Srpski poslovni klub zvanično otvoren u Sloveniji

Ekonomska saradnja prvi put premašila milijardu evra

  • 1

Srpsko-slovenački poslovni klub u toj zemlji zvanično je danas počeo da radi. Ova poslovna asocijacija, okupljaće najveće regionalne kompanije, koje su investirale ili planiraju da ulažu u obe zemlje, poput Fruktala, Merkatora, Komtrejda, Delte, NLB banke, Gorenja, MK grupe i dr.

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež tom prilikom je istakao da je ekonomska saradnja između Srbije i Slovenije izbalansirana i na najvišem nivou i da još ima prostora za rast.

- Ukupna robna razmena između Srbije i Slovenije prvi put je premašila milijardu evra i beleži povećanje od 9,2% u odnosu na prošlu godinu. Trend rasta je očigledan, a ono što je važno da kompanije nastavljaju da re-investiraju i zapošljavaju. Uskoro ćemo imati još nekoliko srpskih investicija u Sloveniju, ne samo u turizmu i hotelijerstvu, već i u bankarskom sektoru, kao i drugim oblastima poput IT. Takođe, postoji veliko interesovanje malih i srednjih preduzeća na oba tržišta tako da će PKS pojačati svoje aktivnosti u ovoj zemlji kako bismo još više pomogli ekonomsku saradnju - istakao je Čadež.

Ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković, naglasila je da je od velike važnosti podrška diplomatije ekonomskoj saradnji između dve zemlje.

- Srpski i slovenački privrednici se odlično poznaju, imamo dobre poslovne odnose, ali jedan od zadataka diplomatiije je da pomogne u uspostavljanju novih kontakata i promovisanju naše zemlje kao odlične investicione destinacije, što se upravo i radi osnivanjem jednog ovakvog poslovnog kluba - rekla je ambasadorka Srbije.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i ekonomski savetnik Predsednika Republike Srbije Danilo Cicmil, a prvi predsednik Slovenačko-srpske biznis asocijacije je Goran Medić generalni direktor Fruktala, koji je u vlasništvu srpske kompanije Nektar, a potpredsednik kluba je Tomaž Kavčič, počasni konzul Srbije i najpoznatiji kuvar u Sloveniji.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majo

    14. jul 2018 | 19:04

    U toj saradnji treba sagledati probleme IZBRISANIH 30.000 SRBA iz 1992.g.izbačenih iz službe,oduzetih stanova,plata, penzija,opljačkane imovine...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA