≫ 

Turista prijavio da je video ajkulu u Bečićima i izazvao paniku, a evo šta se zapravo krije iza priče o morskoj nemani (FOTO)

Zbog navike da se "sunča" na površini mora prilikom čega iz vode viri vrh njenog repnog peraja, često se desi da neiskusni posmatrač pomisli da je reč o leđnom peraju ajkule

  • 4

Pripadnici Sektora granične policije proveravaju prijavu turiste koji tvrdi da je u moru u Bečićima video ajkulu. Zakupci plaža su upozoreni da obrate dodatnu pažnju, saznaju nezvanično vijesti.me. Policija plovilima obilazi akvatorijum.

Ajkula se pojavila na plaži Majorke: Turisti panično grabili decu i bežali što dalje od morske nemani

Dr Aleksandar Joksimović, ihtiolog iz Instituta za biologiju mora iz Kotora, kazao je da se po svemu sudeći, ovde radi o velikom primerku ribe vrste veliki bucanj (mola mola).

- U međuvremenu me je kontaktiralo više budvanskih i ribara iz Bečića koji su mi saopštili da je u pitanju najverovatnije veliki bucanj kojeg su oni proteklih dana u više navrata uočavali u ovom delu akvatorijuma. Bucanj je za čoveka potpuno bezopasna riba, ali se zbog njenog karakterističnog izgleda i navike da se "sunča" na površini mora prilikom čega iz vode viri vrh njenog repnog peraja, često se desi neiskusni posmatrač pomisli da je reč o leđnom peraju ajkule, pa se bespotrebno digne panika - kazao je dr Joksimović.

Veliki bucanj, mola mola, može da naraste tri metra i da teži 2.300 kg, Foto: Wikipedia/U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration

Veliki bucanj najveća je riba koštunjača. Pripada porodici zlatoperki, a može da naraste i više od tri metra dužine i da teži više od 2.300 kilograma. Najviše se hrani morskim meduzama, a pored njih jede i zooplankton, glavonošce, račiće, manju ribu, larve.

VIDEO: Umiljata ajkula, čovek je pružio ruku, a ona je samo pokazala zube

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lols

    9. avgust 2018 | 00:07

    Bucanj ili ne,ja vise do bova ne idem,neka hvala!

  • Op

    9. avgust 2018 | 08:07

    Bas ce da priznaju da je ajkula. Na Majorci takodje za veliku belu, kazu spanci nema dokaza. Bez selfija nista.

  • Ft

    9. avgust 2018 | 07:06

    Kao sto je pesacki prelaz postao zastareo i kolicina alkohola 0.51 nestala iz krvi starleti.Tako verujem i da je to riba koja voli da se sunca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA