18

Crna Gora daje državljanstvo za investicije: Od 1. oktobra do crnogorskog pasoša za 250.000 evra

Program ekonomskog državljanstva će biti dostupan za najviše 2.000 najreferentnijih aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju EU i to tokom ograničenog perioda od tri godine

Vlada Crne Gore odlučila je da oživi projekat ekonomskog državljanstva koji bi, sudeći po oprečnim reakcijama, mogao da pribavi značajnu korist za državu, ali i da nanese ozbiljnu štetu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, shodno novoj odluci vlade, od 1. oktobra će biti moguće steći crnogorsko državljanstvo po osnovu novčanog ulaganja u razvojne projekte.

>>> Tramp izjavio da su Crnogorci veoma snažni ljudi, a onda je dodao još nešto (VIDEO)

- Program ekonomskog državljanstva će biti dostupan za najviše 2.000 najreferentnijih aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju EU i to tokom ograničenog perioda od tri godine - navodi se u vladinom saopštenju.

Odlukom donetom 26. jula, vlada je oživela projekat koji je pokrenula još 2010. ali je od njega odustala pre pet godina, nakon sugestija iz EU. Prvo upozorenje je već stiglo i nakon nove vladine odluke. Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da bi crnogorska vlada trebalo da "pažljivo razmotri pitanje ekonomskog državljanstva kako ne bi napravila bilo kakvu prepreku na putu ka EU".

Čini se, međutim, da je vladina odluka suštinski doneta još pre dve godine kada je tadašnji premijer, a sada predsednik Crne Gore Milo Đukanović jasno nagovestio reanimaciju ovog projekta rekavši da su "od trenutka kada je Crna Gora prvi put normativno obradila ideju o ekonomskom državljanstvu, mnoge države uključujući i evropske zemlje usvojile takav model ekonomskog razvoja", navodi RSE.

Program ekonomskog državljanstva će biti dostupan za najviše 2.000 najreferentnijih aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju EU - Foto: Wikipedia/Stratforder

- Obezbedile su na takav način prilive u svoje finansijske sisteme koji se mere, ne stotinama miliona, već milijardama evra - rekao je tada Đukanović.

Ekonomski analitičar Vasilje Kostić, koji je i pre nekoliko godina podržavao uvođenje ekonomskog državljanstva, pozdravlja odluku vlade.

- Koristi su jasne. Time se podstiče dotok kapitala, razvoj investicija, razvoj tehnologije, znanja, unapređenje ekonomskog ambijenta, rast zapošljavanja, a u krajnjem - rast životnog standarda i društveni napredak - rekao je Kostić.

Iako snažan zagovornik uvođenja ekonomskog državljanstva, Kostić je naglasio da je od najveće važnosti uvođenje jasnih pravila i poštovanje etike i svih relevantnih kriterijuma da bi se sprečilo sve što bi moglo da nanese štetu ugledu i ekonomskom razvoju Crne Gore.

- U suprotnom, to može postati sredstvo korupcije i uzrok negativnih iskustava poput poznatih slučajeva iz praksi drugih država, odnosno, da državljanstvo dobiju osobe koje bi mogle naneti ozbiljnu štetu ugledu države - dodao je.

Na raspolaganju će biti dve varijante ekonomskog državljanstva. Prva podrazumeva ulog od 250.000 evra u neki, od vlade odoboren, razvojni projekat u nerazvijenom području Crne Gore i druga – ulog u razvijeno područje po istim uslovima ali u visini od 450.000 evra.

U oba slučaja, vlada će naplaćivati naknadu do 100.000 evra po zahtevu, a taj novac se usmeravati u Fond za nerazvijena područja.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović jasno je pre dve godine nagovestio reanimaciju ovog projekta - Foto: Tanjug/AP

Zamenik direktora nevladine organizacije MANS Dejan Milovac naveo je da Crna Gora do sada nije imala ekonomsko državljanstvo, ali jeste "počasno državljanstvo sa ekonomskim razlozima", za kako je dodao, predlagane razne individue, navodno, zbog interesa Crne Gore.

- Prošlogodišnje istraživanje MANS-a je pokazalo da postoji izvestan broj ljudi koji su dobili državljanstvo na osnovu obećanih investicija, a sve se završilo kupovinom stanova u Porto Montenegru - rekao je Milovac.

Najveće interesovanje javnosti su izazvala tri slučaja dodele crnogorskog državljanstva.

Kontroverzni bivši premijer Tajlanda, Taksin Šinavatra je 2009. dobio crnogorska dokumenta po skraćenom postupku i bez objašnjenja.

Malezijski biznismen i igrač pokera Vei Seng Pua, koji je 2014. bio uhapšen u Las Vegasu zbog organizovanja klađenja na utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu, crnogorski pasoš je dobio kao "osoba od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, ekonomski i drugi interes Crne Gore".

Nekadašnji palestinski ministar bezbednosti, Mohamed Dahlan, koji je svojevremeno optuživan za proneveru desetina miliona dolara iz državnih fondova postao je crnogorski državljanin nakon ličnog zahteva tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. U obazloženju je stajalo da je palestinski biznismen veliki podržavalac crnogorske nezavisnosti i zaslužan za uspostavljanje kvalitetnih odnosa sa vladajućom porodicom Ujedinjenih Arapskih Emirata gde sada živi.

Dahlan, inače, ima i državljanstvo Srbije, a 2013. je dobio orden od tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića za učvršćavanje veza sa UAE.

Na raspolaganju će biti dve varijante ekonomskog državljanstva, a za to će potencijalne "nove Crnogorce" koštati od 250.000 do 450.000 evra - Foto: Profimedia/Cultura RF

Dejan Milovac iz MANS-a kaže da ne želi da prejudicira da će novi program ekonomskog državljanstva Crne Gore biti potpuni fijasko, ali smatra da dosadašnje iskustvo sa vladinim projektima i njenom kontrolom realizacije ostavlja veoma veliki prostor za pesimizam.

- U MANS-u ne bismo želeli da vidimo pretvaranje ekonomskog državljanstva u potvrdu onoga što se Crnoj Gori zameralo – da predstavlja sigurnu kuću za mafijaše - rekao je Milovac.

(Telegraf.rs/Beta)

Tagovi: Crna Gora, Državljanstvo, Investicije, pasoš, stranci

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (18)
Poređaj komentare:
 • K
  Klimt-Bec

  Molio bih sve Mlogorce da vrate Srpske Pasose, jel su bezvredni. Da bi se jednom po vasoj zelji za svagda razgranicili i bili svako na svome, ujedno i da se vratite u vasu Drzavu da zastitite sopstveni integritet! Jel ce vas u protivnom zadesiti sto i nas na KiM!

 • R
  Rade..

  Za tolike pare mogu da se dobiju pasosi 5 najrazvijenijih svjetskih zemalja..A sta je toliko vredno u njemu i ko odredi tu cifru.? CG pasos vredniji od onih kraljevskih kruna iz Sweden. .😂😂

 • M
  Miso

  Dajem svoj za 100000 ko hoce

Dečko zver! Saznao da mu je devojka trudna, pa joj zabio nož u stomak

Teške reči i suze Davidove mame Dodiku: "Dođi da mi sve kažeš u lice, ili se bojiš majke i žene", dok uhapšeni tvrdi da je dokaze brisao po nalogu

Sin je za mamin 70. rođendan spremio neverovatan pokon: Vezao ju je za sebe i skočio iz aviona (VIDEO)

Službenika Svetske banke napali psi lutalice dok je džogirao u Skoplju: Iz straha je skočio i povredio nogu, a onda se oglasila i njegova firma

Najsrećniji dan pretvorio se u tragediju: Maja i njena beba umrle su greškom pijanog anesteziologa. Osuđen je na 4 godine, a pravda se apsurdnim rečima (FOTO)

Par iz bolnice kidnapovao svoju bebu: Policija već nedelju dana traga za njima (FOTO)

Stjepan je čistio javni toalet u Minhenu i obogatio se za 425.000 evra: Sada će krivično odgovarati zbog toga (FOTO)

Kapetan Dragan uskoro na uslovnoj slobodi?

Na hrvatskoj televiziji objavljen skandalozan snimak u kome navodno Srbi slave Tuđmana (VIDEO)

Poznati zelenaš sa svojom bandom napao mladića: Oborili su ga na zemlju, tukli ga po glavi i boli šrafcigerom po nogama (FOTO) (VIDEO)

Ušetao je u kafić, izbo nožem dečka svoje ćerke, pozdravio se s gostima i nestao u noći: Krvavi pir kod Zagreba se odigrao u nekoliko minuta

Građani su prijavili muškarca koji je šetao go i plašio kupače na jednom jezeru u Hrvatskoj, a onda je uradio nešto još strašnije

Zastrašujuća nacistička poruka okićena kukastim krstom i ustaškim simbolima osvanula usred Zagreba

Dan posle vapaja oca Davida Dragičevića uhapšen muškarac za koga se sumnja da je pomogao ubici

Devojčica (14) čekala autobus i ugledala muškarca kako masturbira: Manijak u isto vreme i na istom mestu već danima ordinira u Splitu

Nestašni krokodil Ganko ulazi u pubertet, uveče beži iz svog doma i noći provodi u jezeru sa patkicama (FOTO)

Hrvatski branitelji Pupovca prozvali da se izjasni o ratu i "Oluji", on odgovara: Možda je vreme da se o nekim stvarima progovori!

Hrvatska deca čitaju lektiru koja slavi ustaštvo i Srbe opisuje kao siledžije: "Srpska braća tuku mater i nose noževe"

Otac Davida Dragićevića čekaće odgovore još 5 dana: Ako do tada ne nađu ubicu njegovog sina, povlači drastičan potez

Celu noć se Skopljem širila panika: Mislili su da je bačen otrovni gas, a sada je otkriven pravi razlog opšte pometnje (FOTO)

Drama na pruzi Beograd - Bar, brzi voz iskočio iz šina

Imate haos u glavi i razne boje! Posle toga ne osećate ništa: Hrvatska u šoku zbog ispovesti dečaka koji se drogira osveživačem vazduha

Predizborna kampanja trese BiH, a u ovom selu pocepani su svi plakati, osim jednog: On šalje vrlo jasnu poruku (FOTO)

Panika u Skoplju: Otrovni gas bačen u zgradu, stanari sa maskama na licu hitno evakuisani

Ako ste ovog leta bili u Crnoj Gori bar jedan dan, velike su šanse da ste prevareni! Pogledajte dobro u novčanik (FOTO)

Ustavni sud Makedonije odlučio: Ne postoje prepreke za održavanje referenduma o imenu države

Riječanin godinama skrivao mrtvu majku u stanu da bi primao njenu socijalnu pomoć, a onda je napravio veliku grešku

Panika u Dalmaciji zbog najezde stršljenova: U jednoj kući ih je bilo 1.000, a tri uboda imaju učinak kao ujed poskoka

Goran se sa posinkom kasno uveče vratio s mora, pa u kući zatekao neprijatan prizor: Kada je video prijatelja kod svoje žene, nastao je horor

Seli u auto, pustili glasnu muziku i ubili se: Hrvatska u šoku čita oproštajna pisma dvojice najboljih prijatelja

Kanibal iz Bosne 10 dana komadao telo svoje majke: Njeni ostaci pronađeni su na 8 lokacija

Makedonija je postala novo bojno polje između Zapada i Rusije: Najveće svetske sile strepe od rezultata referenduma

Tri dana Jove je pomerao "planine" da spase život: Kada su mu rekli da se ne potresa zbog mačeta nije poslušao. Sada je dobio najveću nagradu

Odbegli ubica izručen Crnoj Gori: Ivan Vujović osumnjičen je i za pucnjavu u beogradskom kafiću

Prva žrtva groznice Zapadnog Nila u Zagrebu: Muškarac preminuo nakon nekoliko nedelja borbe s virusom

Počelo ponovno suđenje Naseru Oriću za ratne zločine nad Srbima: Sve oči uprte u zaštićenog svedoka

Zaev pozvao Makedonce da glasaju za promenu imena: Ukoliko bude drugačiji ishod, zemlji sledi izolacija

Miodrag radi u krematorijumu i njegov posao retko ko može da podnese: "Najteže je kad spaljujemo novorođenče ili mladu osobu (VIDEO)

Ruski planinar poginuo na Durmitoru: Okliznuo se u trenutku nepažnje i pao niz visoku liticu

Nesvakidašnja nesreća: Muškarac je pokušao da otkloni kvar na autu, ali se vozilo iznenada pokrenulo i usmrtilo ga

Naši biciklisti putevima Solunaca posetili jednu od najvećih grobnica: Zapušteno svetilište krije kosti 3.000 srpskih junaka (FOTO)

Beograđanin pokušao da siluje sugrađanku na Adi Bojani: Napao je u toaletu bara, spasili je gosti