Zbog ovoga će Srbi razmisliti da li da navijaju za Hrvatsku: Šahovnicom prekriven i osječki fića kojeg gazi tenk JNA (VIDEO)

Hrvatski narod u ovoj sceni vidi simbol nacionalnog ponosa i prkosa koji im je, kako kažu, pomogao tokom "srpske okupacije"

  • 52

Fotografija kojom se pred finale Svetskog prvenstva hvale i ponose svi Hrvati je osječki fića nasukan na tenk koji je u čast ovog uspeha ofarban u crveno bele kockice sa hrvatske zastave.

Slika šarenog fiće prekrila je društvene mreže komšija koji predstojeći fudbalski sukob sa francuskom reprezentacijom porede sa sukobom koji su, tokom `90-ih imali sa Srbijom.

Zašto bi za srpski fudbal moglo biti dobro da Hrvatska osvoji Mundijal

Ovaj fića za njih je simbol takozvanog otpora takozvanoj "velikosrpskoj agresiji", jer je ratnog leta '91. godine tenk Vojske Jugoslavije praktično pregazio fiću tokom ulaska vojske u Osijek.

Fića u Osijeku, Foto: Prtintskrin/HRT

Hrvatski narod u ovoj sceni vidi simbol nacionalnog ponosa i prkosa koji im je, kako kažu, pomogao tokom "srpske okupacije", pa se nadaju da će da im pomogne i u odmeravanju snaga sa reprezentacijom Francuske.

Osječani su ovu scenu ovekovečili instalacijom s crvenim Fićom i tenkom koja je ubrzo postala jedna od gradskih znamenitosti.

Međutim, povodom plasmana Hrvatske u finale Svetskog prvenstva i ludila koje je zbog toga zahvatilo zemlju, fića je promenio svoju crvenu boju i osvanuo u kockastoj, crveno-beloj šari.

U Srbiji nemali broj ljudi, nakon ispadanja naše reprezentacije navija upravo za Hrvate, ali čini se da oni čak ni u ovom trenutku ne ostavljaju istorijske sukobe, podele i provokacije iza sebe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    15. jul 2018 | 12:01

    Viva la France!

  • Oni

    15. jul 2018 | 12:33

    Genetska greska, bivsi Srbi!

  • Vtf

    15. jul 2018 | 10:45

    Pevaju ustaske pesme i poistovecuju se sa najvecom gamadi novije istorije i mi treba da navijamo za njih??? Neka hvala, slazem se da sport treba odvojiti od politike ali kada i oni pocnu da se ponasaju kao sportisti onda mogu racunati i na neku podrsku ali samo zbog sporta. Zbog istorije koju zaboravljamo po drugi put mozemo ocekivati da se ista ponovi, zato Srbi pamet u glavu i naucite na vreme lekciju. Nacionalni identitet koji je kod nas na najnizim granama kod njih je na vrhu. Tu je nas problem, SRBIJA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA