Crna Gora daje državljanstvo za investicije: Od 1. oktobra do crnogorskog pasoša za 250.000 evra

Program ekonomskog državljanstva će biti dostupan za najviše 2.000 najreferentnijih aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju EU i to tokom ograničenog perioda od tri godine

  • 18

Vlada Crne Gore odlučila je da oživi projekat ekonomskog državljanstva koji bi, sudeći po oprečnim reakcijama, mogao da pribavi značajnu korist za državu, ali i da nanese ozbiljnu štetu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, shodno novoj odluci vlade, od 1. oktobra će biti moguće steći crnogorsko državljanstvo po osnovu novčanog ulaganja u razvojne projekte.

>>> Tramp izjavio da su Crnogorci veoma snažni ljudi, a onda je dodao još nešto (VIDEO)

- Program ekonomskog državljanstva će biti dostupan za najviše 2.000 najreferentnijih aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju EU i to tokom ograničenog perioda od tri godine - navodi se u vladinom saopštenju.

Odlukom donetom 26. jula, vlada je oživela projekat koji je pokrenula još 2010. ali je od njega odustala pre pet godina, nakon sugestija iz EU. Prvo upozorenje je već stiglo i nakon nove vladine odluke. Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da bi crnogorska vlada trebalo da "pažljivo razmotri pitanje ekonomskog državljanstva kako ne bi napravila bilo kakvu prepreku na putu ka EU".

Čini se, međutim, da je vladina odluka suštinski doneta još pre dve godine kada je tadašnji premijer, a sada predsednik Crne Gore Milo Đukanović jasno nagovestio reanimaciju ovog projekta rekavši da su "od trenutka kada je Crna Gora prvi put normativno obradila ideju o ekonomskom državljanstvu, mnoge države uključujući i evropske zemlje usvojile takav model ekonomskog razvoja", navodi RSE.

Program ekonomskog državljanstva će biti dostupan za najviše 2.000 najreferentnijih aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju EU - Foto: Wikipedia/Stratforder

- Obezbedile su na takav način prilive u svoje finansijske sisteme koji se mere, ne stotinama miliona, već milijardama evra - rekao je tada Đukanović.

Ekonomski analitičar Vasilje Kostić, koji je i pre nekoliko godina podržavao uvođenje ekonomskog državljanstva, pozdravlja odluku vlade.

- Koristi su jasne. Time se podstiče dotok kapitala, razvoj investicija, razvoj tehnologije, znanja, unapređenje ekonomskog ambijenta, rast zapošljavanja, a u krajnjem - rast životnog standarda i društveni napredak - rekao je Kostić.

Iako snažan zagovornik uvođenja ekonomskog državljanstva, Kostić je naglasio da je od najveće važnosti uvođenje jasnih pravila i poštovanje etike i svih relevantnih kriterijuma da bi se sprečilo sve što bi moglo da nanese štetu ugledu i ekonomskom razvoju Crne Gore.

- U suprotnom, to može postati sredstvo korupcije i uzrok negativnih iskustava poput poznatih slučajeva iz praksi drugih država, odnosno, da državljanstvo dobiju osobe koje bi mogle naneti ozbiljnu štetu ugledu države - dodao je.

Na raspolaganju će biti dve varijante ekonomskog državljanstva. Prva podrazumeva ulog od 250.000 evra u neki, od vlade odoboren, razvojni projekat u nerazvijenom području Crne Gore i druga – ulog u razvijeno područje po istim uslovima ali u visini od 450.000 evra.

U oba slučaja, vlada će naplaćivati naknadu do 100.000 evra po zahtevu, a taj novac se usmeravati u Fond za nerazvijena područja.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović jasno je pre dve godine nagovestio reanimaciju ovog projekta - Foto: Tanjug/AP

Zamenik direktora nevladine organizacije MANS Dejan Milovac naveo je da Crna Gora do sada nije imala ekonomsko državljanstvo, ali jeste "počasno državljanstvo sa ekonomskim razlozima", za kako je dodao, predlagane razne individue, navodno, zbog interesa Crne Gore.

- Prošlogodišnje istraživanje MANS-a je pokazalo da postoji izvestan broj ljudi koji su dobili državljanstvo na osnovu obećanih investicija, a sve se završilo kupovinom stanova u Porto Montenegru - rekao je Milovac.

Najveće interesovanje javnosti su izazvala tri slučaja dodele crnogorskog državljanstva.

Kontroverzni bivši premijer Tajlanda, Taksin Šinavatra je 2009. dobio crnogorska dokumenta po skraćenom postupku i bez objašnjenja.

Malezijski biznismen i igrač pokera Vei Seng Pua, koji je 2014. bio uhapšen u Las Vegasu zbog organizovanja klađenja na utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu, crnogorski pasoš je dobio kao "osoba od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, ekonomski i drugi interes Crne Gore".

Nekadašnji palestinski ministar bezbednosti, Mohamed Dahlan, koji je svojevremeno optuživan za proneveru desetina miliona dolara iz državnih fondova postao je crnogorski državljanin nakon ličnog zahteva tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. U obazloženju je stajalo da je palestinski biznismen veliki podržavalac crnogorske nezavisnosti i zaslužan za uspostavljanje kvalitetnih odnosa sa vladajućom porodicom Ujedinjenih Arapskih Emirata gde sada živi.

Dahlan, inače, ima i državljanstvo Srbije, a 2013. je dobio orden od tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića za učvršćavanje veza sa UAE.

Na raspolaganju će biti dve varijante ekonomskog državljanstva, a za to će potencijalne "nove Crnogorce" koštati od 250.000 do 450.000 evra - Foto: Profimedia/Cultura RF

Dejan Milovac iz MANS-a kaže da ne želi da prejudicira da će novi program ekonomskog državljanstva Crne Gore biti potpuni fijasko, ali smatra da dosadašnje iskustvo sa vladinim projektima i njenom kontrolom realizacije ostavlja veoma veliki prostor za pesimizam.

- U MANS-u ne bismo želeli da vidimo pretvaranje ekonomskog državljanstva u potvrdu onoga što se Crnoj Gori zameralo – da predstavlja sigurnu kuću za mafijaše - rekao je Milovac.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA