Predsednik Izraela u Jasenovcu očitao lekciju Hrvatima: Hrvatska da sredi svoju fašističku prošlost (FOTO) (VIDEO)

Opisujući Jasenovac kao "hrvatski Alkatraz", u kojem je ustaški režim brutalno ubio na desetine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista, list piše da se Hrvatska poslednjih godina našla na udaru kritika jer se nije pozabavila netolerancijom i slavljenjem ustaških slogana i ideologije

  • 10

Izraelski dnevnik "Times of Israel" piše da je predsednik Izrela Ruven Rivlin, tokom posete Hrvatskoj i obilaska spomen parka Jasenovac, očitao lekciju zvaničnom Zagrebu prekorviši tamošnje rukovodstvo da podržava pronacistički ustaški režim.

Pod naslovom "Rivlin poručio Hrvatskoj da sredi svoju fašističku prošlost", izraelski dnevnik piše da je Rivlin upravo prilikom posete jasenovačkom "logoru smrti" iz perioda Drugog svetskog rata, apelovao na Hrvatsku da se "pozabavi svojom prošlošću".

>>> Od ove Tompsonove pesme bi se svaki normalan čovek stideo: Hrvate zabavlja stihovima o dva ustaška zločinca i logorima smrti

Rivlin je prilikom posete jasenovačkom "logoru smrti" iz perioda Drugog svetskog rata, apelovao na Hrvatsku da se "pozabavi svojom prošlošću" - Foto: Tanjug/AP

Opisujući Jasenovac kao "hrvatski Alkatraz", u kojem je ustaški režim brutalno ubio na desetine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista, list piše da se Hrvatska poslednjih godina našla na udaru kritika jer se nije pozabavila netolerancijom i slavljenjem ustaških slogana i ideologije.

- Ima onih koji bi radije potisnuli prošlost i posmatrali je kao ''crnu rupu'' - rekao je Rivlin na hebrejskom pred hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, navodi list.

Rivlin rekao i da Hrvatska ima moralnu obvezu da se nosi sa svojom prošlošću - Foto: Tanjug/AP

Ističe se da je Rivlin rekao i da Hrvatska ima moralnu obvezu da se nosi sa svojom prošlošću, koja se ne sme ignorisati, te dodao da će upravo to biti "važan element prijateljstva izmedu Hrvatske i Izraela".

List podseća i na spomen ploču HOS-a sa ustaškim pozdravom "za dom spremni", koja je uz velike pritiske izmeštena iz Jasenovca u obližnju Novsku.

Ukazuje se da je Jasenovac i dalje kontroverzno mesto i podseća da srpska i jevrejska zajednica već tri godine odbijaju da učestvuju u zvaničnoj komemoraciji jasenovačkim žrtvama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    27. jul 2018 | 13:46

    Nije ubijeno na desetine, vec na stotine hiljada Srba. Preko milion u NDH. To dokazuje i popis stanovnistva. Jevreji zele da za sebe zadrze pogodnosti koje nosi holokaust. A to su da im je sve dozvoljeno, sve oprosteno, a i ratnu odstetu su dobili. Za razliku od Srba!!!

  • Wien

    27. jul 2018 | 14:56

    Nema neke razlike izmedju prve hrvatske drzave u istoriji i ove danasnje....

  • Marko

    27. jul 2018 | 15:38

    Hrvate zestoko kazniti da se opamete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA