≫ 

Makedonaca je svakog dana sve manje: Ako se ovako nastavi, nestaće, upozoravanju stručnjaci

Demografi upozoravaju da "bela kuga" na duži rok može dovesti do kompletne promene etničke strukture u Makedoniji

  • 13

Etnički Makedonci su, i to u svojoj zemlji suočeni sa takozvanom belom kugom, tihim, nevidljivim i podmuklim ubicom naroda i čitavih nacija.

"Bela kuga" znači smanjenje populacije zbog nedovoljnog priraštaja stanovništva, odnosno kad je mortalitet veći od nataliteta, a upravo to se dešava u Makedoniji.

Ušao sam u albansku kafanu i na srpskom poručio kafu: Usledio je muk, a onda su rekli šta moram da budem da bih je pio (FOTO)

Poslednji statistički podaci pokazuju zabrinjavajuće rezultate. Iz godine u godinu se u toj zemlji rađa sve manja etničkih Makedonaca, a sa druge strane povećava se broj novorođene dece iz albanske, romske i turske etničke zajednice. Samo prošle godine, razlika između živorođene dece makedonskog i nemakedonskog porekla iznosila je 654 dece.

Sagledavajući ove poražavajuće podatke, demografi upozoravaju da "bela kuga" na duži rok može dovesti do kompletne promene etničke strukture u Makedoniji.

- Ako se makedonsko stanovništvo prosečno godišnje smanjuje za 3.000 do 3.500, a kod pripadnika drugih etničkih zajednica se povećava za 5.000 do 6.000, lako se može doći do zaključka šta će se u Makedoniji desiti u kraćem, a šta u dužem vremenskom periodu, jer su razlike prema etničkoj pripadnosti očigledne -  kaže istaknuti demograf, Dončo Gerasimovski.

Albanaca je sve više; Foto: AP/Tanjug

Unazad dve decenije natalitet u Makedoniji je u kontinuiranom padu. Gerasimovski kaže da je u 5 od 8 regiona u Makedoniji stopa nataliteta negativna, odnosno da je broj umrlih veći od broja rođenih osoba. To znači da je Makedonija ušla u duboku demografsku starost.

- Makedonija mora da preduzme određene mere i spreči iseljavanje stanovništva, prevashodno mladih, koji su budućnost države sa svih aspekata, od obrazovanja do nataliteta - kaže Gerasimovski.

Njegov apel nije slučajan, jer efektu "bele kuge" naročito doprinose brakovi bez, ili samo sa jednim potomkom. Dva potomka bi održavala nekakav status kvo,  dok bi samo više od dvoje dece (troje, četvoro i više) donelo vidljive i pozitivne rezultate u povećanju nataliteta, a time i populacije.

Sa sličnim problemom se suočavaju i druge države u regionu, pa Makedonija, kaže Gerasimovski, mora da sledi njihov primer u rešavanju ovog problema. U skoro svakoj zemlji su formirana ministarstva koja prate migracionu situaciju i populacionu politiku.

VIDEO Grci ne žele da prihvate dogovoreno ime za Makedoniju:

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isto...

    10. avgust 2018 | 09:18

    Kao ono kad gledaš u komšijino dvorište a tvoje još gore.

  • Nikolas

    10. avgust 2018 | 09:02

    BELA KUGA I ISELJAVANJE NARODA SA BALKANA NIJE NISTA NOVO JER TO TRAJE VEC 5 DECENIJA -IMA NAS VISE NAPOLJU NEGO NS BALKANU !!! POLITICARI NISTA NISU PONUDILI MLADIMA OSIM NACIONALIZMA I MRZNJE!!!

  • Miami

    10. avgust 2018 | 09:23

    Pa oni nisu nikad ni postojali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA