Papa oterao sveštenika iz Splita zbog sumnje da je silovao dečaka

Policija je nakon prve prijave za zlostavljanje uhapsila i ispitala 78-godišnjeg sveštenika, ali je brzo pušten na slobodu

  • 4

Katolička agencija IKA objavila je danas kako je splitskom svešteniku Gracijanu Stipi Gašperovu, optuženom za silovanje, trajno zabranjeno da se bavi crkvenom službom.

- Otac Franjo je 28. juna, nakon što je primio izveštaj, otpustio sveštenika Gracijana Stipu Gašperova iz Reda franjevaca konventualaca, razrešivši ga svih obveza koje proizlaze iz svetoga reda, čime se ujedno Gracijanu S. Gašperovu trajno zabranjuje da se bavi crkvenom službom i da nastupa u ime crkve.

Dana 1. avgusta ovaj je dekret uručen Gracijanu Stipi Gašperovu, koji je svojim potpisom potvrdio da ga prihvata - stoji u saopštenju.

Podsetimo, protiv njega se vodio crkveni postupak pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koji je završen 11. maja, a 14. maja dokumentacija je predata Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu, koja je zaključke prosledila Kongregaciji u Vatikanu.

Kako je tada objavljeno, istraga je pokazala da je sveštenik kriv za zlostavljanje petorice dečaka, a za kaznu je trebao da bude otpušten iz franjevačkog reda.

POSTUPAK DORH-a

Policija je nakon prve prijave za zlostavljanje uhapsila i ispitala 78-godišnjeg sveštenika, ali je brzo pušten na slobodu. Nakon toga su poslali poseban izveštaj Opštinskom državnom tužilaštvu u Splitu, koje je trebalo da odluči hoće li podignuti optužnicu.

Njegova krivična dela su tada zastarela, ali je kasnije DORH rekao da i dalje ispituje slučaj.

Splitsko Opštinsko državno tužilaštvo izdalo je na svojim stranicama saopštenje u kojem navodi kako se još uvek bavi optužbom protiv sveštenika splitskog Samostana sv. Frane za seksualno zlostavljanje maloletnika.

VIDEO: Decu u 90 odsto slučajeva seksualno zlostavljaju bliske osobe

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    4. avgust 2018 | 19:04

    I od Pape nešto pametno da izadje

  • renata

    4. avgust 2018 | 17:28

    Ima 78 godina i jos je svestenik? Pa nije on isteran iz crkve nego je samo penzionisan sto je odavno to i trebao. Konacno papa shvatio da se covek umorio i da mu treba odmor. Penziju ce dobijati. I niko nije kaznjen.

  • Лицемер

    4. avgust 2018 | 16:46

    Са разлогом су га отерали, како је смео дозволити да га открију!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA