Zaraza u Zagrebu: Potok Kustošak smrdi, pobeleo je i po njemu pluta mrtva riba

Građani koji žive uz sam potok šokirani su ovolikom količinom zagađenja, ali tvrde da ovo nije prvi takav slučaj

  • 1

Smrad koji nagriza oči i nos šokirao je građane Zagreba. Bela tečnost ispunila je potok Kustošak u četvrtak u večernjim satima. U petak ujutro voda, koja je bila bela poput mleka, došla je do mosta na raskrsnici Ulice Dragutina Golika i Zagrebačke avenije, piše 24sata.hr.

U Dunav se izlila tečnost nepoznatog porekla: Novosađani u panici, ispituje se o kakvoj materiji je reč

Nepoznata materija zadržala se kod mosta gde se nalazi deo gde se talože blato i mulj koju potok donese. Službe Hrvatskih voda su na osnovu dojave građana poslali radnike na teren da bi se otkrilo o čemu se radi.

ČEKAJU SE REZULTATI ANALIZE

Oni su uzeli uzorak zagađene vode na čijoj su površini plutale uginule ribe i sada se čekaju rezultati analize. Ipak, sumnja se na neku vrstu hemikalije koja se koristi za odmašćivanje masti, jer se bela boja stvara kada se neka vrsta ulja pomeša s vodom.

Kod potoka je, osim Hrvatskih voda, došla i cisterna koja je trebalo da ispumpa jedan deo vode iz dela gde se skuplja talog. Ali, tečnosti je bilo toliko da je cisterna bila premala, pa je morala da dođe u pomoć druga kako bi se sanacija nastavila. Radnici su za to vreme pokušavali vrećama peska da naprave branu.

Jedna čaplja živi ispod mosta 7 godina, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Građani koji žive uz sam potok šokirani su ovolikom količinom zagađenja, ali tvrde kako ovo nije prvi takav slučaj u potoku Kustošak.

- I pre par dana je bilo ovako belo, samo ne ovako puno, niko nije prijavio - komentarisala je gospođa u prolazu.

- Ovde žive ribe, najmanje 20 pataka i jedna čaplja koja je ispod mosta već 7 godina, tu i prezimi. Sada je pojela mrtvu ribu, mislim da joj nema spasa - rekao je meštanin A.S . i dodao da se ovde godinama nalazi mnoštvo riba i da ljudi znaju tu i da pecaju, a sada će cele generacije riba i ostalih životinja uginuti.

Na teren je izašla i Vodopravna inspekcija koja će pokušati da sazna ko je krivac za zagađenje zagrebačkog potoka.

VIDEO/Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA