekao je Mandić.

Njegov stranački kolega Milutin Đukanović podsetio je da se na Kosovu trenutno nalaze tri misije - UNMIK Ujedinjenih nacija, EULEX Evropske unije i NATO-misija Kfor.

- Ako je ijedna od ovih misija antisrpska, onda je to Kfor. Zar nije dovoljno na Kosovu da postoji misija Ujedinjenih nacija? Očigledno da nije, jer NATO koji kontroliše Kfor ne veruje UN-u zato što je u Savetu bezbednosti nešto pitaju i Rusija i Kina - naveo je Đukanović.

VIDEO: Taktička vežba "Sadejstvo 2018",u prisustvu predsednika Srbije

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R line

    6. jul 2018 | 11:00

    Najverovatnije u delove Kosova gde je vršeno bombardovanje osiromašenim uranijumom jer realno troškovi transporta nazad su najjeftiniji.....

  • Srpkinja

    6. jul 2018 | 11:29

    E braćo Crnogorci.. Njegoš se u grobu okreće..

  • Jovan

    6. jul 2018 | 10:54

    Kosovo je samo zagrevanje za Avganistan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA